Se listen: Her er fremtidens job ifølge amerikansk storbank
Verden ændrer sig hastigt, og det samme gør jobmarkedet, i takt med nye teknologier vinder frem. Storbanken Bank of America oplister i en ny rapport, hvilke job fremtiden vil byde på.
Alene i otte lande forventes det, at over 100 mio. mennesker vil være nødt til at skifte job frem mod 2030. Det er konklusionen i en nylig rapport fra konsulenthuset McKinsey, der tager et kig på fremtidens arbejdsmarked.
Det er især coronakrisen, som har skubbet til udviklingen ifølge forfatterne. På samme tid opstår spørgsmålet dog: Hvilke job kan folk se frem til at skulle have i fremtiden?
Det forsøger storbanken Bank of America at give flere bud på i en ny rapport, som tager udgangspunkt i tallene fra McKinsey, skriver det amerikanske medie CNBC.
Listen er mildt sagt opsigtsvækkende.
”Future of Work” er titlen på rapporten, der også forholder sig til en række prognoser fra World Economic Forum. De viser, at to af tre børn, som starter i skole nu, vil få stillinger, som endnu ikke er blevet opfundet.
Teknologierne, som ifølge Bank of America-strategerne bag rapporten vil drive udviklingen, er især kunstig intelligens og ”internet of things” (IoT).
På samme tid slår de fast, at det er vigtigt at være forberedt på udviklingen, så folk har mulighed for at »tilpasse deres færdigheder med den relevante uddannelse til morgendagens arbejdsplads«.
Herunder er 10 af de stillinger, som Felix Tran, der er aktiestrateg i Bank of America og en af forfatterne til rapporten, mener fremtiden vil byde på:
Rumturistguide: Kommercialiseringen af rumfart vil ifølge Felix Tran accelerere, og flere mennesker med pengepungen i orden vil nok efterspørge en tur i rummet – og det vil kræve folk, som står for sikkerheden. Både Elon Musks SpaceX, Richard Bransons Virgin Galactic og Jeff Bezos’ Blue Origin har ambitioner om at sende rumturister i kredsløb om Jorden.
Fritidsplanlægger: Efterhånden som maskinerne overtager en stor del af arbejdsbyrden og ifølge World Economic Forum vil stå for at udføre ca. halvdelen af arbejdsopgaverne i 2025, vil folk også få mere fritid. Det vil ifølge strategen resultere i, at der i fremtiden vil være efterspørgsel på folk, som skal stå for at organisere, hvad man skal lave uden for arbejdstiden.
Laboratoriekødforsker: ”Kunstigt kød” groet på stamceller fra dyr er spået til at være et af de helt store håb i kampen mod klimaforandringerne. Så snart kunstigt kød bliver mere udbredt, vil det kræve ”madingeniører”, som dyrker og holder øje med de petriskåle, som laboratoriekødet gror i.
Virtual Reality-influencer: Langt de fleste har måske mødt eller følger influencere på sociale medier som YouTube og Instagram, men i fremtiden vil man ifølge Felix Tran også møde dem, når man tager VR-brillerne på.
Nanomedicinkirurg: Selvom det måske virker som science fiction, vil fremtidens medicin meget vel kunne involvere, at man ”sluger lægen” i form af en pille, som indeholder minirobotter, der helbreder sygdomme.
Genetisk AI-biolog: Titlen, som du nok aldrig har hørt før, dækker over et voksende område inden for sundhedsteknologi, som gør forskere i stand til at ændre på menneskers dna for at forhindre bestemte sygdomme.
Skovetableringsstrateg: Strategiske omlægninger af landbrugsjord til skovbrug står til at spille en stor rolle i at indfange kulstof fra atmosfæren, og det vil ifølge Felix Tran kræve folk, der skal stå for, hvordan det skal ske.
Klima-geoingeniør: Fremtidens forskere står sandsynligvis over for at skulle finde metoder til at køle Jorden ned med kemikalier i stratosfæren.
Etisk algoritmeprogrammør: Gennem de seneste år er det blevet diskuteret, hvordan teknologi har tendens til at behandle mennesker forskelligt på baggrund af hudfarve og køn. Af den årsag vil der blive behov for programmører, som udvikler etiske regelsæt for kunstig intelligens.
Persondata-manager: Efterhånden som mere af vores liv er rykket op i ”skyen” og internettet, er vi også blevet mere udsatte for for cyberangreb og tyveri af persondata. Der vil derfor være et voksende behov for folk, som er specialiserede i at forhindre, at det sker, mener Felix Tran.