Serier

Det dynamiske virksomhedsmiljø i Hongkong

Hongkongs strategiske lokation er en adgangsbillet til det kinesiske marked.

Talenternes uddannelsesrejse
Thomas Gniadecki er en del af CBS-programmet Globe. Foto: Privat

I 2020 blev Hongkong rangeret som det land i verden, der har den højeste grad af økonomisk frihed af tænketanken Fraser Institute.

Begrundelsen var en kombination af Hongkongs stærke makroøkonomi, internationale handelsfrihed og liberale virksomhedsregler.

Den økonomiske ånd afspejles i, at de 10 største børsnoterede virksomheder i Hongkong er mere end fem gange større end de 10 største i Danmark målt på markedsværdi. Tankevækkende givet, at befolkningen kun er 30 pct. større i Hongkong end i Danmark.

Med interesse for de økonomiske statistikker har det været interessant som CBS-studerende i Hongkong at opleve virksomhedsmiljøet på tæt hold. Allerede i en af de første lektioner i faget "China Business" på The Chinese University of Hong Kong nævnte professoren, at hastighed, evnen til at tilpasse sig og stærke relationer var afgørende faktorer for at begå sig som virksomhed i Hongkong.

Faktorerne blev understøttet af en række virksomhedsbesøg, hvor fællesnævneren for besøgene var virksomhedernes fokus på en agil forretningstilgang.

Et virksomhedsbesøg hos en mindre legetøjsgrossist understregede Hongkongs strategiske lokation som adgangsbillet til det kinesiske marked.

Legetøjsgrossisten havde hurtigt formået at internationalisere til diverse asiatiske, nordamerikanske og europæiske lande ved brug af etablerede relationer, fremfor at udføre dybdegående analyser af potentielle markeder på baggrund af internationaliseringsteorier.

Virksomhedens finansielle succes siden hen antyder den værdiskabelse, der kan ligge i agil beslutningstagning, hvis udført korrekt.

Et andet virksomhedsbesøg til et større konsulenthus viste, at agilitet er en nødvendighed for at blive konkurrencedygtig i Hongkongs dynamiske virksomhedsmiljø.

Globe
  • Globe er et trikontinentalt udvekslingsprogram for elitestuderende på CBS i samarbejde med Chinese University of Hong Kong og University of North Carolina, Chapel Hill.
  • Årligt bliver 18 studerende fra linjen B.Sc. in International Business og et tilsvarende antal fra hvert af de to partneruniversiteter udvalgt til som samlet gruppe at tilbringe et semester i Hong Kong, et i USA og et i Danmark.

Dynamikken afspejles i den traditionelle konsulentindustri, hvor asiatiske techvirksomheder udspringer som nye konkurrenter ved at udbyde konsulentlignende ydelser.

Med besiddelse af kolossale datamængder, som kan omdannes til værdifulde analyser, har techvirksomhederne vist, at de ved brug af deres kernekompetencer hurtigt kan bevæge sig ind på nye forretningsområder.

Selv med de begrænsede observationer, viser virksomhederne nødvendigheden af at kunne omstille sig hurtigt for at gribe de muligheder, som opstår i markedet. Om virksomhedernes centrale fokus på agilitet er resultatet af den høje grad af økonomisk frihed er usikkert, men det er muligvis en blandt mange grunde til de børsnoterede virksomheders dominerende størrelser.

Læs også
Top job