Erhverv

Lars Larsen Group overtager Sofacompany

Danske Sofacompany med salg i en række lande og produktion i Vietnam bliver del af moderselskabet bag Jysk. Målet med opkøbet er bl.a. at øge det digitale salg i familiekoncernen Lars Larsen Group.

Jacob Brunsborg er bestyrelseformand for familiekoncernen Lars Larsen Group, der har ambitioner om opkøb og investeringer for milliarder. Foto: Joachim Ladefoged.

Den familieejede koncern Lars Larsen Group fortsætter ekspansionen. Næste led i en strategi om fortsatte opkøb er overtagelse af en dansk vækstvirksomhed, der har fart i salget af polstermøbler internationalt.

Sofacompany - med hovedsæde i Ringsted, produktion i Vietnam samt salg i en række lande rundt om i Europa og USA - bliver nu del af Lars Larsen Group.

Det suverænt største selskab i den koncern er detailiganten Jysk med 3.000 butikker i 51 lande. Dertil kommer en række andre aktiviteter og selskaber også inden for netop møbler med bl.a. Actona Company, Ilva, Scancom, Bolia og Sengespecialisten.

Familieejede Lars Larsen Group indtager ejerskabet af Sofacompany - Sofaco Holding ApS, der blev etableret i 2012 af ægteparret Cathrine og Christian Rudolph.

I 2017 overtog kapitalfonden Procuritas aktiemajoriteten, men købes nu ud sammen med stifterparret, så Lars Larsen Group bliver eneejer. Parterne ønsker ikke at oplyse købsprisen.

Lars Larsen Group:
Ud over Jysk-koncernen med 3.000 butikker i 51 lande ejer familien bag bl.a. følgende selskaber, som er en del af Lars Larsen Group:
 • Ilva (møbelkæde)
 • Bolia.com (møbler)
 • Actona (produktion af møbler)
 • Sengespecialisten (butikskæde)
 • Scancom (havemøbler)
 • Letz Sushi (restaurantkæde)
 • HimmerLand
 • Third.space
 • Garia (golfbiler)
 • Ferdinand (hotel og restaurant i Aarhus)
 • Vision Properties (ejendomme)
 • Solid Leasing (biler)
 • Sofacompany (når handlen bliver godkendt)

Ledelsen i Lars Larsen Group – med adm. direktør Jesper Lund og bestyrelsesformand Jacob Brunsborg i spidsen – har ikke lagt skjul på, at målet er at øge de eksterne investeringer. Med et årsresultat før skat på 4,2 mia. kr. i 2019/20 for de samlede aktiviteter har Lars Larsen Group op mod 17 mia. kr. at investere for.

Både Jacob Brunsborg og Jesper Lund har over for Finans påpeget, at der er fokus på alle muligheder – lige fra virksomheder og selskaber til bl.a. sol- og vindenergi.

»Vi har en stor likvid beholdning og er optaget af både langsigtede og bæredygtige projekter,« lød det fra Jesper Lund først på året til Finans.

Sofacompany havde i 2020 en vækst i omsætningen på 24 pct. så salget nåede 545 mio. kr. Netop coronakrisen har skubbet fart i salget af produkter til hjemmet i flere lande. Væksten er ifølge adm. direktør Henrik Andersen fortsat ind i 2021 for Sofacompany. Ambitionen lyder på at nå en vækst omkring 40-50 pct. i år, så omsætningen runder de 800 mio. kr.

Møbelselskabet har fokus på onlinesalg direkte til forbrugere. Desuden har virksomheden 20 showrooms fordelt over en række lande, hvor kunderne kan se og vælge opbygning af sofaer, stoffer til disse og andet.

Netop det digitale er afgørende i overtagelsen siger Jan Bøgh. Han er ud over at være adm. direktør i detailselskabet Jysk også er bestyrelsesformand for en række af selskaberne i Lars Larsen Group - og nu også Sofacompany.

»Opkøbet tager afsæt i vores strategi om, at vi ønsker at være endnu stærkere digitalt, så vi opnår samme markedsandel på de digitale platforme som med vores fysiske butikker. Her har Sofacompany stort potentiale,« udtaler Jan Bøgh om investeringen.

Sofacompany:
 • Grundlagt som Sofakompagniet i 2012 af ægteparret Cathrine og Christian Rudolph.
 • Ændrede navn i 2019 til Sofacompany, som bruges udadtil, mens det officielle holdingselskab bag hedder Sofa Holding ApS.
 • Hovedsæde i Ringsted og egen produktion i Vietnam.
 • Sælger møbler online i en række europæiske lande og i USA via eksterne netportaler der.

Han understreger, at Sofacompany ikke skal være del af Jysk - trods hans rolle som formand. I stedet skal det nye selskab på linje med koncernens andre køre som en selvstændig virksomhed.

Adm. direktør Henrik Andersen fortsætter på posten i Sofacompany, der indtil 2019 hed Sofakompagniet. I takt med vækst i det internationale salg valgte selskabet da at skifte navn.

»Det er spændende at blive del af en storkoncern som Lars Larsen Group med masser af brancheviden og kapital til ekspansion. Det passer som fod i hose for os at blive del af en koncern, der er kendt for at kunne sikre effektive løsninger og trimning af værdikæden - samtidig med at vi kører videre i eget regi,« siger Henrik Andersen.

Han har siden 2017 har været adm. direktør for Sofacompany og tidligere i karrieren bl.a. haft en lignende post i møbelkæden Ilva, før den blev del af netop Lars Larsen Group.

Handlen mellem Lars Larsen Group og Procuritas bliver ifølge en meddelelse fra partnerne gennemført, »så snart den er godkendt af relevante myndigheder«.

Da Lars Larsen Group i 2016 opkøbte møbelproducenten Actona tog det konkurrencemyndighederne ni måneder at godkende handlen. Mens Actona er leverandør til en lang række kunder i detailhandlen inden for møbler, har Sofacompany dog udelukkende egen salgskanal og produktion.

Læs også