Erhverv

Dansk Erhverv foreslår at flytte testcentre ind i tomme butikker på gågader

Dansk Erhverv foreslår testcentre at åbne nye og mindre testcentre i tomme butikslokaler i gågader. Det skal øge mængden af test samt skabe mere trafik i bylivet.

Seneste sommer foretog JP Aarhus en optælling i centrum af Aarhus, der konkluderede 60 tomme butikker. Værst er København ramt, hvor hver 20. butik står tom. Foto: Kasper Heden Andersen. Jens Birkeholm, branchedirektør med ansvar for bl.a. dansk detail for Dansk Erhverv, foreslår testvirksomheder som Falck og Copenhagen Medical at starte mindre teststeder i ledige butikslokaler i danske gågader. Foto: Martin Lehmann.

»Flyt nogle testcentre ind i tomme butikker i gaderne. Det gør det let at blive testet og giver kundetrafik i butikkerne.«

Sådan lyder et nyt forslag fra Dansk Erhverv og Jens Birkeholm, branchedirektør med ansvar for bl.a. dansk detail.

Forslaget kommer i et forsøg på at inspirere testcentre til fremadrettet at åbne mindre teststeder i tomme butikslokaler, så de omkringliggende butikker kan få gavn af trafikken.

I hele landet findes der ledige butikslokaler, og derfor kunne testvirksomhederne have den her overvejelse, hvis de gerne vil bredere ud.

Jens Birkeholm, branchedirektør i Dansk Erhverv med ansvar for bl.a. dansk detail.

Forslaget kom til ham efter en medlemshenvendelse fra en leverandørvirksomhed, hvorefter Jens Birkeholm delte forslaget på sociale medie Twitter.

»Det var et forslag, en kreativ løsning, til testvirksomhederne om at inkorporere tomme beliggenheder og bruge dem endnu mere i bycentrum. Tanken er, at de kommer tættere på borgerne og samtidig fører kundetrafik ind til butikker, caféer og restauranter,« forklarer han.

Lige nu er udbudsprocenten, altså tomme butikslokaler, ifølge den største ejendomsportal Ejendomstorvet 3,2 pct. og har ligget på et ret stabilt niveau over det seneste år. Værst står det til i centrum af København, hvor udbudsprocenten lige nu er 5 pct., mens den til sammenligning blot er på 0,8 pct. i Københavns omegn.

Frank Skovgaard, adm. direktør i Indkøbsforeningen af 1964 og herretøjsforretningerne Mr og Din Tøjmand, støtter op om forslaget, såfremt infrastrukturen tillader det. Derfor skal det vurderes fra by til by.

»Jo mere, der bliver lagt ind centralt i byerne, såsom kommunale institutioner, der kan skabe miljø, trafik og en hverdag i byerne, jo bedre er det. Det er vigtigt for stadig at få bymidterne i særligt provinsbyerne til at fremstå attraktive og skabe trafik, at så meget som muligt lægges der.«

Ved kviktest går der omkring 30 minutter, før man får svar. Vil du være tryg ved at have kunder i butikken, der lige har været inde for at blive coronatestet og stadig afventer svar, om de er positive eller negative?

»Tallet for nye coronatilfælde hver dag er forholdsvis lavt, og vi er i butikkerne gode til at holde afstand, så det vil jeg ikke være nervøs for,« siger han og påpeger, at situationen ikke vil være så meget anderledes end situationen i dag, hvor man sagtens kan handle uden en negativ coronatest.

Jens Birkeholm tror, at flere centrale testcentre i gågader vil være en fordel for erhvervslivet.

»Kigger vi bredt ud over landet, må vi erkende, at ingen områder kan sige sig fri for butiksdød. I hele landet findes der ledige butikslokaler, og derfor kunne testvirksomhederne have den her overvejelse, hvis de gerne vil bredere ud. Vi ved notorisk, at antallet af kunder ikke er på niveau med før corona, og der mangler kundetrafik i gaderne,« siger han.

Finans har spurgt både Copenhagen Medical og Falck, som er de to største aktører i markedet af testcentre netop nu, om tomme butikslokaler er interessante og relevante for dem.

Falcks presseafdeling kalder det »et fint forslag« og skriver, at Falck allerede har fokus på det og »selvfølgelig arbejder ud fra at være bredt til stede ude i samfundet, ikke mindst centralt i byerne.«

»Udfordringen kan dog være, at vores testcentre skal have en vis størrelse, blandt andet så vi kan overholde afstandskrav, og så vi undgår store kødannelser ved vores testcentre. Men er der butikslokaler, der er store nok, så er vi selvfølgelig interesseret,« lyder det i en mail.

Copenhagen Medical er mere afvisende over for forslaget, og her er størrelsen også det primære problem. Derfor er det ikke en løsning, som virksomheden umiddelbart kigger på, lyder det.

»I forhold til det testsetup, vi har, vil langt de fleste butikker i gågader være for små som testcentre i forhold til de behov, der er til afstandskrav, personalerum, lager etc. Der skal en vis volumen til, for at der kan komme mange folk igennem et testcenter.«

Læs også