Efter corona-gevinster: Store virksomheder lancerer nye arbejdsmodeller med mere hjemmearbejde
En stribe store virksomheder indfører nye arbejdsmodeller, hvor medarbejdere får bedre mulighed for at arbejde hjemme. I nogle tilfælde kan ansatte vælge hjemmearbejde hele ugen.
Positive erfaringer med hjemmearbejde under coronakrisen får nu en række store virksomheder til i langt højere grad at indbygge hjemmearbejde i hverdagen. Regelmæssig brug af hjemmekontoret vil blive en ny standard i arbejdslivet for mange arbejdsgrupper, og i nogle tilfælde vil hele ugen blive tilbragt derhjemme, lyder det. En ekspert advarer om, at virksomheder kan blive mødt med opsigelser, hvis de kalder ansatte tilbage til kontoret.
»Jeg tror, at det bliver den nye norm på arbejdsmarkedet, at vi vil se mere hjemmearbejde. Og det er en af de megatrends, som covid har accelereret, og som vi vil se i mange år frem,« siger Morten Krebs Gjesing, HR-chef i fødevarekoncernen Arla.
7.500 af Arlas 20.000 ansatte har mulighed for at arbejde hjemme, og erfaringerne under coronakrisen har været så positive, at koncernen nu er klar til at øge mulighederne for hjemmearbejde. Der bliver ikke lagt op til et bestemt antal dage, men til at medarbejdere laver en aftale med den nærmeste leder.
»Vi har så dygtige ledere og medarbejdere, at vi stoler på, at de kan finde nogle gode, lokale normer for fremmødet,« siger Morten Krebs Gjesing.
Man kan selv fastsætte, om det er én dag om ugen, to dage om ugen eller hele ugen, man arbejder hjemme.
En måling blandt medarbejderne i TDC Net, det ene af de to selskaber, TDC blev splittet i i 2019, har afsløret stor begejstring for hjemmearbejde. Det har fået netværksselskabet til nu at give de 2.500 ansatte mulighed for at arbejde helt op til fem dage om ugen derhjemme.
»Vi har lavet mulighed for, at man kan lave en hjemmearbejdsaftale med sin leder, og man kan selv fastsætte, om det er én dag om ugen, to dage om ugen eller hele ugen, man arbejder hjemme. Der er fuld fleksibilitet i forhold til hvad der passer til arbejdsfunktionen,« siger Pernille Lund Stæhr, HR udviklingschef i TDC Net.
Tal fra Danmarks Statistik viser, at næsten hver tredje kvinde og hver fjerde mand arbejdede hjemmefra i foråret. Ifølge en analyse fra erhvervsorganisationen DI har næsten en halv mio. danskere i det private erhvervsliv arbejdet hjemmefra under coronakrisen, syv gange som meget som normalt. På den anden side af coronakrisen forventer virksomhederne, at omfanget af hjemmearbejde vil være mere end dobbelt så stort som før corona.
Vi vil gerne have vores kontorer til fortsat at være hjørnestenen i vores virksomhed
Også hos energihandelskoncernen Danske Commodities har man i kølvandet på coronakrisen besluttet at indarbejde hjemmekontoret mere i hverdagen. Her er udgangspunktet dog, at der maksimalt bliver tale om to dage om ugen.
»Vi vurderer, at det tætte fysiske samarbejde er en medvirkende faktor til, at vi samarbejder så godt, som vi gør, både i og mellem teams,« siger Marie-Louise Brebøl Christensen, HR-chef i Danske Commodities.
Danske Commodities har et højt tempo for fornyelse, og det spiller også ind på ønsket, om at folk er fysisk til stede på arbejdspladsen, fremhæver Marie-Louise Brebøl Christensen.
»Mere end halvdelen af virksomhedens indtjening er baseret på produkter, vi ikke handlede for fem år siden. Den her udvikling og innovation fremmes bedst ved, at man samarbejder fysisk og ikke på virtuelle platforme,« siger hun.
Virksomhederne siger samstemmende, at fysisk fremmøde på arbejdspladsen er afgørende for en række opgaver, især udvikling af nye ideer og produkter.
»Vores oplevelse er, at når det handler om det relationelle, og dér, hvor man skal idéudvikle og skabe noget, der er det fysiske møde meget bedre. Der fungerer det digitale ikke særlig godt,« siger Niels Ahrengot, topchef i konsulentfirmaet Implement, der hele tiden har givet ansatte store frihedsgrader i forhold til hjemmearbejde.
De medarbejdere, vi har haft sendt hjem, har været trætte af det og vil gerne tilbage til firmaet.
Samtidig opfattes det fysiske samvær som vigtigt i forhold til at støtte kulturen og sammenholdet i virksomheden. I Nordea har man lanceret en model, hvor medarbejdere kan arbejde hjemme nogle dage om ugen - som udgangspunkt højst to dage - hvis det passer ind i arbejdet. Men arbejdspladsen er stadig det naturlige mødested.
»Vi vil gerne have vores kontorer til fortsat at være hjørnestenen i vores virksomhed – et sted, hvor vi møder hinanden og udveksler ideer og tanker, også mere uformelt,« siger Mads Skovlund Pedersen, chef for Nordeas danske privatkundeforretning.
Karen Tobiasen, tidligere HR-chef i Nordea og i dag selvstændig rådgiver i forretningsforandring i firmaet BreathingBusiness, mener virksomheder gør klogt i at give medarbejdere let adgang til at blande arbejde hjemme og på kontoret.
»Jeg tror, at hybriden er den, der kommer til at overleve. Den tager det bedste af begge dimensioner. Du får både det sociale, kreative og innovative, og du får roen de par dage, hvor du ikke skal køre ind på arbejde,« siger hun.
Hun advarer virksomheder mod at søge tilbage til den arbejdsmodel, der var før coronakrisen. Medarbejderne kan let opfatte det som manglende tillid, hvis ledelsen ikke vil give plads til hjemmearbejde, og det kan ende med at folk forlader virksomheden.
»Jeg tror ikke, at der kommer noget godt ud af at sige: ”Vi har besluttet os, vi har set det klart, vi vil bare tilbage til før”. For der er ingen medarbejdere, der er tilbage til før,« siger Karen Tobiasen.
En undersøgelse fra Københavns Universitet blandt knap 600 virksomheder viste i december, at medarbejdernes produktivitet under nedlukningerne har været højere, end lederne havde forventet, sygefraværet lavere og kreativiteten større. Men ifølge DI er de seneste meldinger fra virksomhederne, at produktiviteten er faldende.
Blandt de virksomheder, Finans har talt med, er produktiviteten dog ikke en bekymring. TDC Nets nye ordning med hjemmearbejdsaftaler er bl.a. et resultat af, at både medarbejdere og ledere oplevede produktiviteten på hjemmekontorerne som mindst lige så god som på arbejdspladsen.
»Vi kan se på vores trivselsmålinger, at den individuelle fleksibilitet betyder rigtig meget for vores medarbejdere,« siger Pernille Lund Stæhr fra TDC Net.
Mens virksomhederne er åbne for mere hjemmearbejde, er oplevelsen de fleste steder, at medarbejderne er ivrige efter at komme tilbage på kontoret. Det gælder bl.a. Sanovo Technlology, der sælger æghåndteringsmaskiner i over 20 lande og derfor har været nødt til at indføre hjemmearbejde mange steder for at overholde lokale restriktioner.
»De medarbejdere, vi har haft sendt hjem, har været trætte af det og vil gerne tilbage til firmaet. Det er en del af deres identitet at være sammen med kollegaer osv., og stort set alle har haft ringet og spurgt, hvornår de kunne starte igen,« siger Michael Midskov, adm. direktør i Sanovo Technology.