Landbrugsorganisation fik tilkendt 220 mio. kr., men skal i stedet af med 96 mio. kr.
Den norske organisation Felleskjøpet er i en erstatningssag, der oprindelig faldt ud til dens fordel, blevet tildelt sorteper af appeldomstolen Eidsivating lagmansrett.
En tvist mellem norske Felleskjøpet og det amerikanske softwareselskab Infor er med et blevet vendt på hovedet. Det skriver blandt andre DN.
Felleskjøpet - en organisation ejet af 44.000 norske bønder - må sande, at en domstolsafgørelse fra 2018 er blevet omstødt, og at det kan komme til at koste bønderne dyrt.
»Felleskjøpet er svært overrasket og skuffet over, at appeldomstolen er kommet frem til et helt andet resultat i erstatningssagen mod Infor, end hvad byretten gjorde i 2018,« siger økonomidirektør i Felleskjøpet Agri, Trine-Marie Hagen, i en fondsbørsmeddelelse.
Den nye afgørelse betyder, at Felleskjøpet i stedet for at modtage erstatning står til at skulle betale 60 mio. kr. plus renter til Infor.
Dertil kommer, at landbrugsorganisationen skal betale sagens omkostninger, som ifølge DN løber op i 36 mio. kr.
Tingretten, den norske pendant til byretten, afgjorde i 2018, at Infor skulle betale Felleskjøpet 288 norske kroner - dengang svarende til 220 mio. kr. - som erstatning for et ERP-system, der ifølge Felleskjøpet ad flere omgange blev leveret i ufærdig tilstand.
Uenighederne mellem Felleskjøpet og Infor opstod ifølge DN, allerede kort efter aftalen om det nye system kom på plads i 2014. Derfor satte Infor i november 2015 arbejdet i bero, og Felleskjøpet hævede aftalen i februar 2016.
Væsentlige forsinkelser var dengang landbrugsorganisationens begrundelse for at hæve aftalen med Infor.
»Efter Infors betydelige forsinkelser og ensidige afbrydelse af projektet er det uforståeligt for Felleskjøpet, at appeldomstolen har fundet, at betingelserne for opsigelse ikke var opfyldt,« siger Trine-Marie Hagen i fondsbørsmeddelelsen.
Kontrakten de to parter imellem lød på 100.000 arbejdstimer, og ifølge afgørelsen fra Nedre Romerike Tingrett i Lillestrøm nær Oslo var der på daværende tidspunkt blevet brugt 64.000 timer på at udvikle det omstridte system.
Felleskjøpet vil nu undersøge mulighederne for at anke dommen, fremgår det af fondsbørsmeddelelsen.