Erhverv

Efter 14 års ventetid har Noma fået sin tredje michelinstjerne

Noma er gået fra to til tre michelinstjerner. Imens kan Kong Hans Kælder glæde sig over stjerne nummer to.

René Redzepi, der står bag Noma, kan nu prale af tre michelinstjerner. Arkivfoto: Thibault Savary/AFP

Restaurant Noma i København har for første gang nogensinde fået tre michelinstjerner.

Det står klart efter mandagens afsløring af Michelinguiden for lande i Norden i Stavanger i Norge.

Dermed blev Noma mandagens store nyhed. Restauranten har på trods af gentagne forudsigelser om, at den ville få den tredje stjerne, og flere kåringer som verdens bedste restaurant, holdt sig på to stjerner siden 2007.

Danmark har således to trestjernede michelinrestauranter. Den anden er Geranium i København, som har fået lov til at beholde sine tre stjerner.

Køkkenchef René Redzepi, der står bag restauranten, var i Norge ved mandagens michelinuddeling.

- Jeg er virkelig overrasket. Det har været 14 års ventetid, siger han.

Han takker samtidig både nuværende og tidligere samarbejdspartnere på Noma.

- I de gode stunder deler vi alting, og i de svære tider kommer vi igennem det sammen, siger han.

I en pressemeddelelse om de danske stjerner skriver Michelinguiden om Nomas hattrick:

- Med et team og en kulinarisk oplevelse, der fremstår stærkere end nogensinde efter nedlukningerne, når Noma toppen af verdensgastronomien.

- Restaurantens tætte forbindelse til naturen og holistiske tilgang resulterer i kreative og komplekse retter baseret på usædvanlige, sæsonprægede ingredienser.

Der er omkring 130 restauranter i verden, som i øjeblikket har tre michelinstjerner.

FAKTA: 27 danske restauranter deler 38 michelinstjerner

De eftertragtede michelinstjerner er mandag uddelt til restauranter i de nordiske lande.

Restaurant Noma i København går fra to til tre michelinstjerner og er dermed aftenens store nyhed.

Derudover er Kong Hans Kælder i København gået fra en til to michelinstjerner.

Det vil sige, at Danmark - inklusiv Færøerne - nu har 38 michelinstjerner fordelt på 27 restauranter.

Se her, hvordan de eftertragtede stjerner er fordelt:

* Tre stjerner:

Geranium, København.

Noma, København (fra to til tre).

* To stjerner:

AOC, København.

Alchemist, København.

Henne Kirkeby Kro, Henne.

Jordnær, Gentofte.

Kadeau, København.

Kong Hans Kælder, København (fra én til to).

Koks, Færøerne.

* En stjerne:

Alouette, København.

Domestic, Aarhus.

Dragsholm Slot Gourmet, Hørve.

Formel B, København.

Frederikshøj, Aarhus.

Frederiksminde, Præstø.

Gastromé, Aarhus.

Kadeau Bornholm, Bornholm.

Kiin Kiin, København.

Kokkeriet, København.

Lyst, Vejle (fra nul til én stjerne).

Marchal, København.

MeMu, Vejle.

The Samuel, Hellerup (fra nul til én stjerne).

Substans, Aarhus (fra nul til én stjerne - har tidligere haft én stjerne fra 2015 til 2019).

Syttende, Sønderborg (fra nul til én stjerne).

Søllerød Kro, Holte.

Ti Trin ned, Fredericia.

* Mistede stjerner:

108 (restauranten er lukket).

Clou (restauranten er lukket).

Relæ (restauranten er lukket).

Kilde: Michelinguiden.

Mandagens michelinuddeling har også budt på en anden stor nyhed. Nemlig at restaurant Kong Hans Kælder i København for første gang er gået fra én til to michelinstjerner.

Kong Hans Kælder modtog den første michelinstjerne i 1983 som den første restaurant i Danmark.

Restauranten er den eneste nye tostjernede restaurant i årets nordiske guide.

- Med luksuriøse ingredienser og en rig smag, forankret i det franske køkken, formår Mark Lundgaard at sætte et distinkt præg på fuldendte, moderne retter, skriver Michelinguiden i en pressemeddelelse.

FAKTA: Tre michelinstjerner er værd at rejse efter

Restauranter kan enten blive tildelt en, to eller tre michelinstjerner, og de bedømmes på fem kriterier.

Gourmetrestauranter i flere lande har frem til mandag aften ventet i spænding på, hvordan michelinstjernerne ville blive uddelt.

Den seneste tid har inspektører både i hemmelighed og ved at bekende identitet i restauranten besøgt restauranter for at bedømme, om de skulle have en eller flere stjerner - eller forsvare stjerner fra tidligere.

Læs her, hvordan restauranterne bliver bedømt:

* Ifølge Michelinguiden får maden - og kun maden - karakterer ved hjælp af stjerner.

* Vurdering af service, atmosfære og øvrige indtryk belønnes med korslagt bestik (1-5 bestik).

* Siden 2020 kan restauranter også modtage en grøn stjerne, der hylder restauranter med en bæredygtig tilgang til gastronomi.

* Tre stjerner i Michelinguiden betyder, at en restaurant er ”værd at rejse efter”.

* To stjerner betyder, at restauranten er ”en omvej værd”.

* En stjerne betyder, at det er en ”rigtig god restaurant i sin kategori”.

* Stjernerne uddeles kun på basis af den mad, som serveres. Fem kriterier vejleder inspektørerne i deres bedømmelse:

1. Kvaliteten på råvarerne.

2. ”Håndværket” - det vil sige smagen og tilberedningen.

3. ”Personligheden” - det vil sige, hvor godt det er lykkedes for kokken at finde sit eget udtryk.

4. Noget for pengene.

5. Kvalitet over tid - det skal være en lige fantastisk oplevelse, uanset hvornår man besøger restauranten.

Kilde: Michelin.

Samtidig får fire nye restauranter én stjerne i årets guide.

Det drejer sig om The Samuel i Hellerup, Substans i Aarhus, Syttende i Sønderborg og Lyst i Vejle.

I alt har 27 danske restauranter - inklusiv Færøerne - i år fået 38 stjerner.

Danske michelinstjerner 2021

Læs også
Top job