Tre krænkede kvinder gik direkte til L&F-direktør for at få hjælp: Nu er erhvervsorganisationen tavs om sagen
Tre kvinder krænket af topchefen i DanBred bad toppen af Landbrug & Fødevarer om at gribe ind. Men hverken dengang eller i dag tager erhvervsorganisationen udadtil stilling til sagen.
Tre krænkede kvinder i milliardkoncerncen DanBred gik direkte til Landbrug & Fødevarers top - bl.a. topchef Anne Arhnung - for at få hjælp. Men den magtfulde erhvervsorganisation og hovedejer i DanBred har endnu ikke officielt blandet sig i sagen om seksuelle krænkelser i datterselskabet.
Finans har siden mandag flere gange forsøgt at få ledelsen i Landbrug & Fødevarer i tale om sagen.
Selv efter adm. direktør Thomas Muurmann Henriksen onsdag trak sig fra sin stilling, er erhvervsorganisationen og dens øverste ledelse tavse om sagen.
»Vi har ingen kommentarer. Vi henviser til bestyrelsesformanden i DanBred,« siger pressechef Morten Nielsen.
Det var ellers netop toppen af Landbrug & Fødevarer, de tre kvinder, som direktøren har erkendt krænkende adfærd overfor, henvendte sig til den 29. juli »i håbet om, at I måtte finde sagen mere alvorlig end DanBreds bestyrelse.«
På det tidspunkt havde DanBreds bestyrelse erkendt, at den daværende adm. direktør i virksomheden havde opført sig upassende og krænkende over for dem.
Kvinderne var frustrerede over forløbet med en intern undersøgelse, som på daværende tidspunkt havde fået bestyrelsen til at konkludere, at det ud fra en helhedsbetragning ville være bedst for virksomheden og dens medarbejdere at lade topchefen fortsætte i jobbet.
Begge journalister kan også kontaktes via den krypterede app Signal på 20194185 eller 26105137.
Derfor skrev kvinderne til Landbrug & Fødevarers adm. direktør, Anne Arhnung, bestyrelsesformand Søren Søndergaard og sektorbestyrelsen i Landbrug & Fødevarer Svineproduktion og bad dem om at gribe ind.
»Vi føler os magtesløse,« skrev kvinderne i brevet.
»Vi ønsker at lægge det bag os, men det er svært, når vi – for nogle af os – dagligt skal konfronteres med ham, der gjorde det, og for resten af os, [der] har ar på sjælen.«
I et svar til kvinderne afsendt fra topchef Anne Arhnung personligt den 30. juli skrev hun: »Det er tung læsning!«
»I L&F lægger vi vægt på at være en attraktiv arbejdsplads, hvor alle - uanset alder og køn og baggrund i øvrigt - kan trives, og der kan skabes resultater for medlemmerne,« skrev Anne Arhnung også i sin e-mail til de tre kvinder den 30. juli.
Landbrug & Fødevarer ejer godt halvdelen af DanBred, der er specialiseret i grisegenetik og bl.a. sælger avlsvin og sæd til store dele af verden. Virksomheden omsatte i 2020 for 1,2 mia. kr. og tegnede sig ifølge L&F’s årsrapport for halvdelen af omsætningen i interesseorganisationen.
I brevet pegede kvinderne på en række problemer i forhold til den interne undersøgelse, der netop var afsluttet få uger før. Kvinderne kaldte forløbet »en orkestreret proces«, bl.a. fordi omfanget af krænkede medarbejdere ifølge kvinderne ikke blev undersøgt til bunds og håndteret som led i undersøgelsen.
»Interviewene var ganske ubehagelige, og vi skulle af formanden konfronteres med spørgsmål såsom »om vi var meget fulde?« osv. På dagen fik vi at vide, at vi ikke kunne få den af os ønskede bisidder med, men måtte gennemføre interviewet alene eller finde en anden bisidder på 5 minutter,« skrev kvinderne til erhvervsorganisationens top.
Kvinderne kritiserede samtidig, at de ikke havde fået lov at læse undersøgelsen.
Efter sagen kom frem tidligere i denne uge, har flere eksperter kritiseret undersøgelsen. Bjarke Oxlund, professor med speciale i bl.a. ligestilling og seksualitet på Københavns Universitet, har onsdag kritiseret undersøgelsen for bl.a. at være »mangelfuld og med meget ringe fokus på kvindernes ve og vel.«
Da Landbrug & Fødevarer den 6. august vendte tilbage til kvinderne, var tonen en anden end i Anne Arhnungs første e-mail. Der blev heller ikke lagt op til at ændre noget i forhold til bestyrelsens behandling af sagen.
Anne Arhnung og formand for Landbrug og Fødevarers grisedivision, Erik Larsen, skrev til de tre kvinder, at de var enige med bestyrelsesformanden for DanBred om, at »trivsel fra nu af står helt centralt«.
»Vi er også tilfredse med, at både direktionen og HR-funktionen styrkes, og at der sættes fokus på det psykiske arbejdsmiljø,« skrev Anne Arhnung og Erik Larsen.
I svaret understregede de to dog også:
»Det er stærkt beklageligt, at DanBred ikke har været en attraktiv arbejdsplads, hvor alle har kunnet trives i det daglige og ved festlige lejligheder.«
For de tre kvinder var tilbagemeldingen en mavepuster. Det fortæller Rikke Jessen, der er 23 år og en af de kvinder, som har oplevet uønskede intime befamlinger fra direktør Thomas Muurmann Henriksen.
»Jeg mistede fuldstændig håbet. Det føltes slet ikke, som om vi blev taget seriøst. Faktisk føltes det lidt, som om vi havde gjort noget forkert,« siger Rikke Jessen, der har sagt sit HR-job i DanBred op og stopper i virksomheden ved udgangen af september.
Ifølge Bjarke Oxlund viser Landbrug & Fødevarers håndtering en meget formalistisk tilgang til sagen.
»De forholder sig ikke til, at bestyrelsen og HR- direktøren har udliciteret assistancen til eksterne aktører, og at det efterlader medarbejderne i en næsten umulig situation. De benytter så at sige ikke muligheden for at sætte en god og ansvarlig standard for deres branche, hvilket de kunne have gjort ved at gå mere aktivt ind i sagen,« vurderer Bjarke Oxlund.
Jeg mistede fuldstændig håbet. Det føltes slet ikke, som om vi blev taget seriøst. Faktisk føltes det lidt, som om vi havde gjort noget forkert.
Finans har forelagt kritikken for Landbrug & Fødevarer, som ikke har ønsket at kommentere, men altså henviser til bestyrelsesformand i DanBred, Christian Junker.
Finans har siden mandag forsøgt at få et interview med bestyrelsesformanden, som kun har kommunikeret i skriftlige udtalelser om sagen og uden at svare på en række konkrete spørgsmål, som vi gerne ville have haft svar på, bl.a. i forhold til kritikken af håndteringen af sagen.
Han udtaler dog i en e-mail fra mandag, at »bestyrelsen er opmærksom på, at der er delte meninger om både sagen og håndteringen«.
Da direktør Thomas Muurmann Henriksen onsdag trak sig, udsendte bestyrelsesformanden denne kommentar:
»Der er ingen tvivl om, at det her har været en vanskelig og kompleks sag. Vi har i bestyrelsen hele tiden taget anklagerne om upassende adfærd meget alvorligt, og som jeg har nævnt tidligere, var det ud fra en helhedsbetragtning, at bestyrelsen valgte at lade Thomas Murmann fortsætte som direktør i selskabet. At Thomas i dag har ønsket, at trække sig fra sin post er en rigtig disposition.«
Thomas Muurmann Henriksen har ikke besvaret Finans’ gentagne henvendelser.