Serier

Efter krænkelser af medarbejdere: Nu er topchef fortid

Topchef i milliardkoncernen DanBred, der bl.a. er ejet af erhvervsorganisationen Landbrug & Fødevarer, trækker sig. Bestyrelsesformand kalder beslutningen "en rigtig disposition".

Sexchikane i DanBred
Topchef i milliardkoncernen DanBred Thomas Muurmann Henriksen har opført sig krænkende over for flere medarbejdere. Nu forlader han virksomheden. Foto: DanBred PR og Nicolai Raastrup. Collage: Anders Vester Thykier.

DanBreds adm. direktør Thomas Muurmann Henriksen har pr. dags dato valgt at trække sig.

Det fremgår af en pressemeddelelse, som netop er udsendt fra DanBred.

Det sker efter, at Finans tirsdag kunne afsløre, hvordan en sag om seksuel chikane denne sommer er eksploderet i milliardvirksomheden ejet af en af landets største brancheorganisationer, Landbrug & Fødevarer.

Seksuel chikane i DanBred
  • 18 mellemledere i avlsselskabet DanBred har klaget til bestyrelsen over grænseoverskridende adfærd hos selskabets adm. direktør, Thomas Muurmann Henriksen. Ifølge mellemlederne har Muurmann i årevis været nærgående over for kvindelige kolleger ved firmafester.
  • Tre kvinder, der føler sig forulempet af Thomas Muurmann, har klaget direkte til interesseorganisationen Landbrug & Fødevarer, som ejer godt halvdelen af DanBred.
  • Efter en intern undersøgelse konkluderer bestyrelsen, at flere kvinder har været udsat for upassende og krænkende adfærd fra direktørens side.
  • Bestyrelsen konkluderer også, at der er grundlag for alvorlig kritik af Thomas Muurmann, men at han kan fortsætte som direktør i selskabet. Landbrug & Fødevarer bakker op.
  • De seneste måneder har DanBreds finansdirektør, chefjurist og flere andre medarbejdere, heriblandt flere krænkede kvinder, forladt virksomheden.

En række kvinder har klaget over krænkende og seksuelt chikanerende tilnærmelser fra Thomas Muurmann Henriksen, adm. direktør i DanBred, der er specialiseret i grisegenetik og sælger avlssvin og sæd til store dele af verdenen. Sidste år omsatte virksomheden, som Landbrug & Fødevarer ejer 51 pct. af, for 1,2 mia. kr.

Direktør Thomas Muurmann Henriksen har ikke besvaret vores gentagne henvendelser, men i pressemeddelsen lyder hans begrundelse for at trække sig således:

»Det er vigtigt for mig, at min person og de fejltagelser som jeg har begået, ikke kommer til at skygge for DanBreds videre udvikling. Med den store opmærksomhed, der er på min person lige nu, har jeg vurderet, at det ikke er til gavn for selskabet, at jeg fortsætter som direktør, og derfor trækker jeg mig,« skriver Thomas Muurmann Henriksen.

Bestyrelsesformand Christian Junker understreger i en pressemeddelelse, at bestyrelsen er enig i direktøren beslutning »om øjeblikkelig fratrædelse, da det står klart, at der ikke kan skabes ro i virksomheden som følge af det forløb, der har været beskrevet i pressen.«

»Der er ingen tvivl om, at det her har været en vanskelig og kompleks sag. Vi har i bestyrelsen hele tiden taget anklagerne om upassende adfærd meget alvorligt, og som jeg har nævnt tidligere var det ud fra en helhedsbetragtning, at bestyrelsen valgte at lade Thomas Murmann fortsætte som direktør i selskabet. At Thomas i dag har ønsket, at trække sig fra sin post er en rigtig disposition,« siger Christian Junker i pressemeddelelsen.

Efter en intern undersøgelse konkluderede bestyrelsen i juli, at der var »grundlag for alvorlig kritik« af topchefen som følge af den »uacceptable adfærd«, men også, at topchefen kunne blive i jobbet.

Bestyrelsesformand Christian Junker har tidligere udtalt, at bestyrelsen tager skarp afstand fra den opførsel, som kvinderne har været udsat for.

»Bestyrelsen har ud fra en helhedsbetragtning vurderet, at en kraftig advarsel til Danbreds direktør og i øvrigt en række konkrete tiltag for at skabe tryghed og tillid, var den rette respons,« lød det i en mail mandag til Finans.

Blandt de konkrete tiltag er en styrket HR-funktion, gennemførsel af en arbejdspladsvurdering med fokus på psykisk arbejdsmiljø, mobning og sexchikane og indførsel af en whistleblowerordning.

Bestyrelsesformanden understreger da også onsdag aften i pressemeddelelsen, at arbejdet med at skabe tryghed og tillid fortsætter.

»Bestyrelsen vil naturligvis fortsat have fokus på, at gennemføre de konkrete tiltag, der blev besluttet som følge af sagen om upassende adfærd. Tiltagene skal sikre tryghed og tillid for alle medarbejdere i DanBred,« slutter Christian Junker.

Læs også