Erhverv

Bestyrelsen smides ud af sexchikane-ramt selskab

Bestyrelsen i avlsselskabet DanBred bliver nu smidt på porten. Det sker i kølvandet på kritik af håndteringen af en sag om seksuel chikane mod en række kvindelige medarbejdere.

Artiklens øverste billede
DanBreds bestyrelsesformand, Christian Junker (th. midtfor) og resten af bestyrelsen bliver nu skiftet ud. Det sker efter det er kommet frem, at adm. direktør Thomas Muurmann Henriksen (tv. midtfor) har haft seksuelt krænkende adfærd over for flere kvindelige kolleger, bl.a. Rikke Jessen (tv.). Anne Arhnung (th.), adm. direktør i DanBreds hovedejer, Landbrug & Fødevarer, har hidtil bakket op om bestyrelsens håndtering af sagen. Foto: Mikkel Berg Pedersen/Collage: Anders Thykier

Efter flere dages uro omkring avlsselskabet DanBred bliver bestyrelsen nu smidt på porten. Det oplyser hovedejeren, interesseorganisationen Landbrug & Fødevarer, lørdag i en pressemeddelelse.

»Forandringerne sker som følge af den kritik, der er rejst i forbindelse med sager om grænseoverskridende adfærd fra den nu fratrådte adm. direktør. Den samlede ejerkreds har vurderet, at der skal nye kræfter til i DanBreds ledelse,« hedder det i meddelelsen.

Udrensningen i bestyrelsen kommer efter flere dage med kritisk spotlys på DanBred. Finans kunne onsdag fortælle, at DanBreds adm. direktør, Thomas Muurmann Henriksen, gentagne gange har udsat kvindelige kolleger for krænkende adfærd. Direktøren har i en række tilfælde befamlet kvinder til firmafester under samtaler eller dans.

Efter en episode ved en firmafest i juni skrev 18 mellemledere et protestbrev til bestyrelsen, som kort efter gennemførte interviews med tre krænkede kvinder og andre medarbejdere. Bestyrelsen konkluderede, at der var grundlag for alvorlig kritik af Thomas Muurmann og undskyldte over for kvinderne. Men bestyrelsen besluttede også, at Muurmann kunne blive i jobbet.

»Der er enighed om, at der er sket fejl i den måde, bestyrelsen i selskabet har ageret på, og at der nu udestår et stort arbejde med at genoprette tilliden over for medarbejdere, leverandører, samarbejdspartnere og ikke mindst de berørte kvinder,« hedder det i pressemeddelelsen fra Landbrug & Fødevarer.

Den mangeårige topchef i Danish Agro, Christian Junker, må nu forlade posten som bestyrelsesformand i DanBred efter sagen om seksuel chikane i selskabet. Foto: PR/Nicolai Raastrup. Collage: Anders Vester Thykier.

DanBreds bestyrelse består af ni mænd fra landbrugets top. Bestyrelsesformand Christian Junker, Danish Agros topchef Henning Haahr og tidligere Hatting-topchef Per Nyby Pedersen, repræsenterer alle Danish Agro, der ejer 24,5 pct. af DanBred. Landbrug & Fødevarer, der ejer 51 pct. af DanBred, har tre mand i bestyrelsen, nemlig Ove Thejls, Ulrik Bremholm og Landbrug & Fødevarers finansdirektør, Lars Daugaard. Selskabet DBI, der også ejer 24,5 pct. og repræsenterer en række leverandører har også tre repræsentanter, nemlig tidligere Arla-topchef Jens Bigum, Bo Kibsdal og Jørgen Dalsgaard, der er henholdsvis formand og tidligere formand for Dansk Svineavl. Alle ni er nu fortid i bestyrelsen.

»De nærmere detaljer om den nye bestyrelses sammensætning afklares snarest, men allerede nu er det besluttet, at medarbejdervalgte repræsentanter vil få plads i bestyrelsen. Den nye bestyrelse vil have det som sin altoverskyggende prioritet at genoprette tilliden til selskabet, både blandt medarbejderne og i forhold til DanBreds omverden,« oplyser Landbrug & Fødevarer i pressemeddelelsen.

Har du oplysninger om chikane i DanBred eller andre virksomheder, så kontakt journalist Jette Aagaard på mobil 20194185 / jette.aagaard@finans.dk eller journalist Nicolai Raastrup på 26105137 / nira@finans.dk.
Begge journalister kan også kontaktes via den krypterede app Signal på 20194185 eller 26105137.

Samme dag som Finans’ omtalte sagen, bl.a. med et interview med en af de krænkede kvinder, valgte Thomas Muurmann at trække sig fra jobbet.

Eksperter har kritiseret bestyrelsen for at gennemføre en mangelfuld undersøgelse, hvor man bl.a. ikke har spurgt bredt i virksomheden, og for i højere grad at stå bag Thomas Muurmann end de krænkede kvinder.

»De har håndteret det på en måde, så medarbejderne oplever det som en skueproces. Når de ikke har spurgt alle, har de ikke undersøgt det grundigt, og de (kvinderne, red.) har ikke fået lov at have en bisidder med,« sagde Anette Borchorst, professor i statskundskab på Aalborg Universitet og forsker i seksuel chikane, onsdag til Finans.

Sagen har tydeligvis kun fået en konsekvens for direktøren, fordi historien har ramt forsiden

Malou Ehmer, advokat for tre krænkede kvinder i DanBred

Samtidig har det også vakt undren, at Landbrug & Fødevarer, der ejer 51 pct. af DanBred, ikke har grebet hårdere ind i sagen.

»De (Landbrug & Fødevarer, red.) forholder sig ikke til, at bestyrelsen og HR- direktøren har udliciteret assistancen til eksterne aktører, og at det efterlader medarbejderne i en næsten umulig situation. De benytter så at sige ikke muligheden for at sætte en god og ansvarlig standard for deres branche, hvilket de kunne have gjort ved at gå mere aktivt ind i sagen,« vurderede Bjarke Oxlund, professor med speciale i bl.a. ligestilling og seksualitet på Københavns Universitet, torsdag over for Finans.

Kvindernes advokat, Malou Ehmer, har også skarpt kritiseret håndteringen af sagen og sat spørgsmålstegn ved, hvorfor den ikke tidligere fik konsekvenser for topchefen.

»Sagen har tydeligvis kun fået en konsekvens for direktøren, fordi historien har ramt forsiden. Det er jo vanvittigt, at en virksomhed først handler på det tidspunkt, når alle alarmklokker i øvrigt har bimlet,« sagde Malou Ehmer torsdag til Finans.

Landbrug & Fødevarer vil lørdag ikke kommentere sagen yderligere.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.