Serier

Store virksomheder langer ud efter Landbrug & Fødevarer efter »uskønt forløb« i sexchikane-sag

Landbrug & Fødevarers håndtering af chikane-sagen i datterselskabet DanBred har været uskøn, mener tre af landets største virksomheder. »Der er på ingen måde ageret på en professionel måde,« erkender Landbrug & Fødevarer.

Sexchikane i DanBred
Tre af landets største virksomheder udtrykker kritik af den måde brancheorganisationen Landbrug & Fødevarer, anført af adm. direktør Anne Arhnung, har håndteret sagen om seksuel chikane i datterselskabet DanBred. Collage: Anders Thykier

Tre af landets største fødevarevirksomheder giver nu helt usædvanligt deres egen brancheorganisation, Landbrug & Fødevarer, en lussing for håndteringen af en betændt sag om sexchikane.

Forløbet i avlsselskabet DanBred, hvor topchefens krænkende adfærd har kostet både bestyrelsen og direktøren selv jobbet, har været »uskønt«, lyder det fra virksomhederne, der minder Landbrug & Fødevarer om at følge medlemmernes nultolerance over for krænkende adfærd.

»Det har ikke været et kønt forløb at følge, og vi har været meget tydelige omkring vores holdning til det og til sagens alvor,« skriver Arlas kommunikationsdirektør Kasper Ibsen Beck i en e-mail til Finans.

»Arla accepterer ikke krænkende adfærd, uanset om det er mobning, diskrimination eller chikane, og vi forventer de samme høje krav fra vores samarbejdspartnere,« fastslår Kasper Ibsen Beck.

Seksuel chikane i DanBred
  • 18 mellemledere i avlsselskabet Danbred klagede i juni til bestyrelsen over grænseoverskridende adfærd hos selskabets adm. direktør Thomas Muurmann Henriksen. Ifølge mellemlederne har Muurmann i flere år været nærgående over for kvindelige kolleger ved firmafester.
  • Efter en intern undersøgelse konkluderer bestyrelsen, at flere kvinder har været udsat for upassende og krænkende adfærd fra direktørens side. Bestyrelsen vurderer, at der er grundlag for alvorlig kritik af Thomas Muurmann, men at han kan fortsætte som direktør i selskabet.
  • Tre kvinder, der føler sig forulempet af Thomas Muurmann, klager i juli direkte til interesseorganisationen Landbrug & Fødevarer, som ejer halvdelen af Danbred. Landbrug & Fødevarers adm. direktør, Anne Arhnung, svarer, at hun er enig i bestyrelsens håndtering.
  • Finans omtaler sagen onsdag d. 22. september. Samme dag meddeler Thomas Muurmann, at han trækker sig som adm. direktør i Danbred.
  • De seneste måneder har Danbreds finansdirektør, chefjurist og flere andre medarbejdere, heriblandt flere krænkede kvinder, forladt virksomheden.
  • 25. september oplyser Landbrug & Fødevarer, at hele bestyrelsen skiftes ud. 27. september indsættes en ny bestyrelse anført af Andreas Lundby.

Mette Sehested, kommunikationsdirektør i grovvarekoncernen DLG, slår fast, at DanBred-sagen har kortlagt en adfærd, som er »helt uacceptabel«.

»Det har været et uskønt forløb, hvor der er begået nogle klare fejl i håndteringen af sagen, og derfor var det også det eneste rigtige, da ejerkredsen besluttede, at DanBreds bestyrelse skulle trække sig. Vi forventer, at såvel DanBred som ejerkredsen lærer af sagen,« skriver Mette Sehested i en e-mail.

Det er en undsigelse af Landbrug & Fødevarers håndtering og en direkte kritik af toppen i Landbrug & Fødevarer.

Steen Hildebrandt, professor emeritus på Aarhus Universitet

DanBreds nu afgåede adm. direktør, Thomas Muurmann Henriksen, har i flere år udsat kvindelige kolleger for intime befamlinger under firmafester. I juni skrev 18 mellemledere et protestbrev til DanBreds bestyrelse.

Efter en hurtig undersøgelse besluttede bestyrelsen at give Muurmann en advarsel, men også at han kunne fortsætte som topchef.

I frustration skrev tre kvinder direkte til Landbrug & Fødevarer, som ejer 51 pct. af DanBred, men svaret var, at man ikke ville ændre på bestyrelsens beslutning.

»Bestyrelsesformanden for DanBred er enig med os i, at trivsel fra nu af står helt centralt (…) Vi er også tilfredse med, at både direktionen og HR-funktionen styrkes, og at der sættes fokus på det psykiske arbejdsmiljø,« skrev Landbrug & Fødevarers adm. direktør Anne Arhnung og Erik Larsen, der er formand for organisationens griseproduktions-afdeling, i et svar til kvinderne.

Efter at Finans omtalte sagen i sidste uge har Thomas Muurmann trukket sig fra DanBred og bestyrelsen er blevet fyret.

Danish Crowns kommunikationsdirektør Astrid Gade Nielsen understreger, at slagterikoncernen har »en nultolerancepolitik overfor enhver form for krænkende adfærd«. Direkte adspurgt om holdningen til Landbrug & Fødevarers håndtering af DanBred-sagen lyder svaret fra Astrid Gade Nielsen:

»Det er en alvorlig sag og det har været et uskønt forløb. I Danish Crown ønsker vi en kultur, hvor alle uanset køn, seksualitet, race, religion og nationalitet føler sig trygge, når de går på arbejde«.

Arla accepterer ikke krænkende adfærd, uanset om det er mobning, diskrimination eller chikane og vi forventer de samme høje krav fra vores samarbejdspartnere.

Kasper Ibsen Beck, kommunikationsdirektør, Arla

Arla, Danish Crown og DLG er henholdsvis nummer 5, 13 og 15 på listen over Danmarks største virksomheder og repræsenterer samlet en omsætning på 186 mia. kr.

Ifølge Finans’ oplysninger har flere af de store medlemsvirksomheder inden for de seneste dage internt udtrykt deres utilfredshed med brancheorganisationens håndtering af DanBred-sagen.

Steen Hildebrandt, professor emeritus på Aarhus Universitet og ekspert i ledelse, mener, at virksomhedernes meldinger er opsigtsvækkende.

»Det er en undsigelse af Landbrug & Fødevarers håndtering og en direkte kritik af toppen i Landbrug & Fødevarer,« siger han.

»Det her oplever vi aldrig. Det er normalt noget, som man drøfter internt og ordner internt, men her har vi et eksempel, hvor disse tre giganter ønsker at markere, at de har en anden holdning til selve sagen og til det, som sagen er udtryk for – nemlig krænkelseskulturen i DanBred,« lyder vurderingen fra Steen Hildebrandt.

Jeg er 100 procent enig med vores medlemsvirksomheder. Sagen har været uskøn.

Lasse Bastkjær Jensen, kommunikationsdirektør i Landbrug & Fødevarer

Finans har gennem mere end en uge forsøgt at få et interview med topledelsen i Landbrug & Fødevarer, herunder topchef Anne Arhnung. Det har endnu ikke været muligt.

Kommunikationsdirektør i Landbrug & Fødevarer, Lasse Bastkjær Jensen, forstår godt kritikken.

»Jeg er 100 pct. enig med vores medlemsvirksomheder. Sagen har været uskøn. Der er på ingen måde ageret på en professionel måde, og derfor har sagen fået så vidtrækkende konsekvenser, som den har. Jeg kan garantere, at vi har lært af dette her,« skriver han i en e-mail til Finans.

Har du oplysninger om chikane i DanBred eller andre virksomheder, så kontakt journalist Jette Aagaard på mobil 20194185 / jette.aagaard@finans.dk eller journalist Nicolai Raastrup på 26105137 / nira@finans.dk.
Begge journalister kan også kontaktes via den krypterede app Signal på 20194185 eller 26105137.

Både bestyrelsens og Landbrug & Fødevarers håndtering af DanBred-sagen har fået kritik af eksperter.

Bjarke Oxlund, professor med speciale i bl.a. ligestilling og seksualitet på Københavns Universitet, påpegede i sidste uge, at Landbrug & Fødevarer ikke har benyttet »muligheden for at sætte en god og ansvarlig standard for deres branche, hvilket de kunne have gjort ved at gå mere aktivt ind i sagen«.

Steen Hildebrandt mener, at virksomhedernes meldinger er et klart signal til landbrugets top om, hvor grænserne går.

»Det er højst usædvanligt, at disse tre landbrugsgiganter går på banen nu. Jeg tolker det som en understregning af, at der er nogle kulturer, der er uacceptable, og at disse tre kæmpe medlemsorganisationer åbenbart føler sig foranlediget til at understrege deres egen politik på området,« siger Steen Hildebrandt.

Læs også
Top job