Erhverv

Milliardeksport bløder: Danske svinepriser ramt af historisk nedsmeltning

Prisen på danske smågrise er nu faldet til et rekordlavt niveau. Markederne er ramt af det største sammenbrud nogensinde, og grise hober sig op i landmændenes stalde.

Priserne på danske smågrise har taget et nye dramtisk dyk og rammer i denne uge det laveste niveau nogensinde.
Foto : Charlotte de la Fuente

Markederne for danske grise er nu brudt fuldstændig sammen, og priserne er faldet til de laveste niveauer nogensinde.

Den officielle pris på en konventionel syv-kilos gris er fra uge 42 mere end halveret til blot 20 kr. I juni blev den type grise handlet til 280 kr.

»20 kr.! Det er jo fuldstændig grotesk. For den pris kan man vel knap få en halv liter cola på en tankstation. Jeg har aldrig nogensinde oplevet så lave priser,« siger Thorsten Simonsen, direktør i DTL A/S, som eksporterer danske smågrise.

Prisen på de fineste smågrise med den bedste sundhedsstatus er højere, men for alle kvaliteter gælder det, at priserne er styrtdykket til det laveste niveau nogensinde.

Eksempelvis er prisen på 30-kilos grise i top-kvalitet faldet fra 495 kr. til 150 kr.

Situationen var kritisk for landmændene allerede i begyndelsen af september, men siden fulgte nogle uger, hvor priserne stabiliserede sig på et meget lavt niveau. Den stabilitet er væk nu. På to uger er de officielle noteringer på alle typer af smågrise faldet yderligere 60 kr. pr. gris.

»Prisfaldene er et forsøg på at provokere markedet i gang. Desværre ser det ikke ud til at lykkes. Købelysten er så at sige ikke til stede. Hverken i Polen, hvor store områder er ramt af svinepest. Eller i Tyskland hvor økonomien i svineproduktionen er så ringe, at mange landmænd slet ikke tør sætte nye smågrise ind i stalden,« fortæller Thorsten Simonsen.

Danmark eksporterer årligt næsten 15 mio. levende smågrise til især Polen og Tyskland, men i begge lande står en stor del af svinestaldene nu tomme.

»Trods de ekstremt lave priser har det været vanskeligt at finde købere de seneste tre uger. Antallet af smågrise, vi eksporterer, er nu 25-30 pct. under normalt niveau. Dvs. at grisene begynder at hobe sig op i staldene ude hos landmændene, hvor situationen mange steder er ved at være akut,« siger Thorsten Simonsen.

Flere kilder i branchen bekræfter – uden for citat – at eksporten af smågrise er bremset voldsomt op trods de rekordlave priser.

»Priserne er katastrofalt lave. Jeg har aldrig oplevet noget lignende. Landmændene taber nu mindst 200 kr. pr. 30 kilos gris,« vurderer Michael Vinderslev medejer af handelsselskabet NV-Randers, som årligt omsætter og transporterer millioner af smågrise.

Landmand Jeppe Bloch Nielsen, der er formand i Landsforeningen af Danske Svineproducenter, medgiver, at »det gør virkelig ondt nu«.

»150 kr. for en kvalitetsgris på 30 kilo er fuldstændig sindssygt. Landmanden skal have 400 kr. for at få dækket sine omkostninger. De, der sælger til puljeprisen (markedsprisen, red.), taber rigtig, rigtig mange penge nu. Problemet er, at efter de seneste ugers store prisfald, slår køberne helt op i banen og afventer, om priserne falder yderligere,« siger Jeppe Bloch Nielsen. Han påpeger, at svineproducenterne lige nu er ramt dobbelt:

Svineprisen styrtdykker, og samtidig stiger vores omkostninger til foder og energi voldsomt.

Jeppe Bloch Nielsen, formand i Landsforeningen af Danske Svineproducenter

»Svineprisen styrtdykker, og samtidig stiger vores omkostninger til foder og energi voldsomt. Det er en giftig situation, men indtrykket er, at folk foreløbig klarer sig. Vi kan ikke påvirke markederne, så vi må bare fokusere benhårdt på driften og på at bruge så få penge som muligt,« siger Jeppe Bloch Nielsen.

De dramatiske prisfald på smågrise og svinekød tog fart, da Kina i juni fuldstændig indstillede importen af svinekød fra blandt andet EU. Resultatet blev, at de europæiske slagterier – især de spanske – måtte omdirigere enorme mængder kød til nærmarkederne, som i forvejen var overforsynede, fordi coronarestriktioner havde svækket efterspørgslen.

Siden har flere faktorer forstærket krisen.

»I Tyskland mangler slagterierne arbejdskraft og kan derfor ikke aftage det normale antal grise. De hober sig i stedet op ude hos landmændene, som derfor ikke har plads til nye smågrise. Samtidig har omkostningerne til især foder og energi været stigende, så slagtesvineproducenterne presser prisen på smågrise længere og længere ned for at få økonomien til at hænge sammen,« forklarer Markus Fiebelkorn, markedsanalytiker i Landsforeningen af Danske Svineproducenter.

Prispresset forstærkes lige nu yderligere af, at efteråret altid udgør en sæsonmæssig bund i markedet. Samtidig er der efter coronakrisen stadig store mængder kød på lager i frysehusene i Europa.

»Desuden skal man ikke undervurderer, at der nedenunder disse ekstraordinære, akutte påvirkninger fra corona og svinepest mm., er en mere langsigtet tendens til, at forbruget af svinekød falder i lande som Tyskland. Det fald udgør en udfordring, når produktionen i EU er nogenlunde stabil. Derfor er det afgørende, at der igen kommer gang i eksporten til især Kina,« understreger Markus Fiebelkorn.

Læs også
Top job