Erhverv

Panik i markedet kan udløse fald i verdens fødevareproduktion

Eksplosive prisstigninger på energi får en række af verdens største gødningsproducenter til at lukke fabrikker. Det kan skabe en ny forsyningskrise og en bølge af prisstigninger på basisvarer i 2022.

Artiklens øverste billede
Mangel på gødning kan reducere den globale høst i 2022, advarer en række eksperter. Foto: Jens Dresling

Panik i råvaremarkederne truer verdens fødevareforsyning og kan resultere i en ny bølge af prisstigninger på basisvarer i 2022.

Sådan lyder advarslen fra flere markedsanalytikere og en grovvaredirektør, som lige nu kæmper hårdt for at sikre forsyningerne af kunstgødning til de danske landmænd.

»Selv om vi gerne ville købe noget gødning, så kan vi ikke, og vi kan ikke være sikre på, at det, vi har købt, rent faktisk bliver leveret,« fortæller Steen Bitsch, der betegner den aktuelle situation, som et ”bukke-marked”.

»Dvs., at man takker og bukker, hvis man kan få lov at købe noget gødning. Hvis man begynder at diskutere prisen med sælgerne, så rejser de sig bare og går,« fortæller Steen Bitsch.

Den helt usædvanlige situation skyldes, at voldsomme prisstigninger på energi har fået omkostningerne til at eksplodere i gødningsindustrien. Energi tegner sig for 90 pct. af omkostningen ved produktion af kunstgødning, og prisen på gødning er derfor mangedoblet på kort tid. Prisen er nu så høj, at mange landmænd tøver med at købe, hvilket har fået en række af de største gødningskoncerner til at lukke fabrikker.

Markedet er derfor præget af meget lav produktion og ekstremt høje priser.

»Industrien lukker fabrikker, fordi man simpelthen ikke har fantasi til at forestille sig, at landmænd vil betale de her priser for gødning. Konsekvensen bliver, at verden i 2022 kommer til at mangle gødning. Den produktion, der bliver tabt nu, hvor fabrikkerne ligger stille, kan ikke indhentes til foråret,« advarer Steen Bitsch og konkluderer:

»Manglen på gødning vil alt andet lige resultere i en mindre global høst og stigende priser på basale fødevarer. Det går selvsagt hårdest ud over de fattigste. Ønsket om at reducere produktionen og forbruget af fossil energi har udløst prisstigninger, som medfører, at vi nu er i gang med at begrænse den globale produktion af fødevarer. Man må håbe, politikerne har gennemtænkt, hvad de har sat i gang, for det er noget af et samfundseksperiment,« mener Steen Bitsch.

Gødningsgiganten Yara lukkede for en måned siden 40 pct. af sin kapacitet med henvisning til de stigende energipriser. Siden er en stribe andre store producenter i Europa fulgt efter og har lukket fabrikker. Også Kina har reduceret eksporten af gødning til verdensmarkedet.

»Kina er verdens største eksportør af gødning, men landet er ramt en akut mangel på kul. Derfor har man valgt at prioritere den indenlandske fødevareforsyning og leverancerne til de kinesiske landmænd, mens kvoterne for eksport af gødning til verdensmarkedet er halveret,« siger markedsanalytiker Palle Jakobsen, Agrocom.

»For et år siden kostede 100 kg. gødning omkring 150 kr. Nu hører vi priser op til 600 kr. Hvis man overhovedet kan få en pris, for usikkerheden i markedet er så stor, at mange forhandlere har suspenderet prissætningen. Med den nuværende naturgaspris, må man antage, at en aktuel markedspris på gødning nok er i niveauet 750 kr.,« vurderer Palle Jakobsen.

Femdoblingen af priserne har fået mange landmænd til at stille sig ud på sidelinjen og vente med at købe gødning.

»Det er en frygtelig situation, for det manglende salg sender jo et signal til industrien om, at de skal lukke endnu mere kapacitet. Dermed bliver problemet forstærket. Al den produktion, der går tabt, mens fabrikkerne ligger stille, kan ikke indhentes til foråret, når markerne bliver grønne og skal gødes,« siger Palle Jakobsen.

Han konkluderer:

»Det helt store tema til foråret bliver global mangel på gødning. Konsekvensen af manglen bliver en mindre høst og stigende priser på fødevarer. Tendensen understøttes af, at prisen også stiger på planteværnsmidler, foder og landbrugsmaskiner.«

Markedsanalytiker Ole Schou, Kornbasen, vurderer, at markedet for gødning »lige nu er præget af panik.«

»Priserne er steget med en hast og voldsomhed, som aldrig er set før. Markedet er så uforudsigeligt, at en del danske grovvareselskaber – for at beskytte sig selv – har suspenderet deres prissætning på gødning. Man tør simpelthen ikke love levering af gødning til en given pris, hvis det viser sig, at de råvarer, gødningen skal fremstilles af, aldrig dukker op,« siger Ole Schou.

Han oplyser, at meldingen fra gødningsproducenterne foreløbig er, at de danske landmænd vil få de mængder gødning, der er brug for, men muligvis i andre kvaliteter end ønsket.

»Realiteten er dog, at en stor del af gødningsproduktionen i verden lige nu er lukket på grund af de høje energipriser. Den gødning kommer til at mangle et eller andet sted i markedet til foråret. Konsekvensen vil alt andet lige blive en mindre global høst og højere priser på basale fødevarer som hvede, majs, raps og sojabønner,« vurderer Ole Schou fra Kornbasen, der drives af rådgivningsselskabet VKST.

Ole Schou tilføjer, at nedgangen i høstudbytterne vil blive størst i relativt fattige lande, hvor landmændene ikke har råd til at betale de historisk høje priser for kunstgødning.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.