Erhverv

USA Tours bliver taget under konkurs for at redde forretningen

Det danske rejsebureau USA Tours, som også har en række mindre bureauer under sig, skal gennem en konkursbehandling. Ifølge direktøren lever rejsebureauet dog videre.

Kombinationen af tilbagebetaling af aflyste rejser, manglende indtægter og regeringens seneste beslutning om at fratage rejsebureauerne det statstilskud, de fik i den første nedlukning, har kostet USA Tours et tocifret millionbeløb. Arkivfoto: Enrique Calvo/Reuters

Coronapandemien og de gentagende rejserestriktioner har været så hård ved den danske rejsekoncern USA Tours, at selskabets ledelse nu ikke ser anden udvej end at lade selskabet gå konkurs.

Det betyder, at i alt 120 rejser ikke vil kunne gennemføres som planlagt med selskabet som rejsearrangør.

»Vi er selvfølgelig kede af situationen og på vegne af de kunder, som bliver berørt af det. Vi har kæmpet benhårdt de sidste 19 måneder, men i sidste ende har coronakrisen tynget selskabet så meget, at det var umuligt at fortsætte med samme set-up,« siger Alexander Søderberg, direktør og medejer i USA Tours.

Allerede nu er det dog - ifølge direktøren - lykkedes at finde en løsning, der kan sikre dele af USA Tours’ overlevelse.

Navnet og en række medarbejdere er nemlig ifølge direktøren blevet opkøbt af selskabet Vision Travel ApS, der ifølge CVR-registeret ligeledes har Alexander Søderberg som direktør og ejer.

»Vi har lært på den hårde måde, at vi skal være endnu mere dynamiske, og derfor starter vi nu forfra med et endnu mindre set-up. Der kommer også to investorer udefra ind, men det kan jeg ikke oplyse mere om endnu. Men jeg er glad for, at vi har fundet en løsning og forventer, at vi kan skabe overskud indenfor de kommende år,« siger direktøren.

Kurator Troels Tuxen kan på nuværende tidspunkt ikke oplyse om sagen, men han bekræfter, at selskabet er under konkursbehandling.

Udover rejseselskabet af samme navn står USA Tours bag søsterselskaberne African Spirit, Asien Eksperten og Australia Tours.

Også disse er ifølge Alexander Søderberg blevet opkøbt af Vision Travel.

Han fortæller, at USA Tours siden sommers har forhandlet med en håndfuld investorer - både i og udenfor rejsebranchen - for at lande en aftale, der kunne tilføre selskabet ny kapital for at sikre det oprindelige selskab overlevelse.

Det har ikke været muligt, og derfor besluttede ledelsen, at den »hellere trække stikket tidligere end tømme kassen helt«.

Når I nu ikke er lykkedes med at forhandle en aftale på plads - hverken med Rejsegarantifonden eller aktører i eller udenfor branchen - er det så ikke et signal til jer om, at selskabet skal ophøre helt i stedet for, at I forsøger at redde dele af det?

»Hvis verden ikke åbner, så har USA Tours selvfølgelig ingen gang på jord, men jeg mener, at vi har en berettigelse i de mere normale tider (inden coronapandemien red.). Vores kunder er glade, brandet er godt, og vores medarbejdere er sindssygt dygtige. Det har bare været nogle hårde måneder med en meget længere nedlukning, end vi frygtede, og i sidste ende kunne det på ingen måde lade sig gøre at komme ud af det med de krav, der er om bl.a. tilbagebetaling af lån og reetablering af egenkapital, uden drift,« siger Alexander Søderberg.

Han blev en del af USA Tours’ ejerkreds i 2019 og oplyser, at han personligt har tabt 1,5 mio. kr. på selskabet, mens ejerkredsen samlet har tabt omkring 7 mio. kr. og kastet flere ansvarlige lån efter selskabet.

»Konkursen er derfor ikke så nem en løsning, som det måske kan lyde til. Det er klart, at vi efterlader gæld i det tidligere selskab, men uanset om det var blevet opkøbt af os eller andre, kan jeg ikke se, hvordan det skulle være løst, når vi ikke har været i drift i 19 måneder,« siger Alexander Søderberg.

USA Tours.dk skiftede mandag navn til Selskabet af 25. oktober 2021 ApS i cvr-registeret.

Selskabet er ejet af Leo Noer, Alexander Sønderberg, Niels Petersen og Simon Skarsholm gennem forskellige selskaber.

Leo Noer ejer ifølge cvr-registeret 50-66 pct., mens de resterende ejer har en ejerandel på mellem 15-20 pct.

USA Tours oplyser, at dets kunder endnu ikke er informeret, men er økonomisk sikret i forbindelse med konkursen. Samtidig arbejder Vision Travel på at lave en aftale med Rejsegarantifonden om at overtage de berørte rejser, så de kan gennemføres som planlagt.

»Det er muligt, at nogen af de rejser, der er solgt til afvikling fra og med november måned 2021 og frem, kan blive gennemført. Det undersøger kurator i øjeblikket,« skriver Rejsegarantifonden på sin hjemmeside.

Allerede i 2019/2020-regnskab såede selskabets revisor tvivl om den videre drift i det daværende USA Tours.dk.

Selskabet tabte i perioden knap 4 mio. kr. efter skat.

Læs også
Top job