Erhverv

Risikerer at lukke: Pengekassen er ved at være tom hos Den Blå Planet

I løbet af næste år løber Den Blå Planet tør for penge, og en dramatisk og omkostningsfuld nedlukning er ikke længere usandsynlig. Det siger den adm. direktør Jon Diderichsen.

Den Blå Planet er i alvorlige økonomiske problemer. Uden hjælp risikerer akvariet at lukke, siger den adm. direktør.
Foto: Jens Dresling

Coronakrisen har ramt turisterhvervet hårdt. Og for en af Danmarks største turistattraktioner, Den Blå Planet på Amager, kan det få fatale konsekvenser.

Akvariets pengekasse er nemlig ved at være tom. Og uden hjælp udefra kan det ende i en dramatisk og meget dyr nedlukning. Det skriver Berlingske.

»Vi står i en forfærdelig situation. Vi har penge til næste år, og derefter skal vi begynde at finde nye steder til dyrene,« siger Jon Diderichsen, adm. direktør for Den Blå Planet, til avisen.

Ifølge direktøren vil en lukning af Den Blå Planet koste omkring 60 mio. kr.

I højsæsonen er omkring 65 pct. af gæsterne turister. Det fremgår af årsregnskabet for 2020, hvor Den Blå Planet grundet hjælpepakker kom ud med et lille overskud på lidt mere end 200.000 kr. Derfor har rejserestriktionerne og de deraf følgende færre turister ramt akvariet hårdt. Og når man tilføjer høje faste udgifter, der er vanskelige at skære i, får man en farlig cocktail.

I løbet af 2020 indførte regeringen hjælpepakker til kulturlivet, der blandt andet gav Den Blå Planet tilskud til at sælge billetter til halv pris. Men i år har der ikke været de samme hjælpepakker, og det fik tidligere på året Jon Diderichsen til at efterspørge mere hjælp fra staten.

Den Blå Planet
  • Akvariet er Nordeuropas største
  • Udsprang af Danmarks Akvarie, der oprindeligt lå i Charlottenlund
  • Den Blå Planet åbnede ved Kastrup Havn i 2013
  • Ifølge akvariets hjemmeside var anlægsbudgettet på 700 mio. kr.
  • Hovedbidragsyderne til byggeriet var Realdania, Knud Højgaards Fond og Tårnby Kommune

»Vi ser gerne, at man fra politisk side forholder sig til, at vores del af oplevelsesindustrien oplever en langsommere tilbagevenden til en normaltilstand end så mange andre brancher. Når vi er tilbage på normalniveauet, skal vi nok klare os selv,« sagde han til Finans i september.

I løbet af året har Den Blå Planet ellers forsøgt sig med flere alternative måder at skaffe penge på. I august købte den danske bitcoinmilliardær Niklas Nikolajsen von Karlshof eksempelvis en kæmpeblæksprutte for mere end 500.000 af akvariet. Det skrev TV2 Lorry.

I et skriftligt svar til Berlingske oplyser Kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen, at det er svært at spå om turistmønstrene i den kommende tid, men at regeringen følger udviklingen tæt.

Læs også
Top job