Erhverv
BREAKING

Spar Nord investerede i inkassofirma: Efter tre år med milliontab er det endegyldig slut

Spar Nord investerede i foråret 2018 i inkassovirksomheden Debito, der havde planer om at udbrede en digital inkassoplatform til hele Danmark og udlandet.

Spar Nord med adm. direktør Lasse Nyby i front skød i 2018 millioner ind i et jagten på et dansk og internationalt inkassoeventyr. Nu er eventyret endt i en konkurs. Foto: René Schütze.

Det skortede ikke på lovord, da Spar Nord i foråret 2018 løftede sløret for en millioninvestering i inkassovirksomheden Debito.

Debito
  • Debito blev startet i 2015 af Morten Holst Henriksen og Christoffer Baadsgaard.
  • Selskabets kerneprodukt var en digital inkassoplatform, der gør det muligt at oprette en inkassosag på få minutter.
  • I foråret 2018 investerede Spar Nord »et større millionbeløb« i virksomheden, fremgår det af 2017-regnskabet.
  • Spar Nord så store muligheder i markedet for små inkassosager bl.a. for bankens egne SMV-kunder, men også til SMV-virksomheder i resten af landet og i udlandet.
  • Investeringen sikrede Spar Nord plads i bestyrelsen og en ejerandel på 33-50 pct., fremgår det af Erhvervsstyrelsens virksomhedsregister.
  • Den 19. august 2021 anmodede Debito skifteretten i Aalborg om at blive tvangsopløst.
  • To måneder senere blev inkassovirksomheden erklæret konkurs på begæring af Vækstfonden.
  • Mens Christian Baadsgaard var medejer helt frem til konkursen, forlod Morten Holst Henriksen Debito i april 2020.

»Vi har at gøre med en startup, som vi via vores incubator-program (støtteprogram for nyopstartede virksomheder, red.) har fået et særdeles godt kendskab til og samarbejde med, og som har bevist et reelt potentiale i markedet,« lød det fra Spar Nords daværende kommunikationsdirektør Ole Madsen om storbankens Debito-investering.

Spar Nord har aldrig sat tal på investeringen, men ifølge Debito-ledelsen var den på »et større millionbeløb«.

Spar Nord forklarede bl.a. satsningen på Debito med, at markedet for ubetalte fakturaer alene i Danmark årligt løber op i 30 mia. kr.

Men Spar Nords ambitioner stoppede ikke ved grænsen. Mulighederne i Debitos digitale inkassoplatform havde nemlig internationalt potentiale.

»Planen er derfor, at løsningen og forretningsmodellen også skal afprøves uden for landets grænser,« lød det fra Spar Nord-direktøren.

Trods det italesatte potentiale og Spar Nord-millionerne har skifteretten i Aalborg nu afsagt konkursdekret over Debito.

Mens Spar Nord udsendte en pressemeddelelse tilbage i 2018 om Debito-satsningen, holder den børsnoterede bank denne gang kortene tæt til kroppen.

Finans har i flere dage efterspurgt en kommentar til, hvor stort et tab banken står til at lide på Debito-satningen, hvad der gik galt fra ambitionen om et internationalt inkassoeventyr til en konkurs, og især hvorfor Spar Nord har valgt at lade det komme til en konkurs i et selskab, hvor banken både var repræsenteret til det sidste i bestyrelsen og sad på op mod halvdelen af aktierne.

Spar Nord-ledelsen er ikke vendt tilbage på de fremsendte spørgsmål.

Til Nordjyske forklarer Spar Nord, at Debito »med tiden viste sig ikke at være en bæredygtig forretning«.

Et kig på Debito-regnskaberne afslører imidlertid, at den digitale inkassovirksomhed aldrig har formået at lande et overskud på bundlinjen.

I 2018, da Spar Nord skød penge i Debito, endte resultatet efter skat på minus 1,1 mio. kr., mens 2020-regnskabet aldrig nåede at komme på gaden, før konkursen ramte Debito efter et samlet underskud fra opstarten i 2015 til og med 2019 på 2,8 mio. kr.

Konkursbegæringen er fremsat af Vækstfonden, som har et ukendt beløb til gode i Debito. Den statslige investeringsfond ønsker ikke at kommentere sagen, lyder det i en mail til Finans.

Læs også
Top job