Privatsygeplejerske Johanne Sand trækker et spor af dårlige sager bag sig
Sygeplejerske Johanne Sand etablerede i juni et privat plejebureau med Pandora-milliardæren René Sindlev. Nu viser det sig, at den mangeårige sygeplejerske har flere dårlige sager bag sig.
Det vakte opsigt og forundring i dele af sygeplejebranchen, da Pandora-milliardæren René Sindlev i sommer valgte at stifte et privat firma i branchen med sygeplejersken Johanne Sand.
For Johanne Sand, som har optrådt flere gange i medierne, trækker et spor af dårlige sager bag sig.
Bl.a. har sygeplejersken været involveret i flere særdeles kritiske tilsynsrapporter og påbud fra Styrelsen for Patientsikkerhed, en nylig konkurs og en tabt retssag. Ligesom flere af hendes tidligere ansatte mener, at hendes måde at drive privat sygepleje på kan være skadelig for patienterne og retter kritik af hendes måde at håndtere bl.a. løn og feriepenge på.
Og de dårlige sager stopper ikke der.
I august i år har Johanne Sands tidligere arbejdsgiver politianmeldt hende for bedrageri og mandatsvig.
»Hun har faktureret patienter længere tid, end de har været indlagt hos os for at få omsætningen op. Det er selvfølgelig kritisk i sig selv, men vi har også modtaget rigtig mange fakturaer på ting, som vi aldrig har set på hospitalet. Samtidig er flere kunder blevet dobbeltfaktureret, så de har betalt både gennem os og Johanne Sands private selskab for den behandling, de har modtaget. Derfor har vi nu politianmeldt hende,« siger Kim Hafstrøm, adm. direktør for privathospitalet Adeas.
Nordsjællands Politi bekræfter overfor Finans, at privathospitalet Adeas i august har politianmeldt en medarbejder for bedrageri og mandatsvig.
Ifølge anmeldelsen, som Finans er i besiddelse af, er der tale om Johanne Sand. Hun er anmeldt for at have dobbeltfaktureret kunder og have sendt regningen for hendes private flytning til hospitalet. Samtidig har hun ifølge anmeldelsen misbrugt Adeas’ firmakort til privat indkøb, som hospitalet ifølge Kim Hafstrøm aldrig har set skyggen af.
Jeg fandt hurtigt ud af, at hun slet ikke havde styr på noget. Bl.a. fik jeg ikke udbetalt løn til tiden, og hver gang op til den første i måneden havde jeg ondt i maven, fordi jeg vidste, at jeg skulle rykke hende for lønnen.
Han fortæller, at han kort efter ansættelsen af Johanne Sand i juli 2020 blev kontaktet af bl.a. sygeplejersker, fotografer og tidligere samarbejdspartnere. De gjorde ham opmærksomme på, at de ikke havde fået feriepenge og løn som aftalt.
»Jeg må indrømme, at jeg slog det hen, for vi havde jo ansat hende, og i princippet vidste jeg ikke, om der var hold i det eller ej. Hver gang jeg konfronterede Johanne Sand med det, kom hun med en god forklaring, og derfor gjorde jeg egentlig ikke mere,« siger direktøren, der havde Johanne Sand ansat frem til den 26. april i år, hvor hun blev bortvist fra Adeas.
Kort forinden havde Adeas modtaget påbud fra Styrelsen for Patientsikkerhed i den afdeling, som Johanne Sand ifølge en ansættelseskontrakt stod i spidsen for.
Johanne Sand har overfor Finans ikke ønsket at stille op til interview. Hun henviser i stedet til advokat Mike Steen Hansen.
I et skriftligt svar forklarer han, at Johanne Sand forud for Finans’ henvendelse ikke var orienteret om, at hun er politianmeldt af privathospitalet Adeas.
»Såfremt politiet vælger at undersøge sagen, har Johanne (Sand red.) fuld tillid til, at politiet hurtigt vil nå frem til, at anmeldelsen er grundløs,« skriver han i sin mail.
Finans har været i kontakt med flere sygeplejersker, der tidligere har været ansat som privat sygeplejerske i et eller flere af Johanne Sands selskaber. Flere af dem fortæller, at de ikke kunne stå inde for den måde, hun drev privat sygepleje på, og derfor sagde op kort efter, de var blevet ansat. Andre har været ansat i længere perioder, men enslydende fortæller sygeplejerskerne, at de fortsat ikke har fået udbetalt den løn og de feriepenge, som de mener, at de er berettiget til.
»Jeg fandt hurtigt ud af, at hun slet ikke havde styr på noget. Bl.a. fik jeg ikke udbetalt løn til tiden, og hver gang op til den første i måneden havde jeg ondt i maven, fordi jeg vidste, at jeg skulle rykke hende for lønnen,« siger Anne Lie-Nielsen, der var ansat i i Johanne Sands Yournurse gennem tre år.
En kunde gjorde, at Anne-Lie Nielsen ikke sagde op før, fortæller hun. Det var først efter kundens død, at Anne Lie-Nielsen sagde sit job op i Yournurse.
Hun mener fortsat, at Johanne Sand mangler at betale hende 3.000 kr. som del af hendes løn. Efter eget udsagn har hun dog opgivet at få pengene, fordi hun ikke »orker flere kampe« med Johanne Sand
»Johanne (Sand red.) har som selvstændig i Yournurse haft adskillige glade og tilfredse medarbejdere. At en enkelt navngiven medarbejder tilsyneladende har oplevet forsinkelse med lønudbetalingen, og derfor har en anden oplevelse, er selvfølgelig ærgerligt, men ændrer ikke ved Johanne kan stå fuldstændig inde for den måde Johanne har drevet sygepleje på i Yournurse,« skriver Mike Steen Hansen i et skriftligt svar.
Netop ordentlige løn- og arbejdsforhold og »værdig« sygepleje var noget af det, som den mangeårige sygeplejerske slog sig op på, da hun drev plejebureauet Yournurse.
»Jeg er med til at fastholde de sygeplejersker i faget, som ellers ville være gået helt andre veje. Derudover anerkender og honorerer jeg sygeplejerskerne rent lønmæssigt for det kæmpe ansvar, de dagligt har, når de står med syge menneskers liv i deres hænder,« udtalte Johanne Sand i forbindelse med etableringen til Politiken.
Samtidig kritiserede hun, at alt det, hun havde lært og vidste om god sygepleje, ikke kunne realiseres i den offentlige sektor. I stedet handlede plejen ifølge Johanne Sand udelukkende om »brandslukning«.
Om Johanne Sand har samme ambitioner for pleje og arbejdsforhold i det nyetablerede selskab Private Nurse er uvist. Hverken hun eller René Sindlev, der gennem sit selskab RS Group er hovedaktionær i Private Nurse, har overfor Finans ønsket at svare på spørgsmål om selskabet og dets fremtid.
»Vi har fuld tillid til Johanne Sand som direktør i Private Nurse,« skriver Henrik Grønfeldt-Sørensen, adm. direktør i RS Group, kortfattet i en mail og henviser derudover til advokat Mike Steen Hansen.
Selskabet blev grundlagt i juni i år, mens sygeplejersker landet over strejkede for bedre løn- og arbejdsvilkår. Ifølge Henrik Grønfeldt-Sørensen har etableringen og sygeplejekonflikten dog »ingen sammenhæng«.
Finans har talt med flere selskaber, der ligesom Johanne Sand og René Sindlev driver privat sygepleje. Et af dem har vundet en retssag over Johanne Sand. Det berørte selskab fik betalt 20.000 kr. plus sagens omkostninger, da Johanne Sand ifølge landsretten havde »optrådt illoyalt og ansvarspådragende« ved at hive en kunde med over i sit eget selskab, mens hun var ansat i det private plejebureau.
Også fra det selskab blev Johanne Sand bortvist, hvilket landsretten mente var berettiget.
»Jeg håber bare, at hun bliver stoppet. Det kan simpelthen ikke være rigtigt, at hun bare kan få lov at fortsætte. Det er jo helt grotesk,« siger Kim Hafstrøm, adm. direktør hos Adeas.
Han erkender, at det i sidste ende er ham, som har ansvaret for patienthåndteringen og de medarbejdere, som Adeas har ansat. Alligevel reagerede han ikke på de mange henvendelser om Johanne Sand, førend Styrelsen for Patientsikkerhed tidligere i år gav privathospitalet flere påbud for »kritiske problemer af betydning for patientsikkerheden«. Dette er en anmærkning, som relativt sjældent gives.
»Vi undersøger ikke vores medarbejdere eller mulige medarbejdere på den måde. Hvis man har en gyldig sygeplejeautorisation og bliver ansat til et job som sygeplejerske hos os, så er det sådan set kun det, vi tjekker op på. Det er klart, at havde jeg hørt om påbuddet eller nogle af de andre sager med manglende løn og feriepenge, så havde vi tjekket op på det,« siger Kim Hafstrøm.
I tilsynsrapporten skriver Styrelsen for Patientsikkerhed bl.a., at der i afdelingen hos Adeas var problemer med »organisering, journalføring, faglige fokuspunkter, medicinhåndtering og patienternes retsstilling, hygiejne øvrige fund af betydning for patientsikkerheden«. I alt blev 13 ud af 14 målepunktet vurderet som ikke-opfyldt.
Det er ikke den første af den type tilsynsrapport, som Johanne Sand er involveret i.
Tilbage i 2019 fik Yournurse flere påbud fra Styrelsen for Patientsikkerhed. De handlede ligeledes om problemer med medicinhåndtering, utilstrækkelig journalføring og manglende instrukser for, hvordan den private sygepleje skulle udføres.
Tilsynsrapporten beskriver bl.a., hvordan Yournurses medicinlister »ikke var egnet« til at dispensere medicin efter og heller ikke kunne bruges til at kontrollere det antal af piller, som patienterne modtog. Samtidig manglede der ifølge tilsynsrapporten både patienternes navn og personnummer på doseringsæskerne.
Her fremgår det også, at styrelsen vurderer, at forholdene hos Yournurse udgjorde »kritiske problemer af betydning for patientsikkerheden«.
Johanne Sands advokat skriver i en mail, at Johanne Sand »var enig i, at der i den nyetablerede virksomhed var behov for at rette op på de tre forhold«, hvilket ifølge advokaten også skete i forlængelse af påbuddene.