Erhverv

Lumasense udsat for svindel: Overførte 14 mio. kr. til falsk direktør

En tidligere ansat i virksomheden Lumasense Technologies har netop fået rettens ord for, at hendes bortvisning var uberettiget, selvom hun netop havde overført 14 mio. kr. til en svindler.

Artiklens øverste billede
Foto: Anthon Unger

Tidligere på året kunne den danske producent af gasmålere Lumasense Technologies i sit årsregnskab fortælle, at virksomheden havde været udsat for »sofistikeret svindelbedrageri«.

En leder var blevet narret til at overføre samlet set knap 14 mio. kr. til en bankkonto i Hongkong.

Nu har virksomheden netop afsluttet en retssag, hvor den tidligere leder sammen med Dansk Magisterforening beskyldte Lumasense Technologies for uberettiget af have bortvist lederen i kølvandet på svindelsagen - og fik medhold.

I et retsdokument fra Sø- og Handelsretten, som ganske vist er anonymiseret, men som ifølge Finans' oplysninger omhandler netop Lumasense Technologies, fremgår det, at en tidligere leder i virksomheden ad to omgange var blevet bedt om at overføre samlet set ca. 14 mio. kr. til en person, der udgav sig for at være adm. direktør i virksomhedens amerikanske moderselskab, Advance Energy.

Da det blev opdaget, at den i øvrigt unavngivne medarbejder havde været offer for svindel blev hun først bortvist og sidenhen afskediget, men bortvisningen var altså uberettiget, mente bl.a. Dansk Magisterforening og nu også domstolen.

»Vi er tilfredse med, at Sø- og Handelsretten gav os medhold i det principielle spørgsmål. Altså, at bortvisningen var uberettiget, og at der var tale om meget professionelt og udspekuleret CEO-svindel, som var særdeles svær at gennemskue selv for en erfaren og agtpågivende person,« fortæller Mette Albrecht Falther, forhandlingschef hos Dansk Magisterforening.

I første omgang krævede Dansk Magisterforening 1,4 mio. kr. fra Lumasense Technologies, mens Lumasense påstod, at den bortviste medarbejder maksimalt var berettiget til ca. 396.000 kr.

Retten fandt imidlertid en gylden middelvej.

Lumasense Technologies blev dømt til at skulle betale 506.000 kr. samt sagsomkostninger på 72.000 kr., fordi svindlen var så udspekuleret, at der ikke var tale om »groft uforsvarlig« handling fra den afskedigede leders side.

Bl.a. blev der lagt vægt på i dommen, at svindlerne havde gjort brug af den adm. direktørs autosignatur og foto i e-mails samt en digital signatur på øvrige dokumenter fra revisionsfirmaet KPMG. Samtidig havde de anvendt et schweizisk telefonnummer og »iscenesat et tilsyneladende reelt transaktionsforløb med løbende møder og ventetid mv.«

Retten fandt altså, at enhver ville kunne være hoppet i med begge ben, og at bortvisningen af den tidligere leder ikke var berettiget.

Dansk Magisterforening, der sad mandatar for den fyrede leder, er glad for afgørelsen.

»Der er meget lidt retspraksis på det her område. Og derfor mener vi, at dommen kommer til at udgøre et vigtigt fortolkningsbidrag fremadrettet,« lyder det fra Dansk Magisterforening.

Afslutningsvist understreger Mette Albrecht Falther i øvrigt, at det ikke er sikkert, at man er helt færdig med sagen endnu.

»Vi er tilfredse med udfaldet, men i forhold til de øvrige præmisser, er vi i færd med at gennemgå og vurdere dommen sammen med vores eksterne advokat.«

Finans har forsøgt at indhente en kommentar fra Lumasense Technologies, men virksomheden ønsker ikke at udtale sig om sagen.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.