Erhverv

Maersk Drilling-topchef fik advarsel efter overfusning af underordnet

Maersk Drillings bestyrelse har givet adm. direktør Jørn Madsen en advarsel. Det sker efter en advokatundersøgelse og en situation, hvor topchefen med egne ord tabte hovedet og talte alt for hårdt til en medarbejder.

Artiklens øverste billede
Borerigselskabet Maersk Drillings topchef, Jørn Madsen, har fået en advarsel af bestyrelsen efter en episode, hvor direktøren overfusede en kvindelig kollega. Foto: Stine Bidstrup

Topchefen i den børsnoterede danske borerig-koncern Maersk Drilling, Jørn Madsen, har fået en advarsel af bestyrelsen i kølvandet på en overfusning af en kvindelig kollega.

Efter en episode i foråret 2021, hvor Jørn Madsen råbte ad en kvindelig underordnet, indløb der ifølge Finans’ oplysninger flere henvendelser til Maersk Drillings whistleblower-ordning.

Indberetterne beskrev, hvordan den kvindelige medarbejder var blevet groft overfuset, og at hun i forlængelse af episoden blev afskediget. Henvendelserne udløste en ekstern advokatundersøgelse foretaget af advokatfirmaet Norrbom Vinding.

Som en konsekvens af undersøgelsen gav bestyrelsen Jørn Madsen en advarsel. Det bekræfter bestyrelsesformand Claus Hemmingsen over for Finans.

Claus V. Hemmingsen fortæller, at bestyrelsen tidligere i år blev gjort opmærksom på en situation, hvor Jørn Madsen kom i diskussion med en medarbejder i hovedkontoret, og at episoden »eskalerede til et punkt, hvor Jørn Madsen højlydt udtrykte sin frustration«.

Advokatundersøgelsen konkluderede ifølge Claus Hemmingsen, at der ikke var anledning til ansættelsesmæssige sanktioner i forhold til Jørn Madsen.

»Den konklusion er jeg enig i, og det var baggrunden for, at Jørn (Madsen, red.) fik en advarsel,« lyder det i en skriftlig kommentar fra Claus Hemmingsen.

Hemmingsen fremhæver også, at Jørn Madsen »erkendte med det samme, at hans opførsel i situationen havde været upassende for en person i hans rolle«.

Den kvindelige medarbejder blev fyret få dage efter episoden. Finans har kendskab til hendes identitet, men hun ønsker ikke at udtale sig om sagen.

Bestyrelsesformand Claus Hemmingsen vil ikke svare på, hvorfor kvinden blev afskediget, men afviser, at det har sammenhæng med episoden.

»Vi udtaler os af princip og af hensyn til den enkelte ikke om detaljer i individuelle medarbejderes ansættelsesforhold, men jeg vil dog i dette tilfælde understrege, at afskedigelsen af den pågældende medarbejder ikke var foranlediget af hændelsen,« siger han i en skriftlig kommentar.

Der kommer et signal oppefra om, at det med at respektere kolleger, og andre mennesker i det hele taget, er vigtigt.

Helge Hvid, professor emeritus

Jørn Madsens adfærd står umiddelbart i kontrast til Maersk Drillings signaler udadtil. Koncernen har ”ydmyghed” som en af sine kerneværdier og lover på sin hjemmeside bl.a. at ”lytte, lære, dele og give plads til andre”. En anden kerneværdi er at skabe ”det rette miljø for de rigtige mennesker”.

Jørn Madsen beklager episoden.

»I begyndelsen af 2021 tabte jeg hovedet og fik talt alt for hårdt til en medarbejder. Det var absolut ikke i orden, og jeg gav kort efter en uforbeholden undskyldning til den pågældende medarbejder. Den vil jeg gerne gentage: Jeg beklager dybt min opførsel i situationen. Jeg fik helt berettiget en advarsel, som jeg tager og har taget meget alvorligt,« lyder det i en skriftlig kommentar fra Jørn Madsen.

Udover Claus Hemmingsen, der selv er tidligere topchef i Maersk Drilling, sidder også Robert Mærsk Uggla, adm. direktør i Mærsk-familiens investeringsselskab A.P. Møller Holding, med i Maersk Drillings bestyrelse. A.P. Møller Holding ejer 41,6 pct. af Maersk Drilling, mens A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Familiefond ejer 8,9 pct.

A.P. Møller Holding ønsker ikke at kommentere sagen.

»Jeg henviser til Maersk Drillings bestyrelsesformand, Claus Hemmingsen, der udtaler sig på bestyrelsens vegne,« skriver A. P. Møller Holdings kommunikationschef, Mika Bildsøe Lassen, i en e-mail til Finans.

Ifølge en række kilder, Finans har talt med, har Jørn Madsen et til tider iltert temperament, som er kendt i organisationen. Flere, som Finans har talt med, har oplevet selv at blive råbt ad af topchefen eller har oplevet andre blive det.

Men bestyrelsesformand Claus V. Hemmingsen understreger, at hverken tilfredshedsmålinger, indberetninger til den etiske hotline, regelmæssige feedback-samtaler eller arbejdsmiljøundersøgelser har givet anledning til at konkludere, at Maersk Drilling har et generelt problem.

»I den forbindelse vil jeg gerne nævne, at der ikke tidligere har været indberetninger om CEO Jørn Madsen, og at han heller ikke tidligere i sine mere end 30 år hos virksomheden har modtaget advarsler,« lyder det i en skriftlig kommentar fra bestyrelsesformanden.

Ifølge Helge Hvid, professor emeritus på Center for Arbejdslivsforskning på Roskilde Universitet, er råbende eller nedgørende adfærd på arbejdspladser ikke ualmindeligt. Men det hører til sjældenhederne, at en topchef får en advarsel af bestyrelsen for sin adfærd.

»Det er ret usædvanligt. Men det er positivt, for der kommer et signal oppefra om, at det med at respektere kolleger, og andre mennesker i det hele taget, er vigtigt,« siger Helge Hvid.

Han mener, at råbende adfærd, afhængig af omstændighederne, kan være alvorligt.

»Hvis det er sådan, at det med at råbe hænger sammen med en manglende værdsættelse og nedgørelse af et andet menneske, så kan det være lige så voldsomt som f.eks. sexchikane. Men er man i en anspændt situation og ender med at råbe, men så umiddelbart efter giver en ordentlig undskyldning, er det noget helt andet,« siger Helge Hvid.

Jeg beklager dybt min opførsel i situationen. Jeg fik helt berettiget en advarsel, som jeg tager og har taget meget alvorligt.

Jørn Madsen, topchef i Maersk Drilling

Arbejdstilsynets definition på krænkende handlinger inkluderer ”at blive råbt ad eller latterliggjort” og ”nedvurdering af ansattes job, deres arbejdsindsats eller deres kompetence”. Reaktionen på at blive udsat for krænkende adfærd kan ifølge tilsynet være kronisk stress, søvnløshed, tendens til at isolere sig fra kolleger, manglende selvtillid og hukommelses- og koncentrationsproblemer.

Tina Raben Skaarup, advokat hos Selskabsadvokaterne med speciale i ansættelsesret og HR-jura, understreger, at hun ikke kender den konkrete sag, men skønner, at topchefens adfærd efter bestyrelsens vurdering ikke har ligget i den meget alvorlige ende af skalaen.

»Min vurdering vil være, at hvis det havde været ekstremt groft, eller man selv vidste, at der var et eller andet galt, så var direktøren blevet opsagt eller bortvist. Så der må være nogle formildende omstændigheder i sagen, siden man nøjes med at give ham en advarsel,« siger Tina Raben Skaarup.

I november blev det annonceret, at Maersk Drilling bliver overtaget af den amerikanske borekoncern Noble. Sammensmeltningen ventes at ske i midten af 2022, og Jørn Madsen forventes at blive i selskabet, indtil fusionen er gennemført.

Har du oplysninger om problematiske forhold i erhvervslivet, så kontakt journalist Jette Aagaard på mobil 20194185 / jette.aagaard@finans.dk eller journalist Nicolai Raastrup på 26105137 / nira@finans.dk.
Begge journalister kan også kontaktes via den krypterede app Signal på 20194185 eller 26105137.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.