Erhverv

Erhvervslivet om ny CO2-aftale: Danmark kan få en førerrolle

Flere erhvervs- og brancheorganisationer roser et stort flertal i Folketinget, som netop har lagt rammerne for milliarder, der skal bruges til oplagring af CO2.

Artiklens øverste billede
En ny aftale skal sætte fart i lagringen af CO2. Foto: Joachim Adrian.

Godkendt. Sådan lyder det fra dele af erhvervslivet om den milliardaftale, som et bredt flertal i Folketinget netop har indgået om lagring af CO2.

Bortset fra Nye Borgerlige og Kristendemokraterne er alle partier i Folketinget med i aftalen.

Tirsdagens aftale udmønter en tilskudspulje på 16 mia. kr. til at opfange CO2 og lagre det. Aftalen er, ifølge partierne bag, et stort skridt i retning af, at de store udledere af CO2 kan have anlæg i drift i 2025.

Netop det er afgørende ifølge DI Energi under Dansk Industri.

Organisationen peger i en pressemeddelelse på, at mulighederne for at lagre CO2 i de geologiske lag under Nordsøen er gode. Derfor kan Danmark kan spille en central rolle i EU inden for lagring af CO2 med den såkaldte CCS-teknologi.

»Det er en helt afgørende teknologi, når vi skal tage de sidste skridt mod at gøre Danmark og EU 100 pct. klimaneutralt,« udtaler branchedirektør Troels Ranis i en pressemeddelelse. Han fortsætter:

»Kulstoffangst - og lige om lidt også anvendelse af CO2 i bæredygtige brændstoffer - rummer kæmpe muligheder for virksomhederne. Derfor har vi ventet i spænding på denne strategi.«

Hos Dansk Fjernvarme peges der på, den nye aftale kan lægge sporene til at »suge CO2 ud af luften, hvis Danmark skal lykkes med sine grønne ambitioner i 2030 og frem efter.«

Direktør Kim Mortensen i Dansk Fjernvarme udtaler:

»Vi glæder os meget over, at vores medlemmer nu kan komme i gang med det vigtige arbejder, der ligger i at få gjort fjernvarme-, kraftvarmeværker og forbrændingsanlæg klar til at suge millioner af ton CO2 ud af luften. Det er helt afgørende.«

Også i organisationen Dansk Energi er der opbakning til den nye politiske aftale.

»Det er godt, at der nu kommer gang i fangst og lagring af CO2, og at der politisk er opbakning til, at den bæredygtige CO2 fra biomasse skal bidrage til negative emissioner,« fastslår Martin Dam Wied, som er branchechef i Dansk Energi, i en pressemeddelelse.

Han opfordrer derfor til, at regeringen sammen med Folketinget bliver enige om en meget ambitiøs strategi for såkaldt Power-to-X - med nye former for brændstof.

»Sporene til en klimaneutral fremtid skal lægges nu, så vi kan flyve og få vores varer fragtet på en bæredygtig måde. Skibs- og luftfarten kalder jo allerede på de brændsler, hvor CO2 indgår. Dem kan Danmark levere, hvis vi vil,« mener Martin Dam Wied.

I den politiske aftale lægges principperne for den pulje på 16 mia. kr. som indgik i klimaaftalen tilbage i 2020.

Troels Ranis, branchedirektør i Dansk Industri. Foto: PR/Dansk Industri

Det glæder DI Energi, at det bl.a. er »besluttet at udvikle en klynge i Nordjylland, der skal dække hele værdikæden fra fangst, til lagring og anvendelse af CO2«. 

Branchedirektør Troels Ranis siger:

»Politikerne fortjener ros for at se værdikæderne i en sammenhæng, at hæve ambitionerne til nye højder og på samme tid have øje for, at der er flere strategier for nye teknologier, der skal spille sammen.«

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.