Erhverv

98 landmænd sagsøger Danmarks næststørste slagteri

Landmænd med en årlig produktion på 1,8 mio. grise har besluttet at sagsøge slagterikoncernen Tican. Landmændene mener, at Tican har betalt mindre end lovet for grisene.

Artiklens øverste billede
Tican har i 2021 betalt næsten 100 mio. kr. for lidt for landmændenes leverancer af grise. Det mener en gruppe af vrede svineproducenter, som nu sagsøger slagteriselskabet. Foto: Janus Engel

En gruppe på 98 svineproducenter har nu besluttet at rejse en retssag mod Danmarks næststørste slagterikoncern, Tican.

Landmændene leverer årligt 1,8 mio. grise til Tican og mener, at selskabet i 2021 har betalt mindre end lovet for grisene.

Landsforeningen af Danske Svineproducenter har i december fået udarbejdet en juridisk vurdering af mulighederne for at vinde en retssag mod Tican.

»Det er på baggrund af den vurdering, at vi nu har besluttet at rejse en retssag. Vi er i fuld gang med at forberede sagen ved at samle dokumentation for kravene og afklare, hvordan processen i praksis skal køre med retshjælpsforsikring osv.,« fortæller Jeppe Bloch Nielsen, formand i svineproducenternes landsforening og selv leverandør til Tican.

Jeppe Bloch Nielsen mener, at den skriftlige dokumentation, der er indsamlet, klokkeklart viser, at Tican er løbet fra de løfter, selskabet har givet til landmændene.

»Jeg kan ikke i min vildeste fantasi forestille mig, at den dokumentation, vi har indsamlet, ikke skulle være tilstrækkeligt til at vinde en retssag. Både skriftligt og mundtligt har Tican altid lovet at levere en konkurrencedygtig afregningspris, som matcher niveauet fra markedslederen Danish Crown,« siger Jeppe Bloch Nielsen.

Tican er ejet af den tyske koncern Tönnies og Jeppe Bloch Nielsen understreger, at selskabet gennem en lang årrække altid har levet op til løftet om at levere en betaling for grisene, der matcher betalingen fra branchens sværvægter, Danish Crown.

Denne prispolitik blev brudt i begyndelsen af december, da Tican offentliggjorde den årlige bonus for landmændenes leverancer af grise i 2021. Denne bonus udbetales på toppen af den løbende, ugentlige svinenotering og fastsættes sædvanligvis på et niveau, der sikrer, at Tican-leverandørerne samlet set får samme betaling pr. kilo svinekød som leverandørerne til Danish Crown.

Denne praksis blev brudt, da Tican offentliggjorde en bonus, som medførte, at selskabets samlede betaling pr. kilo svinekød lå 25 øre lavere end Danish Crowns afregning. Dette kostede med et slag Tican-leverandørerne næsten 100 mio. kr. på bundlinjen og resulterede i en storm af protester, som nu følges op af en retssag.

»Leverandørerne til Tican er fanget af kontrakter med op til 12 måneders opsigelse. Jeg ved, at en del leverandører den seneste måned har opsagt deres kontrakter og forsøger at finde andre aftagere til deres grise,« fortæller Jeppe Bloch Nielsen.

Utilfredsheden i leverandørkredsen omfatter også 170 Tican-leverandører, der er organiseret i selskabet Dangris.

»Hvis vi fortsat skal levere til Tican, skal vi selvfølgelig have en konkurrencedygtig pris for vores grise. I vores kontrakter med selskabet fremgår det meget klart, at afregningen skal være konkurrencedygtig. Det betyder selvsagt, at afregningen skal matche betalingen fra Danish Crown, der har 70 pct. af markedet,« siger Søren Overgaard, bestyrelsesformand i Dangris, der årligt leverer 1,5 mio. grise til Tican.

Leverandørerne bag Dangris er fortsat i dialog med Tican, men foreløbig er der ikke kommet noget ud af snakken, erkender Søren Overgaard.

Han vil ikke oplyse, om Dangris også overvejer retssag mod Tican.

»Vi håber fortsat, at vi kan finde ud af det på den pæne måde via dialog. Det handler ikke kun om betalingen for grisene i 2021. Det store spørgsmål er, hvad vi får for grisene fremadrettet, hvis Tican ikke længere vil betale en konkurrencedygtig pris,« siger Søren Overgaard.

Hos Tican afviser adm. direktør Niels Jørgen Villesen at kommentere udsigten til at skulle møde leverandørerne i en retssal. Han vil heller ikke kommentere påstanden om, at selskabet har lovet leverandørerne en konkurrencedygtig betaling, som matcher markedslederen Danish Crown.

»Vi forsøger nu at lave et nyt prissystem, som indebærer, at landmændene fremadrettet får den fulde betaling for deres grise, når de leverer til slagteriet – dvs. uden den årlige efterregulering.«

Så når året er gået, kan Tican-leverandørerne i fremtiden risikere at stå tilbage med en lavere afregning end naboerne, der har leveret grise til Danish Crown?

»Det kunne også være, at Tican-leverandørerne stod tilbage med en højere afregning.«

Er I indstillet på at diskutere størrelsen af afregningen for 2021, eller er den sag lukket?

»Det har jeg ingen kommentarer til. Hvis der er noget at snakke om, så gør vi det med vores leverandører,« siger Niels Jørgen Villesen.

Danish Crowns slagtekapacitet er for tiden tæt på maksimalt udnyttet, og selskabet har lukket for tilgang af nye andelshavere. Derfor vil det være vanskeligt for Tican-leverandørerne at finde andre købere af deres grise.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.