Erhverv

Chok i landbruget: Danish Crown sænker svineprisen til laveste niveau i 12 år

Udbrud af svinepest i Norditalien lammer markederne i hele Europa. Svinepriserne styrtdykker til det laveste niveau siden 2010.

Et udbrud af svinepest i Italien presser indtjeningen hos Danish Crown og tvinger nu slagterikoncernen til at sænke betalingen for landmændenes grise. Det oplyser selskabets adm. direktør Jais Valeur.
Foto: Brian Karmark

Danish Crown sender nu en chokbølge gennem dansk landbrug. Slagterigiganten har netop meddelt, at betalingen for landmændenes grise fra næste uge sænkes yderligere 30 øre pr. kilo til blot 8,10 kr. pr. kilo.

Dermed er prisen på grise faldet til det laveste niveau siden februar 2010.

Prisfaldet kommer bag på alle i markedet. Efter en lang periode med ekstremt lave priser var det forventningen, at bunden var nået, og priserne snart ville begynde at stige.

Nu får bunden i markedet imidlertid endnu et stort tryk nedad, fordi den frygtede sygdom svinepest har spredt sig til Norditalien.

Udbruddet af svinepest betyder, at Italien omgående afskæres fra at eksportere svinekødsprodukter til en lang række markeder. Det presser prisen på svinekød i Italien, og dette pres forplanter sig omgåede til resten af Europa og rammer også Danish Crown og de danske landmænd.

»Markederne i Europa gik nærmest i stå, da fundet af svinepest i Italien blev bekræftet forleden. Vores sælgeres oplevelse var, at stort set al snak om ordrer til de kommende uger og måneder blev indstillet. I stedet er fokus nu fra dag til dag og uge til uge. Årsagen er, at alle aktører nu afventer, hvor meget priserne på grisekød sætter sig på tværs af Europa,« fortæller Jais Valeur, adm. direktør for Danish Crown.

Italien eksporterer årligt omkring 125.000 tons parmaskinker, pølse-specialiteter og andre svinekødsprodukter ud af Europa. Her vil de fleste markeder nu lukke for import af italiensk svinekød. De italienske slagterier må derfor øge salget på hjemmemarkedet, hvor priserne vil falde. Dette prisfald rammer også de 1 mio. tons svinekød, som Italien årligt importerer.

»Italien har en stor import af skinker fra især Danmark og Holland. Vi er et af de selskaber, der leverer rigtigt mange skinker til Italien. Her trækker indkøberne sig lige nu. De prøver at få overblik over den nye situation og tøver med at købe. De tænker, at det kunne jo være, at priserne faldt yderligere,« forklarer Jais Valeur.

Han påpeger, at udbruddet af svinepest i Italien kommer på noget nær det værst tænkelige tidspunkt.

»Stemningen i markedet er altid negativ på denne tid af året. Millioner af forbrugere er gået på slankekur efter julens festmåltider, så efterspørgslen er altid lav i januar. I år er den ekstra lav på grund af coronarestriktioner. Samtidig er udbuddet stort, fordi vi og resten af branchen skruer op for antallet af slagtninger for at indhente det efterslæb, vi har efter julens helligdage. Midt i denne situation rammer udbruddet af svinepest i Italien vores branche som et nyrestød,« forklarer Jais Valeur.

Danmark eksporterede i 2020 omkring 86.000 tons svinekødsudskæringer til Italien, som er det sjettestørste eksportmarked for sektoren. Et prisfald på 86.000 tons er i sig selv alvorligt, men de afledte virkninger kan vise sig at blive endnu større.

De store slagterier i Holland og Tyskland rammes også direkte af nedturen i Italien, så priserne i disse markeder kommer ligeledes under pres. Dermed vender stemningen i hele markedet, og indkøberne på tværs af Europa lugter blod og prøver at presse priserne yderligere ned.

Jais Valeur vurderer imidlertid, at der bliver tale om en forholdsvis kortvarig nedtur.

»Der er rigtig meget psykologi i det pres, der er på priserne lige nu. Markedet var i forvejen velforsynet, og så sker der noget uforudset, som udløser en bølge af pessimisme. De fundamentale forhold i markederne taler stadig for, at priserne skal begynde at stige i løbet af foråret: Produktionen af grise falder i både Europa, USA og Kina. Samtidig er priserne ekstremt lave, hvilket normalt burde stimulere forbruget,« siger Jais Valeur.

Han medgiver dog, at forholdene i markederne lige nu ikke er normale.

»Corona’en ligger stadig som en dyne over markederne og dæmper efterspørgslen. Danmark er en undtagelse, for ude i Europa ser vi fortsat mere nedlukning end genåbning. I Kina er situationen også bekymrende, og her ser vi ligeledes ind i et nedluknings-scenarie,« vurderer Jais Valeur.

Samlet set venter han dog, at markederne vil stabilisere sig relativt hurtigt og priserne begynde at stige i løbet af foråret.

Andelsselskabet Danish Crown er ejet af de danske svineproducenter. Et fald i Danish Crowns indtjening udmønter sig omgående i et fald i selskabets betaling for andelshavernes leverancer af grise.

Svineproducenterne havde høj indtjening i 2019, 2020 og første halvdel af 2021. Sektoren har derfor haft økonomiske reserver, som har gjort det muligt for langt de at komme helskindet gennem det seneste halve år, hvor priserne er styrtdykket til et ekstremt lavt niveau.

Der har stort set ikke været konkurser i branchen, og erhvervets egne økonomer venter, at stormen kan rides af, hvis krisen slutter, og priserne begynder at stige i løbet af foråret.

Svinepesten har dog endnu engang vist sig som den store ubekendte i ligningen. Udbruddet i Italien er alvorligt, men et udbrud i en af de store eksportnationer - som Spanien eller Danmark - vil få langt større konsekvenser.

Læs også
Top job