Erhverv

Medarbejdere er blevet fyret for ikke at ville vise coronapas

Siden november sidste år har lovgivningen gjort det muligt for virksomheder at kræve, at deres medarbejdere kan fremvise et gyldigt coronapas. Nu har loven for første gang fået konsekvenser.

Et coronapas er gyldigt, hvis du er vaccineret, tidligere smittet eller har enten en negativ PCR-test, der er højst 72 timer gammel, eller en negativ kviktest, der højst er 48 timer gammel. Arkivfoto

De første danske medarbejdere har modtaget en fyreseddel eller er blevet sendt hjem uden løn, fordi de ikke har kunnet fremvise et gyldigt coronapas på deres arbejdsplads.

Det skriver DR på baggrund af en stikprøve, som mediet har lavet blandt regioner, de største fagforeninger og private virksomheder i Danmark.

Fyringerne og hjemsendelserne er en direkte konsekvens af en ny lov, der trådte i kraft sidste år. Siden den 26. november 2021 har det været muligt for arbejdsgivere at kræve, at deres medarbejdere kan fremvise et gyldigt coronapas på arbejdspladsen, så længe corona er kategoriseret som en samfundskritisk sygdom, og det har skabt problemer på flere danske arbejdspladser.

Ifølge DR er bl.a. to medlemmer fra pædagogernes fagforening, BUPL, blevet fyret som direkte konsekvens af lovgivningen. Ligesom Region Hovedstaden har opsagt én medarbejder, fordi vedkommende ikke kunne fremvise et gyldigt coronapas.

»Sanktionen er arbejdsgivers afgørelse. Men vi synes, det er rimeligt, at virksomhederne udstyres med en mulighed, så de kan se, at deres medarbejdere ikke bringer smitte med ind på arbejdspladsen,« siger beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard til DR.

Udover fyresedlerne har kravet om gyldigt coronapas også ført til, at et ukendt antal medarbejdere ansat i regionerne er blevet hjemsendt. Samtidig er »få medarbejdere« i Region Sjælland sendt hjem uden løn, indtil de kan vise gyldigt coronapas, og en af regionens medarbejdere er opsagt med øjeblikkelig varsel.

Supermarkedskæden Rema 1000 var en af de første virksomheder herhjemme, som besluttede, at medarbejderne skulle fremvise gyldigt coronapas for at møde på arbejde. Kommunikationschef Jonas Schrøder oplyser til Finans, at kædens oplevelse er, at tiltaget er blevet taget godt imod. Derfor har kravet om gyldigt coronapas heller ikke haft ansættelsesretlige konsekvenser for Rema 1000’s medarbejdere.

Udover kravet om gyldigt coronapas har flere danske virksomheder også indført vaccinationskrav overfor deres ansatte.

Det gælder bl.a. Mærsk, der i november som den første større virksomhed herhjemme meldte, at selskabet indenfor tre måneder kræver, at dets kontoransatte er coronavaccineret for at kunne møde på arbejde i Danmark og »en række andre lande«.

Mærsk ønskede overfor Finans ikke at kommentere kravet om coronavaccination for selskabets kontoransatte. Koncernen ville heller ikke at sætte navn på, i hvilke lande der udover Danmark bliver indført krav om coronavaccine.

Læs også
Top job