Ville gøre op med »syg arbejdskultur«: Så mange kunder har Deloitte skåret fra
Deloitte har med vilje skåret omkring 600-700 kunder fra. Revisionschefen indrømmer, at det har kostet omsætning på den korte bane.
Tilbage i foråret 2021 påbegyndte Deloitte en manøvre, der gik ud på at skære »et betydeligt antal« kunder væk fra revisionsforretningen. Det skulle først og fremmest sikre bedre arbejdsvilkår for de ansatte.
I løbet af det seneste lille års tid har rådgivnings- og revisionsselskabet skåret både store og små virksomheder fra porteføljen. Ambitionen var at barbere 100.000 arbejdstimer af inden udgangen af oktober sidste år. Det tog lidt længere tid, men nu er selskabet i mål, fortæller Henrik Wellejus, chef for Deloittes store revisionsben.
Det har kostet os noget på den korte bane, men på den lange bane er jeg sikker på, at det er en fantastisk investering.
»Nu accepterer vores partnere at sige nej til en kunde. Tidligere var det simpelthen ikke en del af vores dna. Vi tog stort set imod alle kunder og opgaver, uden at tænke over hvorfor, eller om det kunne gøres på en smartere måde,« siger Henrik Wellejus.
Antallet af arbejdstimer svarer til godt 600-700 kunder, og øvelsen har da heller ikke været gratis.
Isoleret set svarer de 100.000 timer til omkring 100 mio. kr. i tabt omsætning, som i det værste scenarie ville ramme selskabet direkte på bunden. Når det ikke er tilfældet, skyldes det, ifølge revisionschefen, at timerne flere steder er blevet brugt på at skabe mere værdi.
»Det har kostet os noget på den korte bane, men på den lange bane er jeg sikker på, at det er en fantastisk investering. Hvis det kan give vores medarbejdere arbejdsglæde, er det alle pengene værd,« siger Henrik Wellejus.
Deloitte kom ud af regnskabsåret 20/21 med en vækst på 4 pct. Året inden havde regeringens beslutning om at skære på konsulentydelser i det offentlige kostet selskabet 5 pct. af omsætningen.
Antallet af kunder er landet et fornuftigt sted, mener Henrik Wellejus. Men antallet af arbejdstimer skal stadig gradvist reduceres ved at gøre tingene smartere og mere effektivt.
»Vi vil gerne arbejde mere med at udjævne sæsonen, så vores peaks bliver mindre. Det skal vi bruge noget af den tid, vi har vundet på nu - i tillæg til en række andre initiativer,« siger han.
Arbejdspresset og jagten på nye kunder i revisionsbranchen accelererede betydeligt i årene efter 2013, hvor alle partnerne i revisionskoncernen KPMG rykkede over til konkurrenten EY. Det internationale KPMG besluttede at slå tilbage med en trecifret millioninvestering i Danmark, og det satte gang i den såkaldte revisionskrig. Prisen på revision blev presset ned, og der skulle arbejdes hårdere på at skaffe indtjening.
Det har medført det, Henrik Wellejus tidligere har kaldt »en lidt syg arbejdskultur«, hvor medarbejderne blev belønnet for at arbejde solen sort.
Hvordan vil du beskrive arbejdskulturen i dag?
»Den er ved at blive helbredt. Vi er ikke i mål, men jeg synes, at vi er kommet et godt stykke på rejsen mod en mere sund kultur i vores revisionsafdeling,« siger Henrik Wellejus.