Politikere rynker på næsen af danske virksomheder i Rusland
Det er »ærgerligt«, at blandt andre Rockwool fortsætter sine aktiviteter i Rusland, lyder det fra politikere, mens de store investorer har tålmodighed. Næste skridt kan blive at presse neddrosling igennem politisk, vurderer Socialdemokratiet.
Det ville klæde både Carlsberg og Rockwool at skrue ned for aktiviteterne i Rusland.
Det er budskabet fra en række politiske ordførere, efter at Carlsberg og Rockwool i modsætning til mange andre danske selskaber har valgt at fortsætte driften i Rusland.
»Hele den vestlige verden er ved at boykotte Rusland, og det ville være rart, hvis alle bakkede op om det – selvfølgelig også virksomhederne,« siger René Christensen, politisk næstformand i Dansk Folkeparti.
Mens selskaber som Lego, Danfoss, Grundfos, Mærsk og Arla har sat den russiske forretning på pause som følge af Ruslands invasion af Ukraine, fortsætter produktionen på Rockwools fire fabrikker og Carlsbergs otte bryggerier i Rusland. Sidstnævnte meddelte dog sent onsdag aften, at man indstiller salget af Carlsberg-øl i Rusland.
René Christensen betegner situationen som »ærgerlig«.
»Hvis alle virksomheder, både danske og andre vestligt orienterede virksomheder, stoppede deres engagement med Rusland, ville det (sanktionerne, red.) slå endnu hårdere igennem. Det her handler om, at man skal have befolkningen og oligarkerne til at sige til Putin, at det her nok er en dårlig idé,« siger René Christensen.
Det ville være en kæmpe nedskrivning og en stor mundfuld at trække sig ud af Rusland.
Politikere og investorer udtrykker samstemmende forståelse for, at den aktuelle situation er svær for virksomhederne. Især dem, der som Rockwool og Carlsberg har et stort produktionsapparat og tusindvis af ansatte i Rusland. Men den politiske holdning er, at de to virksomheder bør sigte efter at skrue ned i landet.
»Hvordan det så konkret kan gøres, og hvor hurtigt, er forskelligt fra virksomhed til virksomhed. Men jeg tror, der er en folkelig forventning om, at man neddrosler sine russiske aktiviteter,« siger Torsten Schack Pedersen, erhvervsordfører for Venstre.
»De virksomheder, som vælger at blive, må så stå til ansvar for at forklare, hvorfor de mener, det er i orden at opretholde deres aktiviteter. Jeg tror, det er en stor og meget vanskelig opgave,« lyder det fra Venstre-politikeren.
Rockwool, der har 1.200 ansatte i Rusland, ønsker ikke at kommentere sagen, men henviser til en tidligere udtalelse, hvoraf det bl.a. fremgår, at en milliardudvidelse af en russisk fabrik er aflyst.
»Vi forstår, at nogle mennesker er uenige i vores beslutning om at fortsætte driften, og vi anerkender de stærke følelser, den kan skabe. Men vi er overbeviste om, at det er det rigtige at gøre. Der er mange hensyn at tage, frem for alt i forhold til vores medarbejdere og deres familier,« lyder det fra Rockwool.
Det er ikke lykkedes at få en kommentar fra Carlsberg. Men fredag oplyste bryggeriet, at det har droppet nye investeringer i Rusland og vil »respektere alle gældende sanktioner, der indføres og fortsætte med at vurdere situationen.«
De virksomheder, som vælger at blive, må så stå til ansvar.
Blandt de store investorer udvises der tålmodighed.
»Vi anerkender, at Carlsberg står i en prekær situation, da ledelsen ikke bare kan afhænde fabrikkerne til en oligark og samtidig overlade de ansatte til en uvis skæbne,« skriver Anders Schelde, investeringsdirektør i Akademikerpension, der har 430 mio. kr. investeret i Carlsberg, i en mail til Finans.
»Det er dog klart, at en fællesnævner for selskaber med forretninger/investeringer i Rusland vil være, at vi forventer, at de gør andet og mere end blot, hvad der kræves af dem fra sanktionerne,« fastslår han.
PFA, der har investeret 540 mio. kr. i Carlsberg og 230 mio. kr. i Rockwool, vil ikke uddele lussinger til selskaberne for at fortsætte de russiske aktiviteter.
»De er ved at tilpasse deres forretninger, efter at alting ændrede sig ved invasionen, og vi støtter op om, at de håndterer situationen bedst muligt,« skriver PFA’s investeringsdirektør Kasper A. Lorenzen i en mail til Finans.
Hvis alle virksomheder, både danske og andre vestligt orienterede virksomheder, stoppede deres engagement med Rusland, ville det (sanktionerne, red.) slå endnu hårdere igennem.
Hos Danica, der har 600 mio. kr. i Carlsberg og 190 mio. kr. i Rockwool, erklærer konstitueret adm. direktør Søren Lockwood sig glad for, at mange virksomheder »har reageret hurtigt ved at tilpasse deres forretning til at støtte Ukraine mest muligt og Rusland mindst muligt«, og han har »tillid til, at de enkelte danske virksomheder bedst selv beslutter, hvordan deres forretning skal tilpasses«.
PKA har 117 mio. kr. investeret i Carlsberg, og ifølge investeringsdirektør Michael Nellemann Pedersen er der »forståelse for, at det tager tid for selskaberne at finde de rigtige løsninger«.
Socialdemokratiets erhvervsordfører, Orla Hav, vurderer, at der kan komme yderligere politisk pres for, at virksomheder drosler ned i Rusland.
»Jeg kan godt se synsvinklen fra en virksomhed, der har lavet en stor investering og har behov for at tænke sig om. Men det er klart, at vi kan komme i en situation, hvor der kommer et pres fra det politiske, der hedder, at nu bliver vi nødt til at gå til det næste niveau for pression i forhold til russerne,« siger Orla Hav, der henviser til, at sanktioner typisk kan strammes i trin.
Er det o.k., at nogle virksomheder opretholder aktiviteten i Rusland?
»Jeg tror, vi er nødt til at acceptere det ud fra en betragtning om, hvor stor en investering vi har med at gøre. Men det er også klart, at det freder jo ikke virksomheden i en uendelighed,« siger Orla Hav.
Carlsberg har i dag bogført værdier for 19 mia. kr. i Rusland, og en opbremsning i landet kan dermed hurtigt komme til at give lussinger i milliardklassen.
»Det ville være en kæmpe nedskrivning og en stor mundfuld at trække sig ud af Rusland. Det er et stort marked for Carlsberg, hvor de genererer omkring 10 pct. af deres omsætning og har over 8.000 medarbejdere,« siger Per Fogh, analytiker i Sydbank.
Han vurderer, at det kan ende med, at Carlsberg må lede efter en køber til de russiske aktiviteter.
»Det kan virkelig blive svært i den situation, vi ser i Rusland nu. I Carlsbergs Sail’22-strategiplan var Rusland et af fokusområderne for vækst, og jeg tror derfor næppe, at Carlsberg har lyst til at sælge,« siger Per Fogh.
Carlsbergs indtog i Rusland blev indledt i 2008, da det danske bryggeri overtog halvdelen af den britiske konkurrent Scottish & Newcastle, herunder den russiske kronjuvel Baltika, for 57 mia. kr. Men finanskrisen og nye russiske skatter og begrænsninger på ølsalget spolerede Carlsbergs store drømme med kæmpeinvesteringen. Værdien af Baltikas brand er i flere omgange nedskrevet med samlet næsten 10 mia. kr.
I lyset af enorm efterspørgsel efter isoleringsmateriale åbnede Rockwool i 00’erne og starten af 10’erne flere fabrikker i Rusland. Det samlede salg i Østeuropa og Rusland var sidste år på 4,2 mia. kr., 18 pct. af isoleringskoncernens samlede omsætning.