Erhverv

KHR Architecture holder vejret: Coronakonkurs lurer

Et af Danmarks ældste arkitektfirmaer har taget konsekvensen af, at coronagælden skal tilbagebetales fredag. Virksomheden er gået i rekonstruktion.

Artiklens øverste billede
KHR Architecture blev grundlagt af Gunnar Krohn og Eigil Hartvig Rasmussen. Virksomheden har eksisteret siden 1946 og står bag mange kendte bygninger. Blandt andet har de tegnet metroen i København. Foto: KHR

Selvom tiden med afstand og ansigtsmasker kan synes langt væk, gør efterspillet af corona stadig ondt i det danske erhvervslandskab.

Den 1. april er datoen, hvor de mange statslige kriselån skal betales tilbage, og det har fået danske KHR Architecture til at gå i rekonstruktion.

»Uden at være politisk, gik jeg og håbede på, at regeringen kom med et indgreb og sagde, at de virksomheder, der har været nødsaget til at skubbe A-skat og moms, kan få lov til at betale det tilbage over fem år,« siger Lars Kragh, der er adm. direktør og partner i arkitektvirksomheden.

KHR Architecture, som er et af Danmarks ældste arkitekthuse, har måtte nødse sig til at søge rekontruktionen, der tidligere er kendt som betalingsstandsning.

Trækket bruges som en sidste udvej inden en egentlig konkurs, når det ikke længere er muligt at betale kreditorerne tilbage til tiden.

»I februar måtte vi se i øjnene, at vi ikke havde den fornødne kapital. Jeg synes ikke, vi havde grundlaget for at kunne drive virksomheden videre – måske en måned eller to – men det ville være useriøst,« siger Lars Kragh, der et halvt år op til beslutningen havde arbejdet på at skaffe kapital til virksomheden.

Vi er selvfølgelig selv skyld i, at gælden er blevet så stor, det prøver jeg ikke at bortforklare

Lars Kragh, der er administrerende direktør i KHR Architecture

Han forklarer, at selvom virksomheden kan finde midler udefra, så vil de nye investorer ikke lade pengene gå til at betale gammel gæld. Håbet er derfor, at arkitektfirmaet kan omlægge den økonomiske struktur på en måde, så virksomheden kan komme på fode igen. Gældsposten skal reduceres, og kort gæld gøres langsigtet.

Henrik Sjørslev, advokat ved DLA Piper, er hyret af KHR Architecture til at hjælpe virksomheden gennem omlægningen.

Han forklarer, at hele ideen med rekonstruktion er, at aktiviteterne fortsætter, og medabejderne stadig kommer på arbejde.

»Kunderne siger til firmaet, at de ikke er nervøse og gerne vil lægge nye opgaver. Det er rigtig positivt. Jeg er også imponeret over medarbejderstaben og den stolthed, de har ved at være her. Det er ikke noget, jeg oplever i ret mange virksomheder i sådan en situation.«

KHR Architecture har oparbejdet en tung gældspukkel over det sidste halvandet år. På billedet ses de fire partnere i virksomheden. Det er adm. direktør Lars Kragh til venstre. Foto: KHR Architecture

Direktør Lars Kragh forklarer, at den økonomiske klemme blandt andet er et resultat af hele situationen med restriktioner og karantæneregler under corona.

»Vi er selvfølgelig selv skyld i, at gælden er blevet så stor, det prøver jeg ikke at bortforklare,« slår Lars Kragh fast.

Han uddyber, at en virksomhed altid har en normal gæld på ydelser. Der købes og sælges på kredit. Men at der henover 2021 var relativt store tab på nogle enkelte, store projekter. Blandt andet var der flere nye opgaver i Norge, som ikke var mulige at løfte, da det blev besværligt at rejse og landets coronakarantæne på nogle tidspunkter var på 10 dage.

En anden grund kan findes i, at flere medarbejdere ikke rigtig har kunnet fungere under corona og derfor været mindre produktive.

Indtjening har derfor været lavere end anslået, og det har ikke været muligt at betale af på gælden. Udslaget i februar blev en investor, der valgte at springe fra.

»Det har været en opgave som direktør at se ind i. Det er en stejl læringskurve. Noget, som jeg ikke håber, jeg får brug for fremover. Men det er jo nødvendigt for at redde virksomheden,« siger Lars Kragh, der har måtte sige farvel til en fjerdedel af medarbejderstaben i løbet af det seneste halve år op til rekonstruktionen.

Det er forhåbningen, at KHR Architecture kommer positivt ud på den anden side af rekonstruktionen. Direktøren fortæller, at der allerede er interesse fra nye kapitalpartnere.

KHR Architecture har flere kendte designs. Blandt andet har de tegnet Københavns Metro, Københavns Universitet Amager og Syddansk Universitet i Odense.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.