54.758 kr. pr. ton: Prisen på smør går gennem loftet
Prisen på smør stiger lodret og når nu det højeste niveau nogensinde på råvarebørserne. Prisstigningerne drives af voksende efterspørgsel og vigende produktion.
Prisen på smør er nu steget til det højeste niveau nogensinde. På den toneangivende hollanske råvarebørs er prisen på et ton smør i dag steget til 7.350 euro svarende til knap 55.000 kr.
Dermed er smørprisen brudt gennem de historiske rekordniveauer fra sommeren 2017.
I løbet af de seneste to år er smørprisen steget 168 pct. på råvarebørserne, og de seneste måneder har der været tale om nærmest lodrette stigninger.
Det voldsomme stigningsforløb blev indledt i sommeren 2020, da nedlukningerne blev afviklet efter den første fase af coronakrisen. Samtidig stimulerede centralbanker og regeringer i hele verden økonomien med en lave renter og gigantiske hjælpepakker.
Resultatet blev en efterspørgsels-eksplosion, som løftede salget af mange varegrupper – herunder fødevarer. Resultatet blev stærkt stigende priser på de fleste typer af fødevarer – herunder mælk og smør. Normalt får stigende priser altid landmændene til at øge produktionen, men det er ikke sket denne gang.
Forklaringen er, at omkostningerne ude på gårdene er vokset ekstremt hurtigt. Landmændene har især haft stærkt stigende udgifter til foder, energi og kunstgødning. Samlet set er udgifterne vokset så meget, at det stort set har udhulet effekten af, at mejerier som Arla har hævet landmændenes mælkeafregning til det højeste niveau nogensinde.
Også i de danske supermarkeder er mælkepriserne højere end nogensinde før, men landmændenes reaktionsmønster indikerer, at priserne ikke er høje nok. Realiteten er, at produktionen af mælk er vigende i både Europa, New Zealand, USA og Sydamerika.
Det globale forbrug af mejerivarer stiger sædvanligvis 2 pct. om året, så den vigende produktion har medført, at lagrene drænes og nu er helt tomme i Europa og kraftigt reduceret i New Zealand og USA.
Også prisen på mælkepulver og en række andre mejerivarer er derfor steget til det højeste niveau nogensinde.
Krigen i Ukraine har forstærket ubalancerne i markedet. Ukraine og Belarus (Hviderusland) har haft en betydelig eksport af mejerivarer til EU. Den eksport er nu indstillet, hvilket hæver temperaturen yderligere på markedet. Samtidig har Rusland og Ukraine før krigen tegnet sig for 30 pct. af hvedeeksporten og 20 pct. af majseksporten til verdensmarkedet. Nu er der mere eller mindre lukket for eksporten fra de to lande, hvilket får kornpriserne og dermed landmændenes omkostninger til at stige yderligere.
Konsekvensen er, at det er nødvendigt med en endnu højere pris på mælk og smør, hvis produktionen skal stimuleres.