Erhverv

Nordic Aviation Capital er reddet fra konkurs

Flykoncernen Nordic Aviation Capital, der er stiftet i Danmark og har en gæld på omkring 41 mia. kr., har indgået en aftale, der foreløbigt sikrer selskabet overlevelse.

Artiklens øverste billede
Foto/arkiv: Thomas Borberg/Ritzau Scanpix

Den danske flykoncern Nordic Aviation Capital, der siden december har kæmpet for overlevelse, har fået godkendt en redningsplan, der sikrer, at selskabet foreløbigt overlever og kan handle videre med sine fly.

Det mere end 30 år gamle selskab har de seneste måneder været under konkursbeskyttelse i USA, efter det har oparbejdet en faretruende stor gæld og kæmpet med skrantende økonomi. Særligt coronakrisen har presset koncernen, som i seneste regnskab måtte sluge et nettounderskud på 15,5 mia. kr., men nu er der igen håb for fremtiden.

»Med rettens godkendelse af vores plan og en engageret ny investorgruppe er vi klar til at forlade chapter-11 ordningen (konkursbeskyttelsen red.) inden udgangen af næste måned som en velkapitaliseret virksomhed med fleksibiliteten og ressourcerne til at bringe os i en position genetablering og vækst,« udtaler Norman Liu, koncernchef for Nordic Aviation Capital, i en pressemeddelelse.

Som en del af rekonstruktionen er det aftalt, at Nordic Aviation Capital får fjernet 4,1 mia. dollars af sin gæld. Det svarer til omkring 28 mia. danske kr., hvilket er over halvdelen af selskabets samlede gæld, der lyder på godt 41 mia. danske kr.

Aftalen betyder også, at det danskstiftede selskab får tilført 3,5 mia. kr. i ny kapital gennem en kapitalforhøjelse og nye kreditfaciliteter.

Nordic Aviation Capital blev stiftet af Martin Møller i Skive i 1990, som i januar trak sig fra selskabets bestyrelse, fordi han mente, at koncernens finansielle problemer krævede nye kompetencer.

»På vegne af hele NAC-bestyrelsen vil jeg gerne udtrykke vores taknemmelighed til alle vores interessenter for deres fortsatte forretning og støtte. Uden den ville vi ikke have været i stand til at bekræfte vores plan kun fire måneder efter, at vi oprindeligt indgav den,« udtaler Justin Bickle, næstformand for NAC og formand for selskabet omstruktureringskomité i forbindelse med redningen, der er godkendt i retten i den amerikanske stat Virginia.

Martin Møller solgte i 2015 halvdelen af Nordic Aviation Capital til Lego-familiens investeringsselskab Kirkbi og den norske kapitalfond EQT. I september fortalte han til Finans, at han ikke kan sige, om han har deltaget økonomisk for at sikre Nordic Aviation Capitals overlevelse, som han til sidst ejede 26 pct. af.

Lego-familiens investeringsselskab fortalte samtidig, at selskabets ledende aktionærer, EQT og GIC, en fond fra Singapore, havde besluttet ikke tilføre yderligere egenkapital til i virksomheden i 2021. Familiens selskab var derfor ikke en del af restruktureringen.

Det danske pensionsselskab PFA har desuden et lån på over 3 mia. kr. i klemme hos Nordic Aviation Capital.

Nordic Aviation Capital har i dag 475 fly og betjener knap 70 flyselskaber i 45 lande. Selskabet har hovedkvarter i den irske by Limeric.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.