Erhverv

Slagteriernes guldgrube er kollapset: Kinas import styrtdykker

Kinas import af svinekød er i frit fald, og nedturen ventes at fortsætte. Markedet har gennem flere år været det mest værdifulde for de danske slagterier.

Artiklens øverste billede
Danske slagterier har gennem flere år haft en kæmpestor og særdeles lukrativ eksport af svinekød til Kina. Nu er eksporten nærmest udraderet. Foto: Gregers Tycho

Det mest lukrative marked for dansk svinekød er på kort tid kollapset.

Kinas import af svinekød er i årets første kvartal styrtdykket til blot 412.000 tons – et fald på 64 pct. sammenlignet med niveauet i første kvartal 2021. Det viser nye opgørelser fra de kinesiske myndigheder.

De danske slagterier er blevet trukket med i faldet og har på kort tid mistet størstedelen af salget i Kina, som gennem flere år sikrede sektoren en suveræn konkurrenceevne.

Slagteriernes eksporteventyr i Kina begyndte i 2019, da et voldsomt udbrud af svinepest på få måneder udraderede en stor del af landets svinebestand. Den frygtede sygdom kostede op mod 200 mio. grise livet, og efterlod Kina med et historisk stort behov for import.

Den danske slagterigigant Danish Crown slog omgående til og var de følgende knap to år et af de selskaber, der profiterede mest af den enorme eksport til Kina. I perioder har Kina aftaget op med 40 pct. af alle de svinekødsudskæringer, der kommer ud af danske slagterier. Det er tilmed sket til særdeles attraktive priser, som har sikret, at danske slagterier har været europamestre i indtjening.

Som det fremgår af de nye tal, er den fest nu definitivt forbi, hvilket for længst har afspejlet sig i Danish Crowns konkurrenceevne, som er raslet ned.

Intet tyder på en snarlig bedring af det kinesiske marked. Det amerikanske landbrugsministerium, USDA, har netop offentliggjort en prognose, som indikerer, at Kinas import i år falder yderligere knap 20 pct. I august 2021 ventede USDA, at Kinas import i år ville være stigende.

Det, der først og fremmest har overrasket analytikerne, er, at Kinas egen svineproduktion er blevet genopbygget langt hurtigere end ventet efter udbruddet af svinepest. Således har USDA løftet forventningerne til den kinesiske svineproduktion i 2022 fra 41 til 51 mio. tons. Kina er dermed tilbage som verdens i særklasse største producent af svinekød, hvilket indebærer, at selvforsyningsgraden stiger, og importbehovet falder.

Det har ikke været muligt at få Danish Crowns kommentar til de dystre udsigter for eksporten til Kina. Hvis prognosen fra USDA holder stik, skal slagterikoncernen søge mod andre markeder i jagten på en forbedret konkurrenceevne.

»Lige nu står eksporten til Kina stille for alt andet end biprodukter (tæer, haler etc.). I den nærmeste fremtid bliver det næppe Kinas import, der kommer til at løfte de danske slagteriers konkurrenceevne. Intet tyder på, at landet for alvor bliver en stor spiller på verdensmarkedet i 2022, selv om udsigterne for andet halvår er lidt lysere,« vurderer markedsanalytiker Karsten Flemin, Landbrug & Fødevarer.

Han understreger, at danske slagterier fortsat nyder godt af en stor eksport af de såkaldte biprodukter til Kina. Det var imidlertid en enorm eksport af regulære svinekødsudskæringer til Kina, som sikrede slagterierne en ekstraordinær stærk konkurrenceevne helt frem til sommeren 2021.

»Nu er svinepriserne lave i Kina og til dels på andre fjerne markeder. Dermed udvandes den fordel, som adgangen til disse markeder tidligere har sikret danske slagterier. Til gengæld er priserne stigende i Europa, hvilket styrker de tyske slagteriers konkurrenceevne, fordi de primært sælger deres varer på hjemmemarkedet,« forklarer Karsten Flemin.

Han vurderer, at de omfattende coronarestriktioner i Kina har svækket efterspørgslen efter svinekød og sat priserne på det store marked yderligere under pres. Det har fået regeringen til at indlede støtteopkøb og oplagring af svinekød.

Opbremsningen i eksporten til Kina har det seneste halve år medført, at pengene er fosset ud af de danske svinebedrifter. 

På lidt længere sigt er der dog håb om bedring, for svineproducenter i andre lande har også tabt masser af penge, og skruer nu ned for produktionen. Både i EU og USA ventes faldende svineproduktion, og nye tal viser, at også den kinesiske svinebestand er begyndt at falde.

Resultatet kan blive et underbud, som vil udløse voldsomme prisstigninger, vurderer markedsanalytiker Palle Jakobsen, Agrocom.

»Vi har den seneste tid set rekordpriser på korn, mælk, vegetabilsk olie og mange andre landbrugsvarer. Vi kommer også til at se rekordpriser på grise. En notering på 15 kr. (pr. kilo) i løbet af 2022 og op mod 20 kr. i 2023 anser jeg for fuldstændig realistisk. Det lyder vanvittigt, men se over Atlanten, hvor svinekød i USA nu handles til omkring 18,5 kr. Det er den vej, de europæiske priser også skal,« vurderer Palle Jakobsen.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.