Erhverv

Arbejdsgivere overser massevis af arbejdskraft

Danmark befinder sig i en af de hidtil største rekrutteringskriser. Løsningen kan vise sig at være nemmere, end arbejdsgiverne har turdet håbe på.

Artiklens øverste billede
Hotel- og restaurationsbranchen er blandt de hårdest ramte, når det kommer til mangel på arbejdskraft. Nogle må holde lukket, fordi vagtplanerne ikke kan gå op. Foto: Mads Andreas Frost

Arbejdskraft er en mangelvare over hele linjen, det bekræfter tal fra Danmarks Statistik, men langt fra alle er enige I, at den er forsvundet.

Det store spørgsmål er derfor, hvorfor arbejdsgiverne søger i blinde?

»Jeg bliver tonedøv overfor ynk, når man beklager sig uden at søge sparring efter, hvad andre har gjort,« siger Ole Holdgaard, der er adm. direktør hos Ungarbejde.dk og Findjobhub.com

Ole Holdgaard har ingen problemer med at finde arbejdskraft til store kæder som Espresso House og Lagkagehuset. Han mener, at det vil gavne arbejdsgiverne at tænke mere langsigtet. Det indebærer at turde tage flere chancer ved at ansatte midlertidige medarbejdere med henblik på at transformere dem til permanent arbejdskraft.

»Hvis du ikke får de unge til at snuse til din butik, så er der mange andre vinduer og muligheder, der er meget mere spændende,« siger Ole Holdgaard

Karsten Vikke, adm. direktør hos jobportalen Ofir, har fulgt udviklingen på arbejdsmarkedet i årevis. Han er ikke overrasket over, at arbejdsgiverne har svært ved at tiltrække arbejdskraft.

»Arbejdskraften er ikke forvundet. Den er derude, men det er de færreste, der ved, hvordan de henter den hjem, for der skal helt nye metoder til,« siger Karsten Vikke.

Ifølge en rundspørge fra Dansk Industri står Danmark i en af de hidtil værste kriser, når det kommer til at finde medarbejdere.

Lars Lundmann, som er konsulent og ph.d. i rekruttering, ser en tendens til, at mange vælger den klassiske rekrutteringsmetode, udelukkende fordi det er dét, man altid har gjort. Han mener, at nogle af udfordringerne med manglende arbejdskraft kan løses, hvis arbejdsgiverne tilsidesætter CV’et og i stedet åbner op for ufaglært arbejdskraft samt medarbejdere, der har en anderledes profil, end man havde forestillet sig.

»Selvfølgelig er der forskel på uddannede og ikke-uddannede, men erfaringer betyder ikke noget i det store billede,« siger Lars Lundmann.

Han mener, at folk kan have rigtig meget erfaring og stadig være utrolig dårlig til deres arbejde. Omvendt kan der også være folk med meget få erfaringer, som har de rette kompetencer, og derfor udfører de deres arbejde rigtig godt. Udfordringen er ifølge Lars Lundmann, at de traditionelle rekrutteringsmetoder udelukkende fokuserer på erfaringer fremfor kompetencer. Derfor opfordrer han arbejdsgiverne til at kigge indad.

»Hvis der ikke kommer nok ansøgere, kan det jo også handle om, at arbejdsforholdene ikke er særlig attraktive. Jo bedre arbejdsforholdene er, jo større er chancen for, at folk ansøger, jo bedre man er til at fastholde, og jo mindre har man brug for at rekruttere,« siger Lars Lundmann.

Hos jobportalen Ofir har Karsten Vikke erfaret, at holdningen i årevis har været, at det var useriøst at promovere jobopslag på sociale medier. Han mener, at den holdning skal sløjfes fuldstændigt, hvis endnu flere vil finde kvalificeret arbejdskraft.

»Alt fra højtuddannede specialister til ufaglærte befinder sig på de sociale medier, og det bliver arbejdsgiverne nødt til at forholde sig til. Det er dér, de skal ramme folk med opsigtsvækkende budskaber,« siger Karsten Vikke.

Hver fjerde dansker har søgt job indenfor de seneste år. Når det kommer til valg af ny arbejdsgiver er løn for første gang blevet den vigtigste parameter efterfulgt af trivsel arbejdspladsen, det viser en analyse foretaget af konsulenthuset Ballisager.

»Det er helt forkert at tro, at det er de ledige, der skal gå arbejdsgiverne i møde. Den tid er forbi. Ledigheden er rekordlav, og derfor er det ofte lystbetonet, hvis man skifter job,« siger Karsten Vikke.

Ifølge Karsten Vikke er det naivt at tro, at det er gratis at tiltrække arbejdskraft. Derfor bør folk, der ikke er villige til at investere tid eller penge i rekruttering som minimum regne på, hvad det koster at have en ubesat stilling - for så bliver det meget tydeligt, at det er væsentligt dyrere at gøre ingenting.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.