Trods syngende lussing i Rusland: Grundfos lægger an til salgsrekord
Grundfos præsenterer halvårsregnskabet næste uge. Men allerede nu kridter topchef Poul Due Jensen banen op til en regulær salgsrekord.
Pumpegiganten Grundfos har i årets første seks måneder formået at styre uden om både coronapandemien, forsynings- og råvareudfordringer, en historisk energikrise og et bundfrossent russisk marked.
I hvert fald kridter topchef Poul Due Jensen banen op til, at den midtjyske industrikæmpe kommer ud af 1. halvår med et rekordsalg.
»Vi runder ca. 30 mia. kr. i omsætning de seneste 12 måneder,« fortæller Poul Due Jensen i et interview med Børsen om halvårsresultatet.
Grundfos præsenterer først halvårsregnskabet næste uge, men et kig på sidste års regnskaber viser, at 2. halvår endte med en omsætning på knap 14,6 mia. kr.
Med den præstation som afsæt har Poul Due Jensen, der er barnebarn til Grundfos-stifter Poul Due Jensen, tilsyneladende formået at gentage sidste års bedrift, hvor regnskabet for 1. halvår sprængte alle rammer.
For at runde et salg de seneste 12 måneder på ca. 30 mia. kr. skal salget i 1. halvår ligge omkring 15,4 mia. kr., hvilket vil sætte sidste års rekord på 14,1 mia. kr. i samme periode eftertrykkelig til vægs.
Til gengæld står det klart, at Poul Due Jensen, der blev udpeget til Grundfos-topchef i oktober 2020, næppe kommer til at sole sig i en sprudlende bundlinje.
På halvårsdagen for Ruslands angreb på Ukraine meddeler Grundfos, at man trækker sig ud af både Rusland og Belarus (Hviderusland).
Allerede den 2. marts meddelte Grundfos-ledelsen, at man satte alle »aktiviteter på vores produktionsanlæg og på vores salgskontorer i hele Rusland på pause«.
Knap seks måneder senere er pausen endt ud i et farvel til Rusland, hvor Grundfos i 2005 kastede 100 mio. kr. i opførelsen af en fabrik 60 kilometer uden for Moskva.
Det blev startskuddet til et regulært salgseventyr i det store land mod øst, der gik fra årligt at bidrage til Grundfos-salget med 400 mio. kr. til at runde en milliard op gennem 2010’erne.
Men internationale sanktioner udløst af Ruslands annektering af Krim-halvøen i 2014 og en oliepris på hælene lagde efterhånden en dæmper på tidligere tiders væksteventyr i en grad, så Grundfos-toppen, som i 2019 blev ført an af daværende topchef Mads Nipper, endte med at droppe Rusland som et af koncernens tre dedikerede vækstmarkeder.
Der vil blive rapporteret en betydelig engangsomkostning på 851 mio. kr. i forbindelse med lukning af forretninger i Rusland og Hviderusland (Belarus, red.).
I en ny strategi offentliggjort samme år var meldingen, at væksten i salget frem mod 2025 skal sikres med USA, Kina og Vesteuropa som de absolutte frontløbere.
Ruslands deroute blev paradoksalt nok understreget af en beslutning om at poste et trecifret millionbeløb i den russiske forretning for bl.a. at leve op til krav om øget lokal medproduktion.
»Sat på spidsen stod valget imellem at give op eller investere. Og der har vi besluttet os for at investere, selv om Rusland ikke er et vækstmarked,« forklarede Mads Nipper om investeringen.
Det var i september 2019. I februar 2020 ramte coronapandemien, og to år senere fulgte så Ruslands angreb på Ukraine.
Nu har Grundfos-toppen så endegyldig droppet Rusland, men beslutningen er langt fra gratis for Poul Due Jensen.
»Der vil blive rapporteret en betydelig engangsomkostning på 851 mio. kr. i forbindelse med lukning af forretninger i Rusland og Hviderusland (Belarus, red.),« lyder det i en meddelelse fra Grundfos-ledelsen.
Dermed har Poul Due Jensen dækket op til et halvårsregnskab, hvor bundlinjen uundgåeligt vil være præget af nedskrivninger. Til gengæld kan Grundfos-ledelsen glæde sig over et koncernsalg i hopla på et tidspunkt, hvor de knap 20.000 ansatte med topchefen i front skal ud og finde nye kunder og markeder til afløsning for den omsætning, der nu trækkes ud af Grundfos-tallene.
Finans har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Poul Due Jensen til dagens meldinger.