73-årige Kim Biel-Nielsen tjekker el-prisen sammen med morgenkaffen: »Der kan sagtens gå sport i den«

Allerede for et år siden var Kim Biel-Nielsen ramt af de høje priser. I dag bruger han to apps til holde styr på forbruget og priserne.

73-årige Kim Biel-Nielsen følger nøje med i elpriserne på ipaden. Foto: Stine Bidstrup

I den blå hjørnesofa sidder 73-årige Kim Biel-Nielsen med kaffen.

Det er morgen i Hørsholm og udover kaffen og avisen, er to apps på iPaden blevet fast inventar i hans morgenrutine. Det er de, fordi han kæmper med de høje elpriser.

Sidste år, da Finans besøgte Kim Biel-Nielsen, var han allerede ramt af de høje elpriser. Her prøvede han at komme dem til livs med Barry. En app, hvor han kunne købe el til øjeblikspriser, der var fastsat af den nordiske elbørs, Nord Pool.

Et år senere er handelseventyret forbi. Energiselskabet Forrum, der står bag Barry, er stoppet med at sælge til private. Elpriserne er midlertidigt kun gået op. Derfor har Kim Biel-Nielsen skiftet til Kärnfull Energi, som tilbyder strøm fra svensk atomkraft.

Jeg kan styre mit forbrug, så jeg får det billigste, selvom det aldrig er billigt længere

Kim Biel-Nielsen

»Systemet er ikke så sofistikeret, som det tidligere. Nu skal jeg bruge to apps, hvor jeg tidligere brugte en. Jeg får dog det samme ud af det. Jeg kan styre mit forbrug, så jeg får det billigste, selvom det aldrig er billigt længere,« griner Kim Biel-Nielsen, der fortæller, at han har skiftet til atomkraft, fordi det gavner miljøet.

I juli godkendte Europa-Parlamentet EU-Kommissionens forslag om at kategorisere atomkraft og naturgas som bæredygtige energiformer.

De to apps, som Kim Biel-Nielsen bruger, er ’Min Strøm’ og ’Elspotpriser’. Den første giver ham overblik over sit forbrug time for time, og den anden forsyner ham med prisen på strøm de næste 24 timer.

Hver morgen tjekker han dem, når han sidder i sin sofa, og avisen er læst. Derudover bruger han dem, når han skal noget strømkrævende som fx at vaske tøj.

Livet skal selvfølgelig ikke handle om, at man kun jagter elpriser

Kim Biel-Nielsen

»Jeg kigger, hvornår det bedst kan betale sig at bruge min vaskemaskine, men jeg tjekker selvfølgelig ikke priserne hele dagen. Livet skal selvfølgelig ikke handle om, at man kun jagter elpriser,« siger Kim Biel-Nielsen.

Da han sidste år startede vaskemaskinen, var elprisen allerede skudt i vejret.

»Gårsdagens ”fantastiske” tilbud var en timepris på 1,70 kr.,« sagde han sidste år om de allerede høje elpriser.

Kim-Biel Nielsen tjekker dagens priser og konstaterer, at han på det dyreste tidspunkt skal betale 8 kr. pr. kWh. og dagens billigste - hvis han ikke skal op om natten - lyder på 6,3 kr. kl. 13.

Hvis der er mere end 2 kr. at spare, så kan der sagtens gå sport i den

Kim Biel-Nielsen
Den 72-årige Kim Biel-Nielsen køber el dag for dag til timepriser. Det er godt, når elprisen er i bund, men skidt i en tid med historisk høje elpriser. Hunden hedder Hugsy. Foto: Stine Bidstrup

»Det handler om, hvor stor forskellen er på priserne, og hvor meget jeg kan spare. Hvis der er mere end 2 kr. at spare, så kan der sagtens gå sport i den,« fortæller han.

Han har også fået LED-pære og bevægelsescensorer i hele huset. Det sparer han ikke meget på, men her er det igen sporten i det, forklarer han.

Kim Biel-Nielsen fører ikke et nøjagtigt regnskab over, hvor meget han har sparet det sidste år, men giver det et slag på tasken.

»Et forsigtigt bud vil være, at jeg har sparet 2-4 kr. om dagen. Dermed et par tusinde kroner. Det kan blive til en enkelt god middag, men det er igen sporten i det,« slår han fast.

Når Kim Biel-Nielsen husker tre år tilbage, så det helt anderledes ud.

»Det var så fedt dengang, der fik jeg penge for at bruge strøm, fordi der var overskud af vindenergi,» siger han.

Selvom der foreløbig ikke er udsigt til gratis strøm, fortæller han, at de høje elpriser ikke kan få ham ud af sengen om natten, hvor strømmen er billigst.

På sigt tror han, at den teknologiske udvikling betyder, at det bliver endnu lettere at styre sit energiforbrug.

»Vi skal alle spare på energien, for det er blevet så hamrende dyrt. En af de store strømslugere er de små ting, som altid sidder i kontakten fx mobilopladeren. Jeg håber, at man i fremtiden fuldstændig kan styre alt strøm på sin ipad og dermed nemmere slukke for sine kontakter,« siger Kim Biel-Nielsen.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.