Erhverv

Slut med danske tomater: Energichok får gartnerier til at vinterlukke

De dramatiske prisstigninger på elektricitet knockouter den danske gartneribranche. Mange gartnerier planlægger at lukke eller reducere produktionen for at komme gennem de kolde, mørke vintermåneder.

Artiklens øverste billede
Danmarks største tomatproducent, Mads Pedersen, lukker produktionen den kommende vinter på grund af de høje energipriser. Mange andre gartnerier følger trop og lukker eller reducerer produktionen. Foto: Benjamin Nørskov

Høje energipriser får de danske gartnerier til at indstille en stor del af produktionen den kommende vinter.

Konsekvensen bliver, at forbrugerne i de mørke, kolde måneder må undvære danskproducerede tomater, agurker og andre grøntsager. Samtidig vil der være et mindre udbud af danskproducerede blomster.

»På grund af de høje energipriser har vi desværre været nødt til at aflyse hele vores vinterproduktion af tomater og agurker. Det er første gang i 15 år, at vi ikke kan sende danske tomater i handlen i vintermånederne,« fortæller Mads Pedersen, der er Danmarks største tomatproducent og ejer af gartnerikoncernen Nordic Greens (tidl. Alfred Pedersen & Søn).

Virksomheden har allerede mere end halveret energiforbruget og har udfaset al brug af naturgas og skiftet til fjernvarme.

Alligevel spolerer de eksplosive prisstigninger på energi økonomien i drivhusene, fordi tomatplanterne i vintermånederne er afhængige af kunstigt lys, som lige nu ser ud til at blive ekstremt dyrt på grund af de høje elpriser.

»Normalt skulle vi indlede vores vinterproduktion med at så tomatplanterne nu her i sensommeren. Så vi kan begynde at høste omkring 15. november og fortsætte produktionen med vækstlys gennem hele vinteren frem til foråret. Desværre har de danske detailkæder ikke kunnet acceptere de prisforhøjelser, vi er nødt til at gennemføre på grund af de høje elpriser. Derfor er vinterproduktionen annulleret,« fortæller Mads Pedersen.

Han oplyser, at gartnerikoncernen gearer ned til under halv bemanding.

»Vi må desværre sige farvel til en række ansatte, men beholder dog nøglemedarbejdere, selv om der egentlig ikke er nok arbejde til dem i vintermånederne. Det giver en ekstra lønudgift, men bekymringen er, at vi ellers risikerer at miste folk, som vi ikke kan få fat i igen, når det bliver forår, og produktionen skal genstartes,« forklarer Mads Pedersen.

Ved at lukke produktionen i vintermånederne minimerer Nordic Greens driftstabet, men står fortsat tilbage med betydelige faste omkostninger. En af de store kunder hos Nordic Greens er detailkoncernen Coop.

Her oplyser informationsdirektør Jens Juul Nielsen, at man ikke har alternative, danske leverandører af tomater og agurker.

»Der bliver ikke nogen danske vinteragurker og –tomater i år. De varer må vi i stedet hente i Spanien,« siger Jens Juul Nielsen.

I Holland anvender gartneribranchen primært naturgas som energikilde, så her bliver der næppe skruet op for produktionen – måske tværtimod.

Dermed vil det i vintermånederne især være de spanske producenter, der skal fylde det hul, som opstår i markedet, når gartnerierne i Nordeuropa lukker ned. Konsekvensen vil, lyder vurderingen i branchen, blive dyre spanske grøntsager.

Det er hele gartneribranchen, der påvirkes af de rekordhøje energipriser.

»Det er et generelt billede, at producenter af væksthusgrøntsager nu indsnævrer sæsonen og ikke producerer om vinteren pga. de høje elpriser. For hele branchen gælder det, at gas er den suverænt dyreste energikilde. Hvis man er afhængig af gas og ikke har en fastprisaftale eller mulighed for at konvertere til en anden energikilde, kan man lige så godt lukke sit gartneri,« siger Mikael Petersen, bestyrelsesformand i brancheorganisationen Dansk Gartneri.

Han oplyser, at også gartnerier med produktion af lyskrævende blomster som roser er hårdt ramt.

»På nogle produkter kan der være tale om en fordobling af salgsprisen fra gartneriet. Varerne bliver så dyre, at det er svært at få lavet aftaler med kunderne, fordi man vurderer, at det bliver umuligt at sælge produkterne til så høje priser. Vi ved allerede nu, at nogle af gartnerierne kommer til at skære meget ned på produktionen og antallet af medarbejdere i vintermånederne,« fortæller Mikael Petersen.

Han understreger, at det er uhyre vanskeligt for gartnerierne at lave budgetter i en tid, hvor energiprisen pisker op og ned fra uge til uge.

»Nogle har haft gamle fastpriser på el, men de er efterhånden udløbet alle sammen, så spotprisen slår igennem for fuld kraft,« oplyser Mikael Petersen.

En række gartnerier overvejer udflagning af produktionen til et varmere klima for at afbøde slaget fra de høje energipriser. Det gælder blandt andet den fynske gartnerifamilie Schroll, der har produktion af både blomster og medicinsk cannabis.

»En del af vores produktion af hortensia er allerede flyttet til Portugal, og vi overvejer at flytte mere derned. Produktionen af cannabis er også energikrævende, og vi planlægger nu testproduktion i Portugal for at vurdere, om vi kan flytte det derned og beholde salg og produktudvikling i Danmark,« fortæller gartneriejer Carsten Schroll.

Som mange andre gartnerier planlægger virksomheden Rosa Danica at reducere produktionen i de kommende vintermåneder.

»I det kommende vinterhalvår gearer vi væsentligt mere ned, end vi plejer. De høje elpriser gør vores produkter så dyre, at nogle kunder står helt af, mens andre halverer deres ordrer. Vi har besluttet, at vi ikke vil producere, medmindre vi på forhånd har aftalt en salgspris med kunderne, som kan dække vores omkostninger,« siger Torben Moth Madsen, adm. direktør og ejer af Rosa Danica.

Han advarer om, at de høje energipriser den kommende tid vil lægge så hårdt pres på branchens likviditet, at det minder om situationen for restaurationsbranchen under coronakrisen.

»Hvis der ikke bliver gjort et eller andet for at hjælpe branchen igennem – eksempelvis udskydelse af offentlige betalinger eller likviditesgarantier – så vil mange virksomheder ikke overleve vinteren,« vurderer Torben Moth Madsen.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.