Serieinvestor og mangemillionær lader sig ikke kue af turbulent marked: Lars Tvede er på vej med en ny satsning

Selvom den første investeringsfond har skuffet investorerne, lancerer erhvervsmanden Lars Tvede endnu en fond i starten af 2023.

Erhvervsmanden Lars Tvede har investeret siden 80'erne. Foto: Gregers Tycho

Mangemillionær og serieinvestor Lars Tvede har søsat et nyt projekt. Denne gang er det endnu en investeringsfond, som han kan tilføje til sit CV.

Det er til trods for, at millionærens første hedgefond, Atlas Global Macro, er en bragende underskudsforretning.

Hedgefonden stiftede han for halvandet år siden, hvor han som porteføljemanager forvalter 1,8 mia kr. fra ca. 1.100 investorer. Investorerne var blevet lovet et afkastmål på 15-30 pct.

Det er dog gået stik modsat for Atlas Global Macro, der siden dens start har givet et negativt afkast på mere end 36 pct.

Men nu prøver Lars Tvede med en ny fond, der skal investere parallelt med den nuværende Atlas Global Macro.

»Der vil blive foretaget fuldstændig samme handler i begge fonde. Den eneste forskel er, at den nye ikke har russiske aktier,« fortæller Lars Tvede, der regner med, at fonden bliver lanceret i første kvartal 2023.

Den store nedtur, der har ramt hans eksisterende fond, skal ifølge Lars Tvede primært tilskrives, at fonden råder over en masse russiske aktier.

»Det store problem, som vi er løbet ind i i Atlas, det er Rusland. Jeg har i mine 40 år som investor aldrig oplevet det her før,« fortæller han.

Atlas Global Macro har for omkring 60 mio. euro, det der svarer til næsten en halv mia. kr., i russiske aktier, der af fondens administrator er nedskrevet til nul, fordi de i øjeblikket ikke kan handles.

»Det er et marked, som jeg ikke så komme. Lige nu er det et ’waiting game’, hvor vi har nogle store variabler, som jeg opfatter som afgørende,« forklarer Lars Tvede med en rolighed, som vidner om, at han længe har befundet sig i investeringsverdenen - på godt og ondt.

Nogle investorer har dog ikke ville vente og har trukket sig fra fonden.

»4 pct. af investorerne har trukket sig, siden vi startede. Så der er meget stor loyalitet,« siger han.

De eksisterende investorer har stort set tabt penge siden fondens lancering i maj 2021, men skal væbne sig med tålmodighed.

»Det er ikke meningen, at der skal være nogle tab, men man skal have en investeringshorisont på syv år for den her fond,« siger Lars Tvede, der fortæller, at når han har sådanne nogle investeringer, kigger han til dem hvert halve til hele år.

»Man det skal give det tid. Fonde skal klare sig igennem de cyklusser, der er«.

Lige nu kan man ikke komme med som investor i hedgefonden, men udelukkende trække sig. Det har fonden valgt, fordi den har så store skjulte værdier i Rusland, og derfor har investorerne bedt om, at andre ikke kan købe sig ind i de værdier, forklarer forretningsmanden.

Finansmanden Lars Tvede er nu klar med en ny fond. Foto: Gregers Tycho

Lars Tvede vil ikke ud med, hvor meget han har smidt i Atlas Global Macros investeringspulje. En fond, der efter første måned og frem til nu, kun har tabt penge.

»Jeg har haft ét princip hele mit liv. Jeg fortæller aldrig om min aktuelle privatøkonomi,« kommer det stålsat.

Han har tidligere fortalt, at han vil investere omkring 200 mio. kr. i fonden i 2023-2024, når han bl.a. har fået penge fra Nordic Eye. En investeringsfond han stiftede med tv-investoren Peter Warnøe, og hvor Lars Tvede stadig er kraftigt investeret.

»Om jeg kommer til at investere i fonden igen, afhænger af, hvornår jeg får pengene fra Nordic Eye. Dem venter jeg på, men jeg kan ikke vide, hvornår de kommer,« forklarer han.

Ligesom med Atlas Global Macro skal investorer betale minimum 900.000 i første indskud for at blive en del af den nye fond. Det skyldes reglerne fra Finanstilsynet om, at der udelukkende må være semi- eller professionelle investorer med ombord.

»Man skal kunne indskyde det store beløb, og man skal også have råd til at tabe det samt være indforstået med, at den type fond ifølge statistikker kan forventes at tabe op til 76 pct i et kriseår,« siger han.

Foruden de russiske aktier indeholder porteføljen også kinesiske teknologiaktier, der faldt med 75 pct., før Lars Tvede købte dem. Her er strategien, at de på sigt kommer op igen, og derfor er han også fortrøstningsfuld.

»Foruden de russiske og kinesiske aktier, har fonden en gennemsnitlig price earning på 7,5, hvilket giver et ret pænt earnings yield,« fortæller Lars Tvede.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.