Erhverv

Energinet dropper opkrævning på 1,1 mia. kr. efter et vink med en vognstang fra Christiansborg

Statslige Energinet annullerer næste års historiske stigning i eltarifferne. For virksomheder og forbrugere betyder det en besparelse på mere end en milliard kroner.

Artiklens øverste billede
Jernstøberiet Mat Dania i Aars bruger årligt omkring 40 mio. kilowatt-timer. Nye toner fra statslige Energinet betyder, at Mat Dania undgår en ekstraregning på 1,2 mio. kr. Foto: Stine Schjøtler

August er den hidtil dyreste måned nogensinde for landets 3,3 millioner elkunder. Alligevel præsenterede ledelsen i statslige Energinet den 7. september en historisk stigning i selskabets eltariffer uden at blinke. Nu er stigningen annulleret. Ifølge Energinet for at hjælpe forbrugerne midt i energikrisen. Men det er næppe hele forklaringen.

1. Kovending. Den 7. september varslede Energinet en historisk stigning i elkundernes betaling til det statslige energiselskab for at drive og udvikle Danmarks overordnede elnet. Meldingen lød, at eltarifferne ville stige 27 pct. den 1. januar, så landets 3,3 millioner elkunder fremover skulle betale 14,30 øre pr. kilowatt-time (kWh) alene til Energinet for at have strøm i stikkontakten. For landets ca. 500.000 virksomheder vil det betyde en ekstraregning i 2023 på 725 mio. kr. Men nu oplyser Energinets bestyrelse, at man »annullerer de varslede stigninger«.

2. Regning. I stedet for 14,30 øre pr. kWh skal elkunderne næste år fortsætte med at betale 11,23 øre. Trods annulleringen af den varslede stigning bliver 2023 tredje år i træk, hvor store og små virksomheder er ramt af en rekordhøj betaling til Energinet. En betaling, som tidligere har fået flere af erhvervslivets største organisationer til åbent at kritisere Energinet og efterlyse en mere »effektiv regulering« af det statslige selskab. Med 11,23 øre pr. kWh står erhvervslivet til næste år at betale Energinet op mod 2,5 mia. kr. i eltariffer.

3. Slingrekurs. Energinet-ledelsen præsenterede den historiske lussing til elkunderne på bagkanten af en august, der endte som den dyreste måned nogensinde for elkunderne. Dengang blev der ikke talt højt om energikrisens milliardregninger til elkunderne. Alligevel lyder det nu, at »vi er glade for, at vi kan nedsætte tarifferne« og dermed »afhjælpe konsekvenserne for forbrugerne af den energikrise, vi desværre befinder os i«. Annulleringen af tarifstigningen er dog næppe Energinets opfindelse. I hvert fald kommer den kun 10 dage efter, at et politisk flertal blev enige om via klima- og energiminister Dan Jørgensen at anmode »Energinet om at annullere de varslede stigninger«.

4. Bonusinfo. Den gode nyhed for elkunderne er, at Energinet med annulleringen har droppet en milliardregning. Den dårlige nyhed er, at regningen næppe er forsvundet. Energinets oprindelige 2023-tariffer var nemlig tænkt til bl.a. at gøre det muligt at udbygge elnettet til den grønne omstilling. Det kræver penge. Mange penge. Og kommer pengene ikke i kassen i 2023, skal pengene bare findes hos elkunderne senere. Ifølge Energinet ville næste års stigning koste en husstand med et typisk elforbrug ekstra 125 kr., SMV-virksomheder ville i gennemsnit blive ramt af en ekstraudgift på 31.000 kr., mens store virksomheder over en bred kam stod til en ekstraregning på 775.000 kr.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.