Erhverv

Mens energikrise og inflation raser: Bestseller henter overskud på 6 mia. efter rekordsalg

Modekoncernens ejer Anders Holch Povlsen advarer efter år med hastig vækst i egen forretning om, at der er udsigt til sværere tider også for tøjsalget.

Artiklens øverste billede
Bestseller rummer 20 modemærker, der afsætter tøj i Europa, Mellemøsten, Nordamerika, Indien, Australien og Latinamerika. Foto: Sofia Busk.

Det seneste år har været ekstraordinært godt for den danske modekoncern Bestseller. Milliardsalget og -indtjeningen er skudt i vejret med rekordfart.

Det understreger ejer og adm. direktør Anders Holch Povlsen som samtidig betoner, at 2022/23 kan blive et meget sværere år med masser af udfordringer, da energikrisen og den høje inflation udløser tilbageholdenhed hos forbrugere rundt om i verden.

Familieejede Bestseller har fredag eftermiddag gennemført generalforsamling og derefter offentliggjort tal for regnskabsåret 2021/22. Det forskudte år, som blev afsluttet ved indgangen til august, er det hidtil bedste i selskabets historie.

Tallene viser en vækst i omsætningen på 33 pct. til 35 mia. kr., mens resultatet før skat voksede med 1,4 mia. kr. og nåede 6 mia. kr.

Bestseller var i 2019/20 hårdt ramt af coronakrisen med store dyk i bundlinjen, men de to efterfølgende år har vist hastig vækst. Det efter at Bestseller, da pandemien ramte i marts 2020, gennemførte større tilpasninger og besparelser.

»Vi havde i 2021/22 et år, hvor alle vores brands, mærker og sagskanaler viste fremgang. Hele organisationen og alle medarbejdere fortjener ros for, at vi kan lave rekord ovenpå en rekord. Coronatiden gjorde, at vi tog handling og fik skabt en mere simpel struktur og gjort os mere effektive. Det er nu en stor hjælp,« mener Anders Holch Povlsen.

På de globale markeder for modetøj er Bestseller bl.a. i dyst med de to børsnoterede storkonkurrenter, svenske H&M og spanske Inditex, der begge ligger over den danske koncern målt på omsætning. Inditex har meldt om en vækst i salget på 25 pct. i første halvår, mens H&M’s for de første ni måneder af året har rapporteret en vækst på 13 pct.

Med Bestsellers vækst på 33 pct. over 12 måneder og meldinger om, at det samlede globale tøjmarked slet ikke har samme fremgang nu, er Anders Holch Povlsen tilfreds med, at hans koncern vinder markedsandele.

»Vi haler pænt ind på vores større konkurrenter, og det er vi da tilfredse med. Især fordi vores store løft er båret af egen drift, og ikke skyldes hverken tilkøb, nye mærker eller andet,« fremhæver Anders Holch Povlsen.

Han understreger samtidig, at resultatet i det afsluttede regnskabsår var præget af hastig vækst i de første tre kvartaler, mens de sidste måneder hen over sommeren bar præg af, at den globale økonomi nu er presset.

Det samme gælder udviklingen siden august i det nye regnskabsår. Ukraine-krigen, energikrisen og høj inflation er med til at skabe global usikkerhed, og det påvirker også tøjsalget.

»Vi har tidligere vist, at vi kan være gode i modvind, selvom vi anerkender, at den kommende tid kommer til at kræve endnu større fokus og hårdt arbejde. Men vi går ikke i kriseberedskab, som da pandemien ramte. Vi er dog ydmyge og ved, at det er en ny tid nu.«

Anders Holch Povlsen er ejer af og adm. direktør for Bestseller. Foto: Joachim Ladefoged.

Modechefen afviser at komme med bud på, hvad Bestseller forventer at kunne sælge for i det igangværende regnskabsår. Anders Holch Povlsen fastslår, at Bestseller som koncern ikke er særlig vild med budgetter - men at bundlinjen i sidste ende kan falde lidt som følge af usikkerhederne.

»Jeg vil hellere, at vi hver dag har fokus på at gøre tingene en lille smule bedre end i går. Der er et blandet billede salgsmæssigt lige nu, også blandt vores kunder og på markederne, hvor forbrugere er præget af den økonomiske situation. Men vi er konkurrence-mennesker, der også gerne vil skabe muligheder,« siger Anders Holch Povlsen.

»Måske vi kommer til at miste kunder, eller de køber mindre. Omvendt vil andre måske købe mere. Der er mange varer på lager rundt om i verden i vores branche, og vi ser leverandører som pludseligt kæmper. Så vi skal vise rettidig partnerskab i begge ender af vores værdikæde.«

Bestseller har som resultat af det nye rekordregnskab valgt at udbetale 300 mio kr. i ekstraordinær bonus til medarbejderne – svarende til en ekstra månedsløn for 18.000 ansatte. Samtidig er der i forvejen udbetalt 200 mio. for året i bonus til medarbejdere.

Årsregnskab:

Bestseller A/S (mio. kr.) 2021/22 2020/21
Omsætning 35.248 26.405
Resultat før skat 6.085 4.604
Årsresultat 5.143 3.609

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.