• Opdateret 21/11/2022 kl. 17:23
  • Artiklen opdateres
Erhverv

Storfisker frifundet i fiskekvotesag

Byrettens dom mod storfisker Henning Kjeldsen m.fl. er blevet underkendt af Vestre Landsret.

Artiklens øverste billede
Storfisker Henning Kjeldsen blev i 2021 idømt en kæmpebøde samt konfiskation af ulovlige udbytter, men nu har landsretten ophævet dommen. Foto: Betina Garcia

Storfisker Henning Kjeldsen fra Skagen samt flere medtiltalte er mandag blevet frifundet i en storstilet sag om snyd med fiskekvoter.

Det oplyser Vestre Landsret på sin hjemmeside.

Dermed underkender landsretten dommen fra Retten i Holstebro fra december 2021, hvor retten idømte både bøder og konfiskationer for adskillige millioner kroner.

Henning Kjeldsen blev personligt idømt en bøde på 54 mio. kr, ligesom han skulle tilbagebetale et trecifret millionbeløb i ulovlige udbytter, fordi han ifølge retten havde brugt stråmænd til at anskaffe alt for mange kvoter i forhold til, hvad der var muligt i henhold til kvotekoncentrationsreglerne.

Vestre Landsret kom imidlertid frem til, at det ikke fremgik tilstrækkeligt klart af reglerne, at overskridelser af kvotelofterne var strafbare.

En bekendtgørelse indeholdt en bestemmelse, der gjorde det specifikt muligt at straffe den, der undlod af efterkomme påbud - men myndighederne havde ikke på noget tidspunkt meddelt et sådan påbud, fremgår det af landsrettens afgørelse.

Derfor blev alle frifundet, ligesom konfiskationskravene blev ophævet.

Advokat Olaf Koktvedgaard fra Bruun & Hjejle har repræsenteret de tiltalte fiskere i sagen herunder Henning Kjeldsen.

Han oplyser, at Henning Kjeldsen ikke selv vil kommentere sagen, men han siger, at de frifundne er glade og tilfredse med dommen.

»Vi syntes, vi havde ret fra starten. Det har bare taget noget tid at få ret,« siger han og henviser til, at fiskerne allerede i byretten argumenterede for, at der ikke var hjemmel i loven til at straffe brud på kvotereglerne uden et forudgående påbud.

»Denne sag burde aldrig have været ført,« siger Olaf Koktvedgaard.

Kan du forstå, hvis nogen tænker, at reglerne blev jo overtrådt, og nu bliver Henning Kjeldsen m.fl. så reddet af en formalitet?

»Det vil være en meget forkert tilgang. Det er et fuldstændig grundlæggende princip i retsplejen, at man kun kan straffes, hvis det er klart og tydeligt i loven. Dér siger landsretten, at det var det ikke.«

Han tilføjer, at de frifundne nu vil overveje, om der er mulighed for at rejse et krav om godtgørelse som følge af sagen.

Det er Statsadvokaten for Særlig Kriminalitet, der har ført sagen på vegne af anklagemyndigheden.

Vicestatsadvokat Kristian Kirk Petersen udtaler i en skriftlig kommentar til sagen:

»Vi må konstatere, at Vestre Landsret har vurderet det helt grundlæggende spørgsmål om strafbarhed anderledes end byretten – og derved også har anlagt en anden vurdering af kvotekoncentrationsreglerne end den, anklagemyndigheden har baseret den rejste tiltale på. Vi vil nu nærlæse landsrettens begrundelse.«

Sagen blev oprindeligt anmeldt til Nordjyllands Politi i 2017, efter at Rigsrevisionen i august 2017 udgav en særdeles kritisk beretning om kvotekoncentrationen i dansk fiskeri.

Beretningen blev afleveret til Folketingets statsrevisorer, der konkluderede, at det daværende Miljø- og Fødevareministeriums forvaltning af kvotesystemet havde været »uprofessionel og helt utilstrækkelig«.

Beretningen fastslog, at fiskere i årevis havde kunnet overtræde reglerne om kvotekoncentration, fordi kontrollen var mangelfuld eller ikke-eksisterende, og at der var indikationer på ulovlig stråmandsvirksomhed og mistanke om strafbare forhold.

Fiskeristyrelsen, der er myndighed på fiskeriområdet, har ingen kommentarer, mens adm. direktør i Danmarks Fiskeriforening Kenn Skau Fischer er glad for dommen:

»Det er en sag, der har kastet mørke skygger over dansk fiskeri, og det har skabt en træls dagsorden. Vores håb er, at alle har lært af sagen, det gælder både myndigheder og erhvervet,« siger han.

Sagen omfattede i alt otte fiskere samt en revisor og en advokat, og de påståede brud på kvotereglerne angik perioden august 2013 til september 2018.

Dommen i byretten fik Henning Kjeldsen til at sælge ud af sine fiskekvoter, og han meddelte selv, at udsalget skete som en reaktion på det, han opfattede som en politisk hetz imod ham.

Han regnes som Danmarks rigeste fisker, og senest har han kastet sig ind i opførelsen af et nyt, stort feriecenter i Skagen.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.