Hjælper landsholdet: Dansk milliardfirma er til VM for at afgøre fodboldkampe
Trackman sidder med sin teknologi tungt på flere sportsgrene. Nu er turen kommet til fodbold, hvor flere lande til VM gør brug af teknologien.
Da Mikkel Damsgaard i EM-semifinalen på Wembley hamrede et frispark i mål i fjor, skete det med hjælp fra et dansk milliardfirma.
Ja, faktisk fik landstræner Kasper Hjulmand at vide få sekunder inden frisparket, at der var 30 pct. chance for, at Damsgaard ville score.
Det kunne beregnes ud fra stedet, hvor frisparket skulle tages, målmandens placering, og hvordan Mikkel Damsgaard til træning havde sparket fra den distance og vinkel.
Statistikken kom fra det danske milliardfirma Trackman, som ved hjælp af sit radarudstyr og teknologi på et splitsekund måler tal for hastighed, boldtræf, rotation og andre detaljer.
Trackman sidder med sin teknologi allerede tungt på golf og baseball. Nu er virksomheden ved at indtage fodboldverdenen.
Ved dette VM gør fire lande - Danmark, Tyskland, Belgien og USA - brug af Trackmans udstyr og teknologi. Det fortæller Nicolaj Hermansen, der er ansvarlig for Trackmans fodboldløsning.
»Fokus er på frispark og hjørnespark i forhold til vores teknologi. På det danske landshold er meget fokus rettet på Christian Eriksen, som er fuldstændig eminent til at sparke. Han kan kontrollere sit spark ned i mindste detalje og er helt unik på det punkt. Han kan bruge vores udstyr til at udnytte sit spark endnu mere,« siger han.
Det er dog ikke kun landshold, som gør brug af Trackman. Fem klubber i Premier League, heriblandt Brentford, hvor Mikkel Damsgaard spiller, er kunder hos det danske selskab.
Trackman fandt vej til landsholdet gennem Kasper Hjulmand, som ville have det med til EM i 2021. Det var dødboldseksperten Mads Buttgereit, som implementerede det. Han kendte systemet fra sin tid i Superliga-klubben FC Midtjylland, hvor man i flere år havde gjort brug af Trackman-teknologien.
Mads Buttgereit er nu ansat af det tyske fodboldforbund, hvor han har fået Trackman ind i det tyske fodboldsystem, herunder til VM.
Trackman har hovedkontor i Vedbæk og beskæftiger over 600 ansatte på verdensplan. Selskabet omsatte i seneste regnskabsår for knap 1,2 mia. kr. og lavede næsten 400 mio. kr. på bundlinjen.
Hovedaktionærerne i Trackman er brødrene Klaus og Morten Eldrup-Jørgensen sammen med Frederik Tuxen.