Kreditekspert: »Hele landet bløder, og recessionen står for døren«
Ifølge Creditsafe har november budt på 813 konkurser. I samme måned sidste år var tallet 558 konkurser, påpeger kreditoplysningsbureauet.
Krisen kradser i erhvervslivet i en grad, så Morten Kofoed-Larsen, landechef i Creditsafe, åbent taler om en regulær konkursbølge.
»Det samlede antal konkurser er ikke set større i mange år. I 2021 gik 558 konkurs (i november, red.), og det antal er nu overgået med en kedelig rekord, som ikke lader hverken brancher eller regioner gå fri,« siger Morten Kofoed-Larsen.
Meldingen skyldes kreditoplysningsbureauets nye status, der viser, at 813 selskaber gik konkurs i november.
Dansk Erhverv pegede allerede for tre uger siden på, at den længe frygtede konkursbølge er under opsejling.
Hele landet bløder, og recessionen står for døren.
Det skete med afsæt i tal fra Danmarks Statistik, der viste, at antallet af konkursramte virksomheder i årets første 10 måneder var det højeste i mere end 10 år.
»Dagens konkurstal er desværre dyster læsning, der viser, at dele af dansk erhvervsliv er blevet hårdt ramt af stigende omkostninger og faldende efterspørgsel. Dertil er flere virksomheder kommet tyndslidte ud af coronakrisen med en lav likviditet og betydelige lån,« lyder det i en kommentar fra Tore Stramer, cheføkonom i Dansk Erhverv, udsendt den 7. november.
Ifølge Creditsafe, der opererer i 160 lande, er det især hotel- og restaurationsbranchen og bygge- og anlægsbranchen, der er hårdt ramt.
Geografisk skiller hovedstadsområdet sig ud med 447 konkurser i november, men år til år er region Sydjylland med 94 konkurser forholdsmæssigt hårdere ramt, lyder konklusionen.
Men også erhvervslivet i Nordjylland er ramt af krisen. Det samme er Sjælland og Midtjylland, selv om de to områder år til år kun har oplevet en stigning i antallet af konkurser på 23 pct.
Selv om konkurserne antalsmæssigt rammer forskelligt rundt om i landet, tøver Morten Kofoed-Larsen ikke med at trykke på alarmknappen.
»Hele landet bløder, og recessionen står for døren,« fastslår den danske landechef i en pressemeddelelse.
Ifølge Creditsafe-tallene fylder små virksomheder med op til fem ansatte mest i statistikken.
»Men de lidt større virksomheder begynder nu også at vælte og trækker et spor af tabte arbejdspladser efter sig,« udtaler Morten Kofoed-Larsen.
At hotel- og restaurationsbranchen fylder op i statistikken for november, kommer næppe bag på SMVdanmark.
Brancheorganisationen for små og mellemstore virksomheder pegede i begyndelsen af november på, at branchens tilbagebetaling af statslige kriselån ydet under coronakrisen er en voldsom udfordring for mange midt i en krisetid.
Meldingen bygger på tal fra Danmarks Statistik, der til og med oktober viser, at 45 pct. af de aktive virksomheder i restaurationsbranchen, der er gået konkurs i år, havde takket ja til et coronalån.