13 år uden regulering: Lønningerne er løbet fra Lønmodtagernes Garantifond
I tilfælde af en konkurs kan lønmodtagere maksimalt modtage 160.000 kr. i godtgørelse fra Lønmodtagernes Garantifond. Beløbet er alt for lavt, lyder kritikken.
Konkursramte virksomheder kan ende som et dyrt bekendtskab for mange ansatte.
Når en virksomhed går konkurs, kan ansatte som udgangspunkt hente den manglende løn og feriegodtgørelse i Lønmodtagernes Garantifond. Problemet er bare, at loftet over garantifondens udbetalinger har stået i stampe i 13 år, lyder kritikken fra fagforeningen Business Danmark med 29.000 medlemmer indenfor salg og marketing.
»Da max-godtgørelsen blev hævet fra 110.000 kr. til 160.000 kr. for 13 år siden, var 99 af 100 af vores medlemmer dækket ind. Men i dag er det rundt regnet hver 10., som ikke fuldt får dækket løn og feriepenge i hele opsigelsesperioden,« siger landsformand Jens Neustrup Simonsen med afsæt i interne opgørelser.
I en tid, hvor antallet af konkurser er det højeste i 10 år, efterlyser Business Danmark-formanden derfor, at udbetalingsloftet får et markant løft, som bringer det frem til 2022.
Selv om loftet fik et ordentlig løft i 2009, hvor vi sidst så en stor konkursbølge efter finanskrisen, så er der nu igen behov for et løft.
Ifølge Danmarks Statistik har konkursbølgen alene i årets første 10 måneder ramt godt 11.000 ansatte, og det er her, at den manglende regulering af udbetalingsloftet har udviklet sig til et dyrt bekendtskab for især højtlønnede.
Ifølge Business Danmark betyder det forældede godtgørelsesloft, at en ansat med en månedsløn på ca. 50.000 kr. risikerer at miste op mod 100.000 kr., fordi garantifondens udbetalingsloft ikke er fulgt med lønudviklingen.
»Selv om loftet fik et ordentlig løft i 2009, hvor vi sidst så en stor konkursbølge efter finanskrisen, så er der nu igen behov for et løft,« siger Jens Neustrup Simonsen.
Han sætter ikke beløb på det nødvendige løft. I stedet hæfter landsformanden sig ved, at arbejdsgiverne, som bidrager til Lønmodtagernes Garantifond i forhold til antallet af fuldtidsansatte, har oplevet et markant fald i de årlige bidragssatser over tid.
Efter at godtgørelsesloftet blev hævet med 45 pct. i 2009, blev arbejdsgivernes bidrag næsten syvdoblet til 693 kr. om året pr. fuldtidsansat. Siden er bidragssatsen faldet, og i 2022 ligger bidraget på 330 kr. pr. fuldtidsansat.
Ifølge Danmarks Statistik gik 1.505 job tabt i konkurser alene i oktober. Det er det næsthøjeste antal i 2022 kun overgået af juni, da konkursramte virksomheder trak 1.743 ansatte med i faldet.