Henter millioner i "Løvens Hule": Kammerater vil være førende indenfor el-opladere
Iværksætterfirmaet Takecharge har allerede sikret sig samarbejdsaftaler med bilkæmpen Ejner Hessel og det kinesiske bilmærke Xpeng Motors. En ny millioninvestering skal skabe yderligere vækst.
Den nye tv-investor Anne Stampe Olesen har landet sin hidtil største investering i DR-programmet ”Løvens Hule”.
Her har hun smidt 1,5 mio. kr. efter elbilselskabet Takecharge. Selskabet er stiftet af Christian Uttrup og Thomas Rybak, der begge har besluttet at gå fuldtid i selskabet, og slår sig op på at være et alternativ til de eksisterende ladeløsninger til elbiler.
»Det er en risikofyldt investering for mig. Der er så mange konkurrenter, og der kommer hele tiden nye udbydere til. Enten kan Takecharge blive rigtig mange penge værd, så vi tjener stort på det, eller også er vi slået ud af markedet om to år. Det er det, der gør markedet vanvittigt interessant,« siger Anne Stampe Olesen.
Millioninvesteringen sikrer Nordic Female Founders, der er stiftet Anne Stampe Olesen og den tidligere ”Løvens Hule”-investor Mia Wagner 10 pct. af Takecharge. Ambitionen er at udbrede selskabets ladeløsninger til hele landet indenfor for år.
Christian Uttrup og Thomas Rybak stiftede selskabet for to år siden. Hver smed de 40.000 kr. i det nystiftede selskabet, og siden er pengene vokset markant.
I 2022 omsatte Takecharge for 17 mio. kr. Året inden landede overskuddet på 1,1 mio. kr. efter skat.
»For mig er bilen er symbol på frihed, men da vi begge købte en elbil under coronakrisen, var der kun dyre fastpris-abonnementer til opladning. Aftalerne var uigennemsigtige og ikke særlig fleksible. Derfor besluttede vi os for at skabe vores eget koncept med større frihed og automatisk refusion af elafgiften,« siger Christian Uttrup.
Han har netop skiftet jobbet som forretningsudvikler i farmabranchen ud med en fuldtidsstilling i Takecharge, mens Thomas Rybak om få måneder forlader jobbet som flyveleder i Københavns Lufthavn til fordel for Takecharge.
Tal fra Energistyrelsen viser, at salget af elbiler vil vokse markant de kommende år. I 2030 vurderes el- og plug-in hybridbiler at udgøre ca. 48 pct. af alle nyregistrerede personbiler, og politisk er det besluttet at sigte efter en million danske elbiler til den tid.
Både Christian Uttrup og Thomas Rybak erkender, at markedet er konkurrencepræget og i stor udvikling. Flere energiselskaber har meldt sig med egne ladeløsninger, og flere udbydere pibler frem.
Det holder dog ikke de to virksomhedsejere tilbage.
»Vi er også på vej med nye initiativer, som vil give vores kunder endnu simplere løsninger og gøre os mere konkurrencedygtige fremadrettet. Vi har udviklet vores egen software, og det gør, at vi adskiller os fra mange konkurrenter, fordi vi kan udvikle de løsninger, som vores kunder efterspørger,« siger Christian Uttrup.
Han fortæller, at de bl.a. har udviklet en løsning, der gør det muligt for virksomheder at afregne strømforbruget til ladning af firmabil foretaget på en medarbejders bopæl.
Ifølge Christian Uttrup har Takecharge i øjeblikket flere tusinde kunder. Blandt samarbejdspartnerne er Ejner Hessel, der er en af Danmarks største bilkoncerner, og det kinesiske bilmærke Xpeng Motors, som er på vej til Danmark. Takecharge bliver officielt ladepartner for selskabet.
Af konkurrencemæssige hensyn vil stifterne ikke komme de præcise fremtidsplaner for selskabet nærmere. Planerne holder de for sig selv lidt endnu, men Christian Uttrup understreger, at flere samarbejder og nye tiltag er på vej.
Stifterne glæder sig over den nye investor og forventer, at Anne Stampe Olesen med sit team kan hjælpe Takecharge med marketing og organisering i takt med, at virksomheden vokser.
Her kommer både Christian Uttrup og Thomas Rybak til kort, og derfor har de store forventninger til det nye samarbejde.
»Nordic Female Founders er et rigtig godt match. Vi sidder to mænd i fyrrene og nørder ind i det her, så det er godt at få andre øjne på og nogen, der tænker anderledes og ikke kender branchen. Det bringer diversitet i selskabet og vores bestyrelse,« siger Christian Utrrup.
Også hos Nordic Female Founders ser de frem til samarbejdet.
»Det er et stort beløb, men vi bruger aldrig flere penge, end vi har. Hvis vi taber pengene, er det sådan det er. Det er en del af det at være investor, og jeg har stor tillid til stifterne. De har styr på det og har allerede omsat for næsten 20 mio. kr. og skabt millionoverskud, og jeg tror på, at selskabet kommer til at vokse endnu mere,« siger Anne Stampe Olesen.
Takecharge er stiftet gennem Christian Uttrup og Thomas Rybaks holdingselskaber, som de ejer med deres familier.
Selskabet havde sin første kunde i april 2021. I oktober samme år omsatte selskabet for 1,5 mio. kr. efter at have annonceret sin første reklame på sociale medier.