Erhverv

Ansatte betaler prisen for økonomisk turbulens: Skal løbe stærkere og får stress

Hos fagforbund mærker man tydeligt en stigning i henvendelser omkring stress. Ofte er det som følge af, at virksomheden stiller flere krav til medarbejderne end for et år siden.

Artiklens øverste billede
»Vi står i en anden økonomisk virkelighed i dag, end vi har gjort i mange år. Og det medfører automatisk flere bekymringer,« siger chef for strategisk sundhed, Rikke Bay Haaber. Foto: PFA

Det seneste års turbulens i den økonomiske verden har sat spor hos mange danske lønmodtagere. 

Mere end hver fjerde føler, at den virksomhed de arbejder for, presser dem mere end for et år siden. Og lidt mere end hver femte har følt sig stresset inden for de seneste tre måneder. 

Det viser en ny analyse fra Norstat foretaget for fagorganisationen Business Danmark.

Tallene er alarmerende, lyder det her fra den adm. direktør Martin Kildgaard Nielsen. 

»Vi mærker tydeligt en stigning i antal henvendelser omkring stress, og ofte som følge af, at virksomheden stiller flere krav til medarbejderne. Kigger man isoleret på, at mere end hver femte har følt sig stresset inden for de seneste tre måneder, bør det få alarmklokkerne til at ringe mange steder,« siger Martin Kildgaard Nielsen.

Skruer man tiden et år tilbage, så verden anderledes ud. Ikke mindst økonomisk. Og det seneste års vilde rutsjebanetur belagt med energikrise, råvaremangel, rentestigninger, inflation og krig i Europa sætter sig hos mange.

Det har man også noteret i PFA, hvor andelen af kunder, der har fået hjælp på grund af stress og udbrændthed, har været støt stigende de sidste par år og toppede i 2022 med 4268. En stigning fra 3741 året før. 

6068 virksomheder eller organisationer har deres pensionsordning hos PFA.

»Vi er i en tid, hvor mange ting kan presse os som individer. Vi kigger ind i større økonomisk usikkerhed, og samtidig har vi nogle virksomheder, der har skullet op i omdrejninger efter corona. Det kan afspejle sig i, at der bliver et øget pres på de ansatte,« siger PFA’s chef for strategisk sundhed, Rikke Bay Haaber.

Den bedste måde at imødekomme og mindske stress er ved, at man som leder afsætter konkret tid til at tale med sin medarbejdere om, hvordan de egentlig har det, lyder hendes råd.

»Det nytter ikke, at det er noget, man taler om en gang om året. Man skal være struktureret omkring, hvor ofte man taler med sine medarbejdere én til én. Specielt i de perioder, hvor der er et ekstra pres.«

I dét lys er det alarmerende, at undersøgelsen fra Business Danmark viser, at tæt på fire ud af 10 ikke føler, at deres nærmeste leder lytter tilstrækkeligt til dem.

»Det er overraskende, særligt set i lyset af at mange virksomheder har en god ledelse. God ledelse handler i høj grad om at spille alle medarbejderne gode og således også at lytte til den enkeltes behov,« fastslår Martin Kildgaard Nielsen.

Rikke Bay Haaber understreger, at den enkelte for sin egen skyld bør fortælle en arbejdsgiver, når der er pres på derhjemme – også selvom det kan være tabubelagt at åbne op for, at privatøkonomien skranter. 

»Ser man en stigning i korttidsfraværet eller i mandags- og fredagssyge hos en medarbejder, kan det være en god idé som leder at være nysgerrig og række ud, for det kan være første tegn på, at der er noget, man skal have snakket om,« siger Rikke Bay Haaber.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.