Erhverv

Mange elbilejere har fundet fidusen til at undgå dummebøder

Radius Elnet har kigget 16.000 elbilejeres elforbrug i kortene efter indførelsen af en ny prismodel, der næsten har fordoblet den såkaldte nettarif i de dyreste timer i døgnet.

Artiklens øverste billede
Der kører mere end 112.000 elbiler rundt på vejene. Radius Elnet har sat 16.000 elbilejeres elforbrug under lup. Resultatet overrasker. Foto: PR/OK

En ny prismodel har fået tusindvis af elbilejere til at ændre på de daglige vaner for at undgå truende ekstraregninger.

Det viser en granskning af 16.000 elbilejeres elforbrug, som Andel-ejede Radius Elnet har gennemført, efter at Danmarks største elnetselskab tog en ny prismodel i brug den 1. januar.

»Det fremgår sort på hvidt af vores data, at mange elbilister har fanget, at elprisen er høj fra kl. 17-21 og lav om natten, og at det derfor er smart, at elbilen lader op, når vi andre sover,« siger Jens Fossar Madsen, adm. direktør i Radius Elnet, med afsæt i undersøgelsen.

At elprisen er høj i tidsrummet kl. 17-21, skyldes især, at den nye prismodel, som rammer 800.000 private Radius-kunder, betyder, at kunderne i dag betaler historisk høje 2,07 kr. pr. kilowatt-time (kWh) i såkaldt nettarif. Hertil kommer betaling for den forbrugte el, eventuelle afgifter, abonnementer og moms.

I december betalte Radius-kunder til sammenligning 0,96 kr. i nettarif i tidsrummet kl. 17-20.

Det store prishop fik allerede i november FDM til at hejse det røde flag og advare elbilejere om faren for dummebøder.

»Den nye prismodel gemmer på dummebøder, hvis elbilejere fremover lader bilen op i de dyreste timer,« lød det fra Ilyas Dogru, forbrugerøkonom i FDM med op mod 270.000 medlemmer.

Advarslen var ikke kun rettet mod elbilejere i Radius-området, der dækker Storkøbenhavn, Nordsjælland og dele af Midtsjælland, men også andre dele af landet, da en række elnetselskaber fra årsskiftet er overgået til den nye prismodel for nettariffer.

Ilyas Dogru glæder sig derfor over, at den nye undersøgelse viser, at mange elbilejere i Radius-området har taget skridt til at undgå dyre tariffer ved at flytte opladningen af elbiler til om natten, hvor nettariffen er lav, ligesom det som oftest også er tilfældet med prisen på selve elforbruget.

Grafikken viser, hvornår 16.000 elbilejere lader bilen i løbet af døgnets 24 timer. Tallene sammenligner januar 2022 med januar 2023. (Kilde: Radius Elnet.)

»Den nye prismodel giver et kæmpe incitament til at flytte elforbruget til andre og billigere timer. Der er ingen tvivl om, at den økonomiske gevinst er den altoverskyggende grund til, at elbilejere har flyttet rundt på forbruget, så de undgår dyre tariffer for at lade bilen op,« siger Ilyas Dogru.

Radius-tallene viser dog også, at der trods den historisk høje nettarif fortsat er mange elbilejere, som tænder for ladeboksen i de dyreste timer fra kl. 17-21. Noget FDM-eksperten forklarer med en blanding af, at nogle elbilejere simpelthen er ligeglade, mens andre styrer udenom ekstraregningen, fordi de har en firmabetalt ladeløsning.

»Endelig tror mange, at de har en fastprisaftale på el, fordi de har låst elprisen for et kvartal ad gangen. Her glemmer de bare, at prisaftalen alene gælder for selve elprisen og ikke for nettariffen. Så når nettariffen svinger, svinger der samlede elregning også – uanset om elprisen ligger fast,« siger Ilyas Dogru.

At det har stor betydning, hvornår der tændes for ladeboksen til elbilen, understreges af en Radius-stikprøve blandt 100 elbilejere med et januar-husstandsforbrug på ca. 1.000 kWh.

Mens den laveste nettarif-regning blandt de 100 Radius-kunder landede på 379 kr. i januar, betalte elkunden med det dyreste forbrug 1.120 kr. alene for at have strøm i stikkontakten – en forskel på 741 kr.

1.120 kr. svarer til en gennemsnitlig nettarif på 1,12 kr. pr. kWh. Til sammenligning var markedsprisen på den rå el i januar på 0,99 kr. inklusive moms - altså 12 pct. lavere end nettariffen.

Derfor er der mange penge at spare for elbilejere ved at flytte rundt på elforbruget, og det kan gøres nemt, lyder det fra Radius-direktøren.

»Det er blevet markant lettere at bruge strømmen med fornuft, fordi det nu er muligt for størstedelen af elbilejerne på forhånd at indstille opladningen til tidspunkter på døgnet, hvor de selv ligger og sover,« siger Jens Fossar Madsen.

Radius-nettariffen var i januar 1,91 kr. pr. kWh i tidsrummet kl. 17-21. Den 1. februar blev tariffen hævet til 2,07 kr. Radius Elnet har meldt ud, at tariffen falder igen den 1. marts til 1,70 kr.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.