Magtfuld dansk erhvervskvinde hvirvles ind i Saxo Bank-strid
Lone Fønss Schrøder afviser pure, at hun har forsøgt at skaffe usande vidneerklæringer i forbindelse med salget af Lars Seier Christensens salg af aktier i Saxo Bank.
Hun er blevet kaldt dansk erhvervslivs bestyrelsesdronning, og Lone Fønss Schrøder har da også haft bestyrelsesposter i virksomheder fra den allerøverste liga.
Volvo, Schneider Electric, Yara, Vattenfall og Ikea på den internationale scene, mens hun i Danmark bl.a. har siddet i bestyrelsen for NKT og Saxo Bank.
Saxo Bank er netop nu aktuel i to kritiske dokumentarprogrammer på TV2, og Lone Fønss Schrøder er selv i fokus i den sidste på grund af sin rolle, da Lars Seier Christensen i 2017 solgte sine aktier i banken.
Som bestyrelsesformand i Saxo Bank gik hun i samarbejde med bl.a. RFC Capital Partners på jagt efter en køber til Lars Seiers aktier med udsigt til et stort millionhonorar, hvis det lykkedes.
Lone Fønss Schrøder endte med selv at finde køberen i kinesiske Geely og indkasserede honoraret, men efterfølgende blev hun beskyldt for at have snydt sine partnere.
Finans skrev om sagen i 2018.
Den endte i en voldgift, som hun vandt, men i dokumentaren hævdes det, at hun forsøgte at skaffe forkerte vidneerklæringer fra bl.a. Lars Seier Christensen og Kim Fournais, som hun kunne bruge i forbindelse med voldgiftssagen, der blev afgjort bag lukkede døre.
Hun afviser pure beskyldningerne:
»Jeg har ikke prøvet at få nogen som helst til at skrive under på usande vidneforklaringer,« siger hun til Finans.
»Der er tale om en voldgiftssag som jeg tilbage i 2018 vandt på alle punkter. Der har været tale om en helt almindelig proces i forbindelse med advokaternes arbejde med vidneerklæringer, hvor der naturligvis foreligger udkast inden en endelig vidneerklæring underskrives - netop for at finde frem til fakta«, siger hun.
Lone Fønss Schrøder er født i 1960, uddannet jurist og gjorde karriere i Mærsk, inden hun efter en kort flirt med biotek-branchen blev adm. direktør i Wallenius Lines 2005.
Her var hun ansat frem til 2010, da hun forlod virksomheden på grund af uenighed med ejerfamilien om, hvordan virksomheden skulle drives.
Efterfølgende opbyggede hun en professionel bestyrelseskarriere og blev i erhvervspressen betegnet som den danske kvinde med de tungeste bestyrelsesposter.
Hun arbejdede desuden som seniorrådgiver for den internationale storbank Credit Suisse og har været en markant stemme i ligestillingsdebatten.
»Vi lever jo stadig i en totalt patriarkalsk verden. Det eneste område, hvor kvinder er lønførende, er jo blandt topmodeller,« sagde hun til alt.dk i 2017.
I 2019 blev hun en del af Lars Seier Christensens blockchain-satsning, Concordium, hvor hun blev udnævnt til adm. direktør.
»Vi bringer blockchainen og kryptovalutaen ind i en ny æra. Nu er det et modent produkt, som passer ind i en verden af folk, der gerne vil være gode borgere og leve efter reglerne,« sagde hun til Finans i 2021, da virksomheden lancerede sin egen kryptovaluta CCD.
Lige som andre kryptovalutaer har CCD’en været ramt af voldsomme kursfald, og tidligere i denne måned annoncerede Lone Fønss Schrøder, at hun stoppede som direktør.
Hun fortæller, at hun blev ansat til at lave bl.a. strategi og juridisk forarbejde, men nu er virksomheden gået ind i en ny driftsorienteret fase
»Jeg anerkender, at mine evner og interesser ligger uden for den operationelle del af krypto-universet,« skrev hun på Linkedin, da hun annoncerede sin afgang.
Hun uddyber over for Finans:
»Jeg har ikke engang en Facebook-profil, og det har aldrig været meningen, at jeg skal sidde og bygge communities,« siger hun.
»Nu skal opgaven overtages af generation Z, eller hvad de nu kalder sig.«
Lone Fønss Schrøder er i stedet trådt ind i fonden bag Concordium og har ingen planer om at finde et nyt direktør-job, siger hun.
Hun bor i Uri i Schweiz og har stadig bestyrelsesposter i Volvo, Geely, Ikea, Ikano Bank og i Aker.