Erhverv

1.000 nye butikker om fem år: Flying Tiger skruer op i global vækstplan

Detailselskabet bag kæden Flying Tiger Copenhagen løfter ambitionerne frem mod 2028. Sammen med lokale franchisepartnere skal der åbnes nye butikker på stribe, så antallet fordobles i forhold til nu på globalt plan.

Artiklens øverste billede
Flying Tiger Copenhagen har over 900 butikker spredt ud over en lang række lande. Foto: Gregers Tycho

De næste fem år skal der åbnes 1.000 nye butikker globalt, så Flying Tiger Copenhagen-kæden fordobles. 

Sådan lyder en ny plan fra det danske firma bag detailkæden, Zebra A/S.

Selskabet har aktuelt 900 butikker i 27 lande. Hovedparten af dem driver virksomheden selv, men målet er at ekspandere på globale vækstmarkeder og især i Asien gennem franchiseaftaler med lokale partnere.

I fjor lød ambitionen ellers fra kæden, at den ville vokse med 500 nye butikker uden for Europa. Det tal er nu fordoblet.

Flying Tiger Copenhagen har allerede indgået franchiseaftaler i en række mellemøstlige lande. Nu skrues op i Asien, hvor kæden er i Korea og Japan med butikker.

Der er netop indgået nye aftaler med partnere i Indonesien og Filippinerne, som åbner butikker senere i år.

»Vores eksisterende forretning i Asien er stærkere end nogensinde, og de nye markeder i Mellemøsten, som vi åbnede i fjor, er en kæmpesucces. Derfor øger vi nu vores mål. Det med 1.000 uden for Europa de næste fem år og dermed fordobler vi størrelsen af Flying Tiger Copenhagen. Det med 1.000 egne butikker i Europa og 1.000 gennem partnere i andre dele af verden,« fortæller adm. direktør Martin Jermiin.

Zebra A/S kommer først senere på foråret med regnskab for det forløbne år. Martin Jermiin har dog fastslået over for Finans, at omsætningen, som i 2021 var på 3,8 mia. kr., steg med 25 pct. i fjor. Og driftsresultatet før særlige poster nåede over milliarden.

Fremgangen kommer efter en svær periode, da årene 2018-20 udløste et samlet underskud på 2,3 mia. kr.

Målet er igen at vokse på de eksisterende markeder i Europa efter år med opbremsning i udrulningen af nye butikker. Den hastige fremgang kommer dog til at ligge ude i verden på nye vækstmarkeder.

»Efter vores store udfordringer i 2018/19 og på bagkant af, at vi nu performer meget bedre samt har konsolideret os, går vi retur mod moderat vækst på vores kernemarkeder. De store vækstlande i Asien med uudnyttet potentiale og stærke franchisepartnere, der lever af at rulle retailkoncepter ud, kan skabe meget hurtig ekspansion. Og klart hurtigere end i de lande i Europa, hvor vi selv allerede er solidt til stede med samlet over 800 butikker,« fortæller Martin Jermiin.

Martin Jermiin har siden foråret 2019 været adm. direktør for detailkæden Flying Tiger Copenhagen. Foto: Gregers Tycho

Som led i den nye strategi etablerer det danske selskab om kort tid eget kontor i Singapore, som skal servicere partnere i regionen. Ud over Filippinerne og Indonesien er målet desuden at rulle franchisebutikker ud i flere lande i Asien samt andre steder i verden.

Zebra A/S fik for to år siden ny ejer, da investeringsselskabet Treville overtog majoriteten, og kapitalfonden EQT trak sig. 

Netop modellen med franchise og partnere i driften på de ny markeder gør, at Flying Tiger Copenhagen ifølge Martin Jermiin kan fokusere størsteparten af kædens egne investeringer i de eksisterende markeder.

» Der er ingen tvivl om, at franchise er det største udviklingsprojekt for os, men den satsning sker på en stabil kerne i den eksisterende forretning. En stor del af vores egne investeringer vil ligge omkring de små 1.000 butikker på kernemarkederne i Europa,« siger Martin Jermiin.

I 2021 havde Zebra A/S en negativ egenkapital på 1,2 mia. kr. mod -1,45 mia. året før. Det var et resultat af perioden med store underskud, som tyngede selskabet.

På flere markeder i Europa er Flying Tiger Copenhagen bl.a. i dyst med den danske konkurrent Søstrene Grene, der på samme måde driver butikker og onlinehandel. Den kæde har nu 260 butikker i 16 lande og satser også på ekspansion – dog især på de eksisterende markeder.

»Under pandemien var der mange forudsigelser om, at kunderne ville gå online og ikke vende retur til butikker. Sådan er det jo slet ikke gået,« sagde adm. direktør og medejer Mikkel Grene for en måned siden om udviklingen hos Søstrene Grene.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.