Serier

Jeg kunne have været en ganske fornuftig skatteyder

INTERVIEW: Klaus Garde Nielsen har siddet i fængsel flere gange for bl. a. bedrageri, skyldnersvig og rufferi. Han blev slået halvt ihjel på sin egen bryllupsaften, og så er han en af de danskere, som har flest konkurser bag sig. Han fastholder, at hans forretninger skam er helt reelle.

Konkurskabinettet
Klaus Garde Nielsen Foto: Casper Dalhoff

Klaus Garde Nielsen siger, at havde der været en kongelig hofleverandør af konkurser, så ville han om nogen have gjort sig fortjent til den titel.

Det er næppe forkert, for han er med sikkerhed en af dem, der står bag allerflest konkurser i Danmark.

Han hævder selv, at han står bag op mod 500 opløste og fallerede selskaber, men det er umuligt at efterprøve, fordi han benytter sig af hemmelige stråmænd. Under alle omstændigheder ligger det dog fast, at man ud fra de offentlige oplysninger i Erhvervsstyrelsen kan knytte hans navn direkte til over 100 fallerede eller opløste selskaber, mens en af hans kendte stråmænd, Johnny Fisker Jacobsen, tegner sig for et tilsvarende antal.

Stråmanden har registreret sig i styrelsens selskabsdatabase med titel af "Bedemand, Mekaniker". Han er naturligvis ikke medlem af bedemændenes brancheorganisation, men titlen skal ses i de to herrers egen forståelse af, hvad de laver.

En slags Robin Hood

47-årige Klaus Garde Nielsen tilbyder at overtage som regel nødlidende selskaber og populært sagt "lægge dem i graven". Han indsætter ny ledelse, omdøber selskabet og flytter det væk fra lokalområdet. På den måde slipper den tidligere direktør for de ofte ydmygende retsmøder i forbindelse med en konkursbehandling, og den tidligere ledelses forbindelse til konkursen sløres, så eksempelvis leverandører i lokalområdet måske slet ikke opdager, at en samarbejdspartner har haft en konkurs.

Klaus Garde Nielsen kan også arrangere, at den tidligere ledelse kan købe eksempelvis værktøj og maskiner ud og på den måde fortsætte aktiviteterne i et nyt selskab uden gæld.

»Jeg vil måske ikke gå så langt som at sige, at jeg er en slags Robin Hood, men der er et socialt element i det, jeg laver. Jeg kan være med til at redde både en forretning og et ægteskab, fordi det hele ikke falder sammen.

Så kan det godt være, at der er nogle kreditorer, som mister penge, men det havde de jo gjort under alle omstændigheder,« siger han.

Men der er også en anden side af historien. Han beskyldes nemlig for at være en seriekriminel, der malker selskaberne for værdier eller bruger dem til at begå momssvindel og stifte ny gæld.

Kreditsvindel ApS Klaus

Garde Nielsen har i årevis drevet gæk med skifteretter og konkursadvokater, fordi stråmændene enten ikke kan opspores eller ikke kan huske ret meget om, hvad selskaberne er blevet brugt til. Og bilagsmaterialet er desværre også forsvundet.

Mange af hans konkurssager behandles i dag fast af statens advokat, Kammeradvokaten, der har formuleret et standardafsnit, som indgår i adskillige af advokatens redegørelser fra konkursbehandlingen: »Kurator bemærker, at Klaus Garde Nielsen har været involveret i en lang række selskaber, som tilsyneladende systematisk tømmes for midler og herefter tvangsopløses eller erklæres konkurs.« I sommeren 2008 afleverede Kammeradvokaten en politianmeldelse på 120 sider, der opsummerede mange af de forbrydelser, som man mente at have fundet i Garde Nielsens kølvand. Men hovedpersonen selv afviser, at han gør noget ulovligt, og han mener, at myndighederne udsætter ham for en uretfærdig klapjagt. Modtrækket har været en byge af politianmeldelser og stævninger og en særligt raffineret form for drilleri, når han har omdøbt sine døende virksomheder.

For eksempel blev selskabet Boysen & Pedersens Begravelsesforretning ApS navngivet efter den tidligere skifteretsdommer fra Vejle, Marie Boysen, og en af Garde Nielsens stråmænd, Ole Christian Pedersen. Andre har fået navne som S. Bagger ApS, Egon Olsen ApS, SH Byg Kreditsvindel ApS, Snart under konkurs ApS, No Money ApS og Flat & Broke ApS. I et par tilfælde blev det for meget for Kammeradvokaten, bl. a. da Klaus Garde Nielsen omdøbte et selskab til Kammeradvokaten ApS og flyttede hjemstedsadressen ind på Vester Farimagsgade i København, hvor Kammeradvokaten bor, for at lade det gå konkurs.

»Det har været en tilbagevendende morskab,« konstaterer Rune Derno, partner i Kammeradvokaten, tørt.

Anders And-fidus

Klaus Garde Nielsen blev bortadopteret som spæd til et ægtepar i Farsø, hvor adoptivfaderen var en respekteret murermester.

Han fortæller, at han allerede som barn fandt ud af at tjene penge ved at købe Anders And-blade af kammeraterne for 25 øre og sælge dem videre for 1,50 krone til en second hand bladkiosk. I teenagetiden importerede han fodbold-souvenirs fra England og solgte dem i fodboldklubben Farsø/ Ullits IK, men det var videoboomet i 1980' erne, der for alvor satte fut i Garde Nielsens forretninger.

Videomaskiner var in, men de var til gengæld også hundedyre og kostede snildt over 10.000 kr. Det gjorde ikke sagen bedre, at de var pålagt en afgift på 1.875 kr. Garde Nielsen fandt et finansieringsfirma, han kunne låne penge af til at købe videoer for, og så begyndte han at leje dem ud på to-årige lejekontrakter. Senere blev sortimentet udvidet med fjernsyn og hårde hvidevarer, og han åbnede en fysisk butik med salg i Farsø under navnet Music Store.

»Som 21-årig købte jeg det største hus i byen. Det var det gamle overlægehus og min første investering i fast ejendom,« fortæller Klaus Garde Nielsen.

BLÅ BOG

Klaus Garde Nielsen

  • Født den 16. juni 1964 i Odense.
  • Opvokset i Farsø, Nordjylland hos adoptivforældre.
  • Begyndte som ung i lære som købmand, men opgav hurtigt.
  • Har lagt mindst 200 selskaber i graven.
  • Er gået personligt konkurs i 1986 og 2009.
  • Dømt for bedrageri, skyldnersvig, hæleri og rufferi.

Konkurs som 22-årig

Det hele ramlede året efter, i 1986, da han ikke længere kunne få økonomien til at hænge sammen, fordi han ifølge eget udsagn brændte inde med et stort antal videomaskiner, da priserne faldt som en sten.

Han blev erklæret personligt konkurs som 22-årig og fortæller, at han året efter blev sigtet for skyldnersvig, fordi han ikke kunne betale moms og afgifter på et større parti importeret elektronik, han fik leveret inden konkursen. Det er ikke lykkedes Jyllands-Posten at fremskaffe dommen fra 1988, der ifølge Garde Nielsen lød på 1 år og 3 måneders fængsel, og som blev afsonet i Statsfængslet Møgelkær i Juelsminde.

»Det var et udmærket fængsel. Der var en fin parkeringsplads, hvor Mercedesen kunne holde, og man fik telefon og kunne kommunikere med omverdenen,« fortæller Klaus Garde Nielsen, der fra fængslet var i fuld gang med at opbygge nye forretninger gennem opkøb af ejendomme.

Han understreger, at han ikke var ligeglad med dommen, og det havde aldrig været hans hensigt at snyde nogen.

»Det gør man ikke der, hvor jeg kommer fra,« siger han.

Alligevel er Klaus Garde Nielsen flere gange siden dømt for hæleri, bedrageri og underslæb.

Nogle af sagerne har han efter eget udsagn glemt. Til gengæld husker han, at han omkring 1994 også blev dømt for rufferi.

Tv-ekspert i skattely

Allerede op gennem 1990' erne var Klaus Garde Nielsen involveret i en stribe konkurser, men han kunne tilsyneladende fortsætte uhindret med at købe ejendomme, og han begyndte også at sælge engelske selskaber og selskaber i skattely, ligesom han havde taget hul på "bedemandsforretningen".

Et forretningskontor blev oprettet i London, og han optrådte sågar som ekspertkilde i en dokumentarudsendelse på DR om skattely.

Udsendelsen var fantastisk reklame, og tælleren på hans hjemmeside gik nærmest amok efter programmet, fortæller han.

»Den første dag efter programmet omsatte jeg for 1,1 mio. kr. Jeg tog 100.000 kr. for en løsning med et offshore-selskab, og ordrerne væltede ind. Jeg kunne ikke en gang nå at tælle dem,« siger Klaus Garde Nielsen.

I Garde Nielsens verden var vendepunktet hans køb af en stribe selskaber af den daværende vejlensiske ejendomsmatador Svend Ove Jensen i 2000. De nærmere omstændigheder omkring salget er særdeles tågede, men ifølge den officielle købsaftale betalte han 2.337.000 kr. for selskaberne, som ifølge det seneste offentliggjorte regnskab før handlen havde aktiver for 46 mio. kr., en værdipapirbeholdning på 18,9 mio. kr. og en egenkapital på 10,4 mio. kr.

Myndighederne mistænkte de to for i fællesskab at forsøge at tømme selskaberne for værdier og sende pengene ud af landet.

»Selskabernes bankkonti var (...) systematisk tømt før konkursen, herved navnlig i forbindelse med, at checks for et samlet beløb på kr. 14.185.000,-var indsat på konti i Schweiz,« konstaterede Kammeradvokaten, da han som kurator ryddede op i Vejleselskaberne.

Den udlægning afviser Klaus Garde Nielsen.

»Det har der slet ikke været tale om,« siger Klaus Garde Nielsen, som hævder, at han blot gjorde et kup, fordi selskaberne viste sig at være meget mere værd, end han betalte.

Truet med pistoler

Faktum er, at politiet indledte en efterforskning og sigtede både Klaus Garde Nielsen og Svend Ove Jensen, men sagen endte med, at kun Svend Ove Jensen blev dømt - med Klaus Garde Nielsen som hovedvidnet, der var med til at fælde ham.

Svend Ove Jensen fik to års fængsel for mandatsvig af særlig grov karakter og måtte tilbagebetale de godt 14 mio. kr. til konkursboet, hvorfor Vejle-selskaberne i dag sandsynligvis rummer en pæn millionformue.

Den har både Svend Ove Jensen og Klaus Garde Nielsen efterfølgende forsøgt at få fingre i. Svend Ove Jensen hævder den dag i dag, at han blev kuppet af Garde Nielsen.

Sagen fik en kuriøs udløber, fordi Garde Nielsen efter købet underskrev en aftale om at lade handlen gå tilbage. Straks efter gik han dog til politiet og forklarede, at han var blevet truet til at skrive under af Svend Ove Jensen og to mænd med pistoler og et oversavet jagtgevær.

Hans egen analyse er, at Vejle-sagen skubbede ham direkte ind på myndighedernes radar, efter at han i årevis havde kunnet gøre nærmest, som det passede ham, og på trods af sin personlige konkurs havde han opbygget en mindre formue.

»Jeg følte mig ikke som en velhavende mand, men jeg var måske god for et lille tocifret millionbeløb. Et lille,« understreger han.

I den sorte bog

Efter Vejle-sagen kom han i Skats sorte bog, siger han. Da han år senere bad om aktindsigt hos Skat, fik han kun en kopi af journaloversigten.

Til gengæld bekræftede overskriften på en af sagsmapperne i journalen hans teori: »Taskforce mod Klaus Garde Nielsen«. Mens sagen om Vejle-selskaberne blev efterforsket, var Klaus Garde Nielsen i fokus i en anden sag i Aalborg. Her var han i færd med at renovere en ejendom på Hobrovej, hvor han og hans daværende kæreste skulle bo. Ejendommen blev købt i oktober 2001 af et selskab ejet fra Bahamas, men den blev senere samme år overdraget til et andet selskab med Garde Nielsens kæreste som direktør.

Alligevel fortsatte det første selskab med at bestille håndværkere og materialer, og da pengene skulle betales, var kassen tom.

Politiet rejste efterfølgende en straffesag mod Klaus Garde Nielsen, og under den kom det frem, at kæresten, som nu var blevet til en ekskæreste, havde fortalt politiet, at »indgåede bilag blev makuleret om aftenen.«

Dette kunne hun ikke huske i retten, men Garde Nielsen blev dømt for bedrageri og for ikke at have levet op til straffelovens bogføringsbestemmelse. Byretten gav ham otte måneders betinget fængsel, men landsretten ændrede i 2008 dommen til ubetinget fængsel med henvisning til, at han var straffet flere gange tidligere.

Overfaldet under bryllup

I 2002 forlod Klaus Garde Nielsen Aalborg og giftede sig kort efter - i marts 2002 - med en anden kvinde, Helle Sørensen Winther, som han havde kendt siden 1995.

Bryllupsfesten blev holdt på det eksklusive Hotel Royal i Aarhus, men aftenen sluttede brat for Klaus Garde Nielsen, da to gæster overfaldt ham og slog ham ned med en tung metalopsats fra en af bryllupsgaverne.

Han fik kraniebrud, og tilbragte bryllupsnatten på operationsbordet, mens lægerne kæmpede for at redde hans liv og opererede kraniefragmenter ud af hjernevævet.

Klaus Garde Nielsen blev skilt fra Helle Sørensen Winther allerede to år efter - af skattemæssige årsager.

Skat var konstant i hælene på ham, og da han eksempelvis i 2004 rejste på ferie til USA, fik han konfiskeret 130.000 kr. i lufthavnen af Skat til modregning i hans skattegæld, fortæller han. Ved at lade sig skille, sikrede han sig, at Skat ikke kunne kræve penge af Helle Sørensen Winther til betaling af hans gæld.

Parret var flyttet ind i en 229 kvadratmeter stor villa på en dyr adresse i Skåde ved Aarhus. Huset blev købt af KGN Ejendomsinvest ApS og solgt videre til et nyt selskab, kort tid inden selskabet skiftede navn til Eriksen Ejendomme ApS - navngivet efter Gardes faste sagsbehandler i Skat - og gik konkurs i 2007.

Konkurs i guld-Mercedes

Skat begærede også Klaus Garde Nielsen personligt konkurs - for anden gang - men han var i mellemtiden flyttet alene til England, og derfor lykkedes det først at forkynde begæringen for ham i juli 2009.

Forinden havde skifteretten ellers haft held til at komme i kontakt med Klaus Garde Nielsen telefonisk, men samtalen blev afbrudt, inden rettens medarbejder nåede at oplyse tidspunktet for konkursbegæringen.

Det fremgår af sagsakterne.

Ifølge Kammeradvokaten og Skat flyttede Klaus Garde Nielsen til England pro forma og udelukkende for at undgå den personlige konkurs i Danmark, men det afviser Klaus Garde Nielsen. Han forsøgte dog at få landsretten til at afvise sagen med påstand om, at han ikke kunne erklæres konkurs i Danmark, når han boede i England. Det afviste landsretten.

En af hans forretningsforbindelser oplyste som vidne i konkurssagen, at han havde besøgt Klaus Garde Nielsen mange gange i England, og at Garde Nielsen boede i et hus, der lignede en millionvilla, og som var dyrt indrettet. Klaus Garde Nielsen var da også selv ankommet på 1. klasse til sin konkurssag, nemlig i en guldfarvet Mercedes 220C AMG på engelske nummerplader.

Million-skattegæld

Ifølge en opgørelse fra Kammeradvokaten skyldte Klaus Garde Nielsen 14,6 mio. kr. væk på det tidspunkt. Primært til Skat, men der var også en gæld på 268.295 kr. til politiet.

»Forespurgt af Skifteretten erkendte Klaus Garde Nielsen, at han i et eller andet omfang er et beløb skyldigt () Det står efter hans opfattelse hen i det uvisse, om det drejer sig om 500.000 kr. eller 14 mio. kr.,« hed det i Skifterettens vidneafhøring af Klaus Garde Nielsen, der også kunne oplyse, at han ikke ejede aktiver.

Kammeradvokaten var ikke overbevist, og han skrev i en redegørelse om konkurssagen, at det ikke kunne udelukkes, at Garde Nielsen »ejer kapitalandele i en række selskaber i udlandet.« Klaus Garde Nielsen har stadig officiel bopæl i England, mens Helle Sørensen Winther, der er førtidspensionist, er flyttet ind på et landsted med hestefold uden for Vejle.

Netop nu forsøger Kammeradvokaten at begære hende personligt konkurs, fordi hun på et tidspunkt fik udbetalt 78.245 kr. fra et konkursramt selskab, Startex Invest ApS, som før konkursen var kontrolleret af Klaus Garde Nielsen.

Helle Sørensen Winther er i byretten dømt til at tilbagebetale pengene til konkursboet.

En million eller to

Klaus Garde Nielsens slagsmål med myndighederne er grunden til, at han åbent erkender at benytte stråmænd i de selskaber, han kontrollerer. Han siger, at han intet ejer selv, men stråmændene er mest til for at beskytte selskabernes tidligere ejere mod ballade.

»Og det er netop det, de betaler for at undgå,« siger han.

Han fortæller, at han tager 40.000-50.000 kr. for at lukke et selskab ned, mens honoraret til stråmændene er »en forretningshemmelighed«. Han har ingen formue i hverken Danmark eller udlandet, siger han, men indrømmer også at tidligere ejendomsgevinster er gået til et engelsk selskab, som han ikke er ejer af, og som derfor heller ikke er omfattet af hans personlige konkurs.

»Det skal ikke i medierne, hvem ejerne var, men det var en kreds af nogle få personer.

Jeg ville være dum, hvis Hvor mange fallenter sætter en koncern op, som de selv ejer?« spørger han. Overfor Jyllands-Posten tilkendegiver han dog, at han er villig til at betale et millionbeløb til de danske skattemyndigheder, hvis han til gengæld kan slippe ud af deres klør.

»Jeg kunne have været en ganske fornuftig skatteyder, men når man når så langt ud ad en glidebane, så kommer man ned i en sump, hvor det er håbløst at komme op igen. Skat kunne sagtens få en million kroner eller to, hvis jeg til gengæld kunne blive gældfri,« siger Garde Nielsen.

Men de penge, du har tjent, ligger jo i et selskab, som du siger, du ikke ejer? »Ja, men jeg er måske værdigt trængende, hvis jeg kom og bad om et lån,« siger han.

Skatte-og skyldnersvig

Der er dog ikke udsigt til forsoning foreløbigt.

Efter anmodning fra skattevæsenet har Østjyllands Politi rejst tiltale mod Klaus Garde Nielsen for skatte-og skyldnersvig.

Ifølge anklageskriftet undlod han i perioden 2005-07 at selvangive værdien af fri bolig, frie biler og et formidlingshonorar på 2,4 mio. kr.

Til gengæld forventer politiet at henlægge samtlige de forhold, som Kammeradvokaten bragte frem i den 120 sider lange anmeldelse fra 2008.

Klaus Garde Nielsen afviser også de nye anklager og forventer at blive pure frifundet.

Hans gæld til det offentlige steg i øvrigt med 2.000 kr. i forbindelse med dette interview, fordi han blev stoppet på vejen af politiet, der hilste pænt på med en bøde. Helt uretfærdigt, mener han selv: »Det kan godt være, at jeg kørte over for gult, men jeg kørte fandeme ikke over for rødt.«.

Jeg vil måske ikke gå så langt som at sige, at jeg er en slags Robin Hood, men der er et socialt element i det, jeg laver.

Læs også
Top job