Erhverv

Facebook vil følge mere med i din adfærd

De nye vilkår og betingelser betyder bl.a., at annoncører får mere information om dig.

Artiklens øverste billede
Den 1. januar ændrer Facebook sine vilkår og betingelser, hvor man bl.a. vil kigge dig endnu mere over skulderen.

"Vi vil forsøge at vise dig bedre reklamer ved at overvåge, hvad du laver i apps og på hjemmesider," skriver Facebook i dag til sine brugere.

Alle danske Facebook-brugere blev i dag mødt med en besked fra Facebook, da de loggede ind på deres Facebook-profil. I beskeden skrev Facebook, at man fra den 1. januar igen ændrer sine vilkår og betingelser. Men hvad betyder det så?

Først og fremmest er en af de nye ændringer, at der kommer nogle basale guides til, hvordan ændrer sine private indstillinger, når man f.eks. deler et billede eller laver en statusopdatering.

»Facebook har gennem lang tid fået masser af feedback fra sine brugere, som klager over, at de vil styre, hvor åben og tilgængelig deres profil er. Det har hele tiden været muligt at ændre, men nu skærer man det ud i pap for alle,« siger Jacob Mouritzen, leder af social mediaafdelingen hos Mindshare.

Derudover gør Facebook klar til, at brugerne i fremtiden vil få vist flere nyheder, som kommer fra venner, der bor tæt på dig eller virksomheder i nærheden. Det kan man gøre, fordi Facebook holder øje med, hvor brugerne befinder sig.

Det man, ifølge Jacob Mouritzen skal hæfte sig med ved, er, at Facebook skriver, at man vil give brugerne bedre reklamer ved at overvåge, hvad de laver i andre apps og på internettet.

»Den sætning vil få folk til at gå fuldstændig i panik. Ingen forstår, hvad det betyder, og det gør jeg nærmest heller ikke. Jeg tror, det handler om, at man laver en unik id-kode til hver bruger, som aflæser, hvilke hjemmesider du besøger. På den måde kan man vise dig reklamer for varer, som du har vist interesse for,« siger Jacob Mourtizen.

»Det er klassisk Facebook det her. Man ruller det her nye ud som om, at det er en god ting for brugerne, hvor man forklarer dem, hvordan det hele hænger sammen. Samtidig giver man annoncørerne endnu flere informationer om brugerne,«

Jacob Mouritzen, leder for sociale medier hos Mindshare

Facebook er ved at lancere et program, der hedder Atlas. Via programmet kan reklamefolk vise annoncer på almindelige hjemmesider ud fra de oplysninger, som Facebook indsamler.

Jacob Mouritzen mener, at det kommer til at vende op og ned på alt, fordi man før betalte for at vise reklamer til f.eks. alle Ekstrabladets læsere, men nu kan man via Facebooks viden om brugerne målrette det meget præcist.

»Atlas gør det muligt for reklamebranchen at segmentere en reklame til f.eks. Ekstrabladet, hvor reklamen kun bliver vist til mænd mellem 30 og 40 år, som kan lide fodbold, fordi Facebook ved den slags. Det vil ændre den måde, som man reklamerer på,« siger Jacob Mourtizen.

Han er overrasket over, at Facebook nok engang begynder at spore brugerne endnu mere for at få flere oplysninger om dem, som man kan sælge til annoncørere.

For ham virker det som om, at Facebook ikke har meget kontakt til sine brugere, fordi mange er skræmte over, hvor meget Facebook ved om dem.

»Det er klassisk Facebook det her. Man ruller det her nye ud som om, at det er en god ting for brugerne, hvor man forklarer dem, hvordan det hele hænger sammen. Samtidig giver man annoncørerne endnu flere informationer om brugerne,« siger Jacob Mouritzen.

En anden ting, som Facebook gør klar til med sine nye vilkår og betingelser, er, at man i fremtiden vil have flere køb til at foregå direkte via Facebook. Man vil indføre en købsknap.

Hvad det præcist indebærer, fremgår ikke helt præcist, men Jacob Mouritzen forventer, at man vil udvikle de nuværende reklamer, som er på Facebook i dag.

»Hvis man ser en reklame for sko, skal man ikke længere klikke ind på forhandlerens hjemmeside. Nu vælger man bare størrelse, og Facebook har allerede din adresse og dine oplysninger. Det er noget i den retning, jeg forestiller mig ud fra meddelelsen i dag,« siger Jacob Mouritzen.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.