Erhverv

Fra kontanthjælp og hash til stifter af millionvirksomhed

Michael Roscoe droppede ud af 8. klasse og blev far som 16-årig. I dag står han med sin egen virksomhed og en idé om, hvad der fik ham op af sofaen.

Artiklens øverste billede
Michael Roscoe, ejer og stifter af Salea.

Michael Roscoe var 16 år, da han blev far. På det tidspunkt boede han sammen med sin 18-årige kæreste, et år forinden var han droppet ud af 8. klasse, hvorefter han hurtigt kom ind i et miljø med hashrygning og småkriminalitet. Motivationen til at komme videre i livet var langt fra til stede.

»Som forsørger fik jeg kontanthjælp, og det var mange penge for en 16-årig. Det var nok noget af det, der var med til at fastholde mig i systemet. Som ufaglært havde jeg svært ved at motivere mig selv til at arbejde og måske tjene 2.000 kr. mere om måneden, end hvis jeg blev hjemme på sofaen,« siger Michael Roscoe, der i dag er 23 år.

Men som sønnen Kian blev ældre, kom Michael Roscoe til at tænke over, hvilket forbillede han var for sin søn.

»Min opvækst har været præget at mange flytninger, og der var sjældent penge nok. Det var ikke en opvækst, jeg ville byde min søn. Men jeg kunne se, at jeg var på vej ud af samme spor, da jeg gik hjemme på kontanthjælp og ikke lavede noget. Jeg indså, at jeg havde et ansvar, jeg skulle leve op til. Hvis jeg ikke skulle gøre det for mig selv, så skulle jeg i hvert fald gøre det for Kian.«

På det tidspunkt havde Michael Roscoe svært ved at gennemføre et tre ugers aktiveringsforløb, så han var klar over, at hvis han skulle ændre sit liv, krævede det små skridt på vejen. Første delmål blev at gennemføre grundforløbet på procesoperatøruddannelsen på teknisk skole.

Det er nok de færreste, der smider en årsløn på over en halv million på gulvet bare for at prøve noget nyt. Men jeg havde besluttet mig for at gøre det, så nytter det ikke noget at være i tvivl.

Michael Roscoe

Han gennemførte med en fraværsprocent på nul og fik tilbudt en læreplads, som han dog takkede nej til. I stedet startede Michael Roscoe i skiftehold på en fabrik.

»Jeg vidste godt, at jeg ikke skulle være procesoperatør. Men det var min vej ud i erhvervslivet. Jeg skulle bare i gang. Det var vigtigt for mig at opretholde et momentum.«

Efter halvandet år på fabrikken søgte Michael Roscoe en praktikplads inden for marketing, og det fik han hos virksomheden Bigum & Co., hvor han hurtig viste sit værd.

»Da jeg fik muligheden for at komme i praktik, kastede jeg mine spinkle sparepenge efter en Facebook-kampagne, og det gik rigtig godt. Det handlede om at bevise, at jeg kunne og ville det.«

Og på ni måneder gik Michael Roscoe fra at være praktikant til at være marketingdirektør i virksomheden. Og her kunne historien om vejen fra kontanthjælpsmodtager til succesfuld forretningsmand egentlig godt stoppe. Det gør den bare ikke.

Jobbet som marketingsdirektør begyndte i højere grad at handle om drift, og det er ikke det, som er Michael Roscoes interesse. I stedet kom han i kontakt med  iværksætteren Halfdan Timm, der netop havde startet virksomheden JUF.dk, der er en udbudstjeneste inden for advokater, revisorer og bogholdere.

Sammen snakkede de sig frem til, at der manglede en lignende udbudstjeneste inden for ejendomsmæglere, og de blev enige om at starte virksomheden Salea.

»Jeg syntes, at ideen var så spændende, at jeg dagen efter vores snak sagde mit job op. Det er nok de færreste, der smider en årsløn på over en halv million på gulvet bare for at prøve noget nyt. Men jeg havde besluttet mig for at gøre det, så nytter det ikke noget at være i tvivl.«

Al begyndelse er som bekendt svær, og det var det også for Salea, som de to unge mænd startede i januar i år. Det første halve år tjente de ingen penge. Michael Roscoe levede af et lån, han havde taget i banken. Men i juni var pengekassen tom, og der var ikke noget til at betale løn til den ene medarbejder, som han havde i virksomheden.

»Jeg tænke, nu må det bære eller briste: Vi må se, om jeg har overbevist ejendomsmæglerne om, at vi er seriøse. Så vi vendte vores betalingsmodel om. Fra den ene dag til den anden gik vi fra at omsætte for 0 kr. til over 100.000 kr. Og så kunne der udbetales løn.«

Forventningen er i øjeblikket, at Salea, som i dag har fem fuldtidsmedarbejdere, i dette regnskabsårs rammer en million kr. i omsætning. Michael Roscoes villighed til at satse stort har blandt andet betydet, at han netop nu er nomineret til Ivæksts iværksætterpris i kategorien Årets Vovehals.

Når Michael Roscoe bliver bedt om at give et råd til andre i samme situation, som han selv stod i som ufaglært ung far, er det at finde noget, som kan være en motivationsfaktor.

»Det handler meget om at finde sin egen vej. En motivationsfaktor kan være mange ting: at blive økonomisk uafhængig, være en leder nogen ser op til eller en god far. Og så handler det om at komme i gang nu. Da jeg endelig startede på erhvervsskolen, tænkte jeg: Hvorfor var jeg dog ikke startet for fire år siden, så havde jeg været udlært nu.«

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.