Erhverv

Dansk iværksætter tjener penge på andres ulovligheder

Både private og virksomheder er ofte ikke opmærksomme på, at de krænker ophavsretten, når de kopierer tekster eller billeder.

Artiklens øverste billede
Efter Morten Kristensen flere gange havde oplevet at få sine tekster kopieret, oprettede han virksomheden Not Allowed.

Med de sociale medier, blogs og internettet i det hele taget er det blevet utrolig let lige at låne et billede, en tekst eller en grafik fra andre. Men man skal passe på med bare at låne andres ting. Hvis man bruger andres billeder, tekster eller lignende uden at få lov, er det nemlig et brud på ophavsretsloven.

Hvis en virksomhed eller en privat person bruger ens materiale uden at have fået lov, hedder det, at ens ophavsret bliver krænket, og så kan man bede om en erstatning. De erstatninger har Morten Kristensen åbnet en virksomhed, der hjælper folk med at få.

»Det er faktisk alle typer af virksomheder, der kan finde på at krænke ophavsretten. Jeg har f.eks. haft en sag, hvor Harald Nyborg havde kopieret et billede, som virksomheden både brugte i en tilbudsavis og på produkter. Det havde jeg ikke lige forventet af den virksomhed,« siger Morten Kristensen.

Idéen til Not Allowed, som virksomheden hedder, kom efter, at Morten Kristensen i foråret 2013 etablerede virksomheden Cosmos Co, der sælger hår- og hudplejeprodukter. På virksomhedens hjemmeside skrev Morten Kristensen tekster og guides om nogle af de produkter, han solgte.

Men der gik ikke længe, før han fandt nogle af sine tekster på konkurrenternes hjemmesider.

»Det begyndte med, at et firma havde kopieret en af mine tekster. Jeg bad dem om at slette teksten med henvisning til ophavsretsloven. Jeg vidste godt, at det var muligt at få en kompensation for krænkelsen, men jeg vidste også, at det var dyrt at sætte min advokat på sagen. Advokatsalæret ville æde hele kompensationen op, og derfor var jeg i begyndelsen Mr. nice guy,« siger Morten Kristensen.

Men 10 dage senere kopierede samme virksomhed en ny og endnu større tekst, og så fik Morten Kristensen nok og forlangte kompensation. I alt har han i løbet af 2013 og 2014 ført 23 sager om krænkelse af ophavsret for tekster fra Cosmos Co.

De fleste af sagerne blev klaret forholdsvist nemt og blev lukket med et forlig. Men en sag måtte en tur omkring retten, før Morten Kristensen fik sine penge. Den sag fik ham til at skrive artikler og guides om, hvordan man skal håndtere den slags sager.

Dermed var de første skridt til Not Allowed taget. Hurtigt begyndte folk nemlig at kontakte ham med spørgsmål til krænkelser af ophavsret, og i september 2014 etablerede han Not Allowed.

Og siden da er det gået stærk, for der er mange, der får deres ophavsret krænket.

»Det tager 20 sekunder at kopiere en tekst, mens det nemt kan tage fem timer at skrive den. Det er meget forskelligt, om krænkerne kender reglerne eller ej, når jeg kontakter dem. Men folk ved jo godt, at de ikke må kopiere en bog fra biblioteket og udgive den i eget navn. De fleste ved godt, at den ikke er helt god,« siger Morten Kristensen.

I Dansk Journalistforbund, der rådgiver og hjælper medlemmerne, der får kopieret deres arbejde, kender de godt udfordringerne med ophavsret.

»Der er ingen tvivl om, at den digitale revolution har udfordret ophavsretten. Det er blevet nemmere lige at copy paste en artikel eller kopiere et billede og bruge det,« siger Lars Werge, der er formand for Dansk Journalistforbund.

Han fortæller, at flere af forbundets fotografer derfor er begyndt at bruge vandmærker på deres billeder for at beskytte deres værker, når de lægger dem på deres hjemmesider.

»Tit er krænkerne nogen, der ikke kender til lovgivningen. Der er ikke mange, som bevidst bryder loven. Folk tror, at man bare må tage ting, der ligger på nettet og bruge dem, som om det var ens eget,« siger Lars Werge.

Virksomheden Not Allowed er kun en sidebeskæftigelse for Morten Kristensen, der udover Cosmos Co også driver solbrille-webshoppen Customfit. Alle tre virksomheder driver han fra den nordtyske by Neumünster. Da han åbnede Customfit for otte år siden, faldt valget på Tyskland, fordi det var langt billigere at sende solbrillerne fra Tyskland end fra Danmark.

Hans kunder i Not Allowed er alt fra private over små erhvervsdrivende til store virksomheder, og krænkerne er lige så forskellige.

»Nogle erkender det med det samme og indrømmer, at de har lavet en fejl. Andre kalder mig for en idiot og er fuldstændig afvisende, når jeg kontakter dem. Jeg tror tit, det er beløbsstørrelsen, der hidser folk op,« siger Morten Kristensen.

Han bruger de faste takster for krænkelser af ophavsret til at udregne, hvor stor kompensationen skal være. Taksten for en tekst på 300 ord, der er blevet brugt med en økonomisk interesse, er på mellem 6.000 og 10.000 kr. Det koster 1.500-4.000 kr. pr. billede. Og de beløb kan hurtigt løbe op, hvis der er blevet kopieret meget. I øjeblikket har Morten Kristensen f.eks. en sag, hvor der er blevet kopieret 300 produktbilleder.

I dag har Morten Kristensen to jurastuderende ansat på deltid i Not Allowed, og han forventer, at virksomheden ved udgangen af i år i alt har skaffet kunderne erstatninger for mellem 1,3 og 1,6 mio. kr.

Når kunderne får deres godtgørelser, får Not Allowed 35 pct. af beløbet. I de små sager betyder det ofte, at det egentlig ikke kan betale sig for Morten Kristensen at gå ind dem.

»Jeg har selv prøvet at blive krænket så mange gange, så jeg kender følelsen. Man bliver virkelig bitter og irriteret, hvis man har brugt 10 eller 20 timer på noget, som en konkurrent bare kopierer. Jeg tager en del sager, som ikke kan svare sig økonomisk, men man kan ikke gøre alting op i økonomi,« siger han.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.