Jobbet, der gør dig mest glad
Danskerne er i overvejende grad glade for at gå på arbejde. Særligt en gruppe finder stor tilfredshed ved jobbet.
Holder du af at gå på arbejde?
Hvis du kan svare ja til spørgsmålet, er du efter alt at dømme som et flertal af danskerne.
En undersøgelse foretaget af analysebureauet Epinion for Deloitte viser, at danskerne generelt er tilfredse med at stå op og gå på arbejde. Mest tilfreds af alle er dog den gruppe, der arbejder i landets mange enkeltmandsvirksomheder, altså de selvstændige.
Hele 60 pct. af de selvstændige har svaret, at de er "meget glade" for deres job, mens det tilsvarende tal for den samlede arbejdstyrke er 43 pct.
Hvor glad er du for dit job?
Selvom selvstændige sjældent kan holde sig inden for en 37 timers arbejdsuge, og også ofte må slås med masser af administrative udfordringer, overskygger det altså ikke glæden ved at kæmpe for sit eget.
»Spørger man danskerne, hvad der afholder dem fra at starte egen virksomhed, lyder svaret familieliv, savnet af kolleger samt frygten for at drukne i administrativt besvær. Med de nye tal ser det dog ud til, at hovedparten af selvstændige har formået at finde balancen,« siger partner i Deloitte Sten Peters.
Han peger på, at arbejdsglæde samtidig har betydning for, hvor lang tid de adspurgte forventer at lave det samme om 10 år, som de gør i dag. Her svarer godt en fjerdedel af de selvstændige, at de gerne vil lave det samme om en halv snes år, mens kun 16 pct. af medarbejderne i virksomheder med 10-49 ansatte har det mål.
Travlhed kan være lettere at håndtere, når man arbejder for sig selv.
Undersøgelsen viser samtidig, at danskerne fortsat må løbe stærkere på jobbet. Hele 59 pct. af de adspurgte i undersøgelsen fortæller, at de fik mere travlt i 2015. Den udvikling slår dog ikke i samme omfang igennem hos de selvstændige, hvor "kun" 39 pct. svarer, at de fik mere travlt i fjor.
»Selvfølgelig er der en del selvstændige, der i forvejen arbejder hårdt. Alligevel viser tallene tydeligt, at travlhed kan være lettere at håndtere, når man arbejder for sig selv,« mener Sten Peters.
Omvendt har man en virksomhed, der i højere grad er i risikozonen for at gå konkurs.
Det skete i 2015 for 2.336 enkeltmandsvirksomheder. Det svarer til hele 58 pct. af det samlede antal konkurser.